Auto: audi 100 2.3 quattro '90
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 16:52 na jakich olejach jeździcie?
przesiedzialem kilka dni przed kompem, pytalem ludzi po fachu, kumpli.
Moje wnioski to:
najlepsze: Motul, Aral, Agip,
bardzo dobre: Mobil, Valvoline, Total
dobre: elf, lotos
przeciętne: orlen, castrol(przereklamowany!!)
hmm... no cóż, więc ja jeżdżę na tym przeciętnym i przereklamowanym (castrol), jakoś to przecierpię, zwłaszcza, że silnik w autku chodzi cichutko i równiutko. Chciałbym tylko wiedzieć, co to za specjalista poleca lotos, bo ja tam bym nawet do malucha tego nie wlał. Kiedyś zalałem lotos do dużego fiata, może trafiłem na jakiś szit, ale obiecałem sobie i fiacikowi, że już więcej tego błędu nie popełnię. Po przejechaniu kilku tysięcy kilometrów z oleju zrobił się glut...
Auto: Audi 100 C4 Avant
Skąd: Okolice Lublina Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Lis 2005 Posty: 415
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 22:05
Ja śmigałem na Castrolu 15W40 a od niedawna śmigam na Lotosie 10W40. I miedzy castrolem a lotosem jest duza różna. Mniej dolewam olej, żadziej.
A te wszystkie legendy o olejach to wszystko na pół trzeba dzielić, jeszcze 10 lat temu lało sie olej raz na 20000 i było dobrze. Gdzies ogladałem na jakims programie mądrym ze teraz te oleje sie robi po to zeby je cześciej wymieniac i kasa łoić. A nie zawsze jest to zdrowe tak naprawde dla silnika...
To tak jak z tematem dlaczego nikt nie odważy sie zrobić silnika na wode. Dlatego ze ktoś by stracił bardzo duzy pieniedzy za rope