FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: johny
Czw Lip 18, 2013 17:49
Technika jazdy po torze
Autor Wiadomość
Rysiek6 
znawca

Wysłany: Wto Lut 06, 2007 21:42   Technika jazdy po torze

Wiem, ze niektórzy często jeżdżą w mini maxach, kjsach i mają tor Lublin w jednym paluszku, jakie rady moglibyście dac takiemu laikowi jak ja. Startowalem dopiero na 1kjsie jednak zamierzam startowac na kazdym jaki bedzie organizowany, chcialbym poznac Wasze opinie jak skutecznie pokonywac, zakrety jak operować skrzynią biegów i hamulcem. Jakies porady dla początkujących :->

Pozdrawiam

polll6 
drag czempion

Wysłany: Wto Lut 06, 2007 21:50   

http://rajdowiec.pl/apex.gif

moja rada :D staraj sie do tego stosowac na torze :)

"To jest pokolenie któro uczyło się jeździć na pachołkach... MY uczyliśmy się na zusie i zawadówce :-) "

Rysiek6 
znawca

Wysłany: Wto Lut 06, 2007 21:54   

czyli zawsze od zew do wew a co z biegami na zakretach bardzo ostrych jak ten na którym ustwiana jest meta lotna? Tez wrzucacie 1szy bieg :oops:

msjk6 
drifter

Wysłany: Wto Lut 06, 2007 21:58   

nie zawsze ;) ale przewaznie od zew do wew i dalej zew ;) a z biegami ?? biegi zmieniamy przed zakretem ...
TOR POZNAŃ - 1:57:287 WRX 218KM;)

polll6 
drag czempion

Wysłany: Wto Lut 06, 2007 22:01   

zgadza sie ze nie zawsze ale jak ktos sie uczy jezdzic to ja uwazam ze powinien trzymac sie tej zasady... z czasem znajdzie szybsze metody na pokonanie danej parti :)

"To jest pokolenie któro uczyło się jeździć na pachołkach... MY uczyliśmy się na zusie i zawadówce :-) "

Grzesio6 
Widać, że się stara
malygo

Wysłany: Wto Lut 06, 2007 22:31   

JA polecam ksiazke "sportowa jazda samochodem" wszystko jest tam opisane, poczawszy od ustawienia fotela,...do poslizgow, itp.

"(...) Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety sa dla szybkich kierowcow" C. McRae (...)"

Jesli Ci pomoglem odwdziecz sie!!

DeeS6 
technical monster
VTS powaa forever !

Wysłany: Wto Lut 06, 2007 22:33   

grzesio napisał/a:
JA polecam ksiazke "sportowa jazda samochodem" wszystko jest tam opisane, poczawszy od ustawienia fotela,...do poslizgow, itp

S.Zasady ?:)

Co do techniki jazdy jesli chodzi o tor to przewaznie od zewn do wewn czyli typowy styl kartingowy. Moim zdaniem jesli sie uczysz to nie warto wachlowac biegami. Pomalu zwiekszac swoja predkosc w zakretach az dojdziesz do takiego momentu ze sam poczujesz iz jest za szybko .

P.S HaGie kurde mam ta ksiazke gdzies:d ale nie moge jej znalezc :>

Grzesio6 
Widać, że się stara
malygo

Wysłany: Wto Lut 06, 2007 22:52   

DeeS napisał/a:
grzesio napisał/a:
JA polecam ksiazke "sportowa jazda samochodem" wszystko jest tam opisane, poczawszy od ustawienia fotela,...do poslizgow, itp

S.Zasady ?:)

S.Zasady ksiazka nazywa sie "Predkosc bezpieczna" i tez polecam!!ja mam te ksiazki ale nie wrzucone na server

"(...) Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety sa dla szybkich kierowcow" C. McRae (...)"

Jesli Ci pomoglem odwdziecz sie!!

polll6 
drag czempion

Wysłany: Wto Lut 06, 2007 22:53   

mozna tez specjalnie za szybko w zakret wjezdzac aby potem sie ratowac :D

DeeS6 
technical monster
VTS powaa forever !

Wysłany: Wto Lut 06, 2007 22:54   

polll napisał/a:
mozna tez specjalnie za szybko w zakret wjezdzac aby potem sie ratowac :D

Hardcorowa szkola jazdy :D

alesi 
znawca

Wysłany: Sro Lut 07, 2007 20:06   

Moja mała podpowiedź - przy wyjściu z zakretu dodawaj wtedy i tylko wtedy pełny gaz jeśli masz pewność że już go nie odejmiesz!
Pozdrawiam i owocnej nauki!

Martini6 
Widać, że się stara

Wysłany: Sro Lut 07, 2007 23:18   

Jak powiedzieli poprzednicy z pozycji książkowych to "Szybkosc bezpieczna " S. Zasady oraz "Sportowa jazda samochodem" jakiegos radzieckiego autora dadza ci pewny poglad na to jak jechac. Generalnie trzymałbym sie zasady ze lepiej za wolno wjechac i szybko wyjechac niz za szybko wjechac i wolno wyjechac. Kolejna sprawa ze zakret który własnie pokonujesz musisz tak pokonac zebys na jego koncu miał ustawiony juz samochód do kolejnego zakretu, po prostu cały przejazd nalezy traktowac jako jedna całosc.
Prostych definicji wiec nikt nie poda wiadomo ze jakis tam zakret wypluwa na zewnatrz a inny nie ale to musisz juz sam doświadczyc sam optymlanie dobrac mijesce gdzie trzeba shamowac auto a kiedy zaczac przyśpieszac. Kolejna sprawa ze wszytko zalezy tez od warunków na torze ;) mówiąc krótko DOSWIADCZNIE bedzie Ci podpowiadac jak masz jechac

Rysiek6 
znawca

Wysłany: Sro Lut 07, 2007 23:44   

no wiec nie pozostalo mi nic innego jak wyczekiwac KJSu ;-)
Dzieki Wam za rady :)

polll6 
drag czempion

Wysłany: Czw Lut 08, 2007 00:13   

jeszcze trzeba wziac pod uwage to kiedy wjezdzamy w zakret :) w niektore lepiej wjechac wczesniej a w inne pozniej ale zeby dojsc do tego to trzeba jezdzic jezdzic i jescze raz jezdzic :D

Kamil6 
Specjalista

Wysłany: Czw Lut 08, 2007 21:34   

Rysiek napisał/a:
no wiec nie pozostalo mi nic innego jak wyczekiwac KJSu ;-)

najpierw kup zimówki :D

Odpowiedz do tematu