FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: johny
Czw Lip 18, 2013 17:38
Walentynkowy RallySprint
Autor Wiadomość
ukanio 
drifter

Auto: Megane Coupe F7R
Wysłany: Nie Lut 12, 2012 15:59   Walentynkowy RallySprint

Ostatnio zmieniony przez ukanio Nie Lut 12, 2012 16:00, w całości zmieniany 1 raz  

MrCk6 
Specjalista

Wysłany: Nie Lut 12, 2012 17:12   

Jest jeden duży błąd w wynikach... Ale juz nie chciałem nic mówić na torze...
Ale czego można sie spodziewać po pomiarach robionych stoperem...

<pupcia>

Buszek 
Uczy sie pisac

Wysłany: Nie Lut 12, 2012 18:21   

lepiej stoperem niż klepsydrą

MrCk6 
Specjalista

Wysłany: Nie Lut 12, 2012 18:27   

Cytat:
lepiej stoperem niż klepsydrą

<lol>

gforce 
Specjalista
dzida !

Wysłany: Nie Lut 12, 2012 19:06   

Patrząc na te wyniki to faktycznie... błąd musiał tam być.

Daje filmik ode mnie, być może jutro wrzucę w pełnej rozdzielczości:

http://www.youtube.com/watch?v=FGXby2bvOH4

szampanek 
znawca

Wysłany: Nie Lut 12, 2012 23:45   

MrCk napisał/a:
Jest jeden duży błąd w wynikach... Ale juz nie chciałem nic mówić na torze...
Ale czego można sie spodziewać po pomiarach robionych stoperem...

<pupcia>

Po pierwsze gdzie jest błąd i czemu o nim nie powiedziałeś , skoro po to są wyniki nieoficjalne, żeby błędy wykrywać?

A po drugie, czym się w pomiarze różni pomiar stoperem od fotokomórki?

Chyba tylko szybkością liczenia. Ale rozumiem, że wiele lat spędziłeś na sędziowaniu, więc ok.
Ostatnio zmieniony przez szampanek Nie Lut 12, 2012 23:46, w całości zmieniany 1 raz  

ukanio 
drifter

Auto: Megane Coupe F7R
Wysłany: Pon Lut 13, 2012 00:04   

szampanek napisał/a:
Po pierwsze gdzie jest błąd i czemu o nim nie powiedziałeś , skoro po to są wyniki nieoficjalne, żeby błędy wykrywać?

Fakt, jeśli miał jakieś obiekcje to powinien je zgłosić.

Nie obraź się, ale nie porównujmy fotokomórki do stopera. Zacznijmy od tego, że fotokomórka jest dużo bardziej precyzyjna, liczy czas od momentu faktycznego przekroczenia linii startu do momentu faktycznego przekroczenia linii mety, a nie jak stoper od momentu naciśnięcia przucisku palcem do momentu ponownego wciśnięcia. Przy pomiarach stoperem dochodzi tzw. "czynnik ludzki" czyli: opóźnienie w uruchomieniu stopera, opóźnienie w zatrzymaniu stopera oraz błędy typu nie zadziałał przycisk, ześlizgną się palec z przycisku.
Mi akurat pomiar stoperami nie przeszkadzał. Przecież kiedyś nie było fotokomórek i ludzie też jakoś jeździli. :)

MrCk6 
Specjalista

Wysłany: Pon Lut 13, 2012 06:30   

szampanek napisał/a:

<lol>

szampanek napisał/a:

Po pierwsze bo nie chciałem już wprowadzać zamętu :) Bo mi nic to by nie dało :)

Ale skoro chcesz tak wiedzieć gdzie jest błąd to popatrz na wyniki zawodnika ktory wygrał zawody ;)
Pierwszy czas 60 drugi 69 :) Akurat tak się składa że startowałem razem z tym zawodnikiem w tych próbach równoległocyh i w pierwszej próbie mam stratę 14s mimo że gdy on przekraczał linię mety ja wychodziłem już na prostą, a w drugim przejeździe mam tylko 4s straty ;) Oczywiśnie na 100% jestem pewien tego co widziałem :D na dodatek mam filmiki ze swojego auta :)

Co ewidentnie pokazuje że ktoś za wcześnie wcisnął stoper o około 10s :D

Co tym bardziej pokazuje jak taki pomiar jest niedokładny :/

Oczywiście Wygrana Wiktorowi jak najbardziej się należała bo chłopak zapie.... :) ale co do pomiarów stoperem to szkoda gadać :/

Ale skoro nie wiesz czym rożni się pomiar stoperem od fotokomórki to o czym my rozmawiamy :D

gforce 
Specjalista
dzida !

Wysłany: Pon Lut 13, 2012 09:10   

MrCk napisał/a:
Po pierwsze bo nie chciałem już wprowadzać zamętu :) Bo mi nic to by nie dało :)

Tobie by nie dało, ale komuś mogło, błąd to błąd i można zgłosić. Pewnie powstał przy przenoszeniu z kartki do kompa, bo nie wierze, ze przez sam pomiar stoperem :)

szampanek 
znawca

Wysłany: Pon Lut 13, 2012 09:26   

ukanio napisał/a:
dochodzi tzw. "czynnik ludzki" czyli: opóźnienie w uruchomieniu stopera, opóźnienie w zatrzymaniu stopera oraz błędy typu nie zadziałał przycisk, ześlizgną się palec z przycisku.
Mi akurat pomiar stoperami nie przeszkadzał. Przecież kiedyś nie było fotokomórek i ludzie też jakoś jeździli. :)

Jeżeli opóźnienie "uruchomienia stopera" powtarza się przy każdym zawodniku, to każdy ma liczony czas tak samo. Poza tym mamy dwa stopery, jeden główny i zapasowy...gdyby coś nie tak...porównujemy i uwierzcie, że wychodziło tak samo.

Dokładnie, przed pomiarami fotocelą nawet mistrzostwa polski leciały na stoperach.

Na przyszłość proszę na wynikach nieoficjalnych zgłaszać takie błędy, komuś pomoże czy nie, to nie ma znaczenia, ale po to właśnie nieoficjalne są.
Pytałem czy nikt nie ma zastrzeżeń, więc jak nie mieliście, to takie wytykiwanie teraz błędów uważam za niestosowne. Można mówić, co by było gdyby.

Zapraszam do dyskusji na żywo, nie na forum.

Dziękuję za udział w imprezie.

pozdrawiam i uszanowanie kolegom.

spider666 
drifter
rajdowiec :)

Auto: V V C
Wysłany: Pon Lut 13, 2012 09:59   

MrCk napisał/a:
Pierwszy czas 60 drugi 69 :) Akurat tak się składa że startowałem razem z tym zawodnikiem w tych próbach równoległocyh

Rzeczywiście pierwszy czas Wiktora się wydaje dziwny. Dopiero teraz zauważyłem.
Wszyscy mają powtarzalny czas pierwszej i drugiej próby w granicach 1s.
Jakiś może błąd przy wpisywaniu wyników (na stoperze to raczej trudno się o tyle pomylić)..

Pomijając powyższe zamieszanie z wynikami. Jeśli chodzi o przejazdy i organizację to było OK.

kein Alkohol, kein Nikotin
gib mir Benzin

MrCk6 
Specjalista

Wysłany: Pon Lut 13, 2012 10:33   

szampanek napisał/a:
Jeżeli opóźnienie "uruchomienia stopera" powtarza się przy każdym zawodniku, to każdy ma liczony czas tak samo. Poza tym mamy dwa stopery, jeden główny i zapasowy...gdyby coś nie tak...porównujemy i uwierzcie, że wychodziło tak samo.
Cytat:
Tobie by nie dało, ale komuś mogło, błąd to błąd i można zgłosić. Pewnie powstał przy przenoszeniu z kartki do kompa, bo nie wierze, ze przez sam pomiar stoperem

O czym my tu rozmawiamy ? Powiesz mi że pomiary stoperem są dokładniejsze niż na foto ? Mogą byc nawet i 4 stopery i wyliczona średnia z 4 a i tak foto będzie dokładniejsze i bardziej wiarygodne <rotfl>

A co do błędu, to nie tylko ja widziałem ten błąd....
Ale nikt nic nie mówił to się nie odzywałem :)

szampanek napisał/a:
to takie wytykiwanie teraz błędów uważam za niestosowne. Można mówić, co by było gdyby.

Ja nie mówię co by było gdyby... Wyraziłem swoja opinię po przeanalizowaniu filmików
I mam do tego prawo :x w końcu od tego jest forum :)

Następnym razem może zwrócicie uwagę że skoro czołówka miała 1-2s różnicy między przejazdami a ktoś ma 9s to jest coś nie tak w wynikach... np przy ich przepisywaniu

A co do imprezy to:
Impreza udana , bardzo fajnie zorganizowana, szczególnie z tymi równoległymi <spoko>
Tylko jak dla mnie zabrakło właśnie pomiaru za pomocą fotokomórek <tak>
Przy których taki błąd raczej by się nie zdarzył, a i czasy były by bardziej wiarygodne ;)

Tyle z mojej strony <bezradny>
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez MrCk6 Pon Lut 13, 2012 10:44, w całości zmieniany 3 razy  

gforce 
Specjalista
dzida !

Wysłany: Pon Lut 13, 2012 11:52   

Z mojej strony dorzucam tylko film w HD: (ten sam co wyżej)

http://www.youtube.com/watch?v=Erwgg_qZcpU

spider666 
drifter
rajdowiec :)

Auto: V V C
Wysłany: Wto Lut 14, 2012 08:46   

MrCk napisał/a:
Tylko jak dla mnie zabrakło właśnie pomiaru za pomocą fotokomórek <tak>
Przy których taki błąd raczej by się nie zdarzył, a i czasy były by bardziej wiarygodne

raczej to nie wina pomiaru stoperem, tylko przepisywania, na kartkę lub przenoszenia do kompa gdzie źle np. minuty przeliczono na sekundy. Zbyt duża różnica żeby ktoś się stoperem tyle machnął.

Moim zdaniem jednak AK Lubelski żeby się zrehabilitować powinien sprawdzić notatki
z przejazdów i jeśli, rzeczywiście jest gdzieś błąd to poprawić go tylko po to żeby klasyfikacja była poprawna.
W końcu ważne jest rozwianie wszelkich wątpliwości żeby mieć zaufanie zawodników
i dużą frekwencję na zawodach.

kein Alkohol, kein Nikotin
gib mir Benzin

Pirat6 
znawca

Wysłany: Wto Lut 14, 2012 11:44   

Nie chciałbym bić piany, ale w temacie obok można wyczytać, iż fotokomórki mają dokładność do 0,001 sekundy i nie wydaje mi się, aby człowiek + stoper, albo stoper + czynnik ludzki miały taką dokładność.
Osobiście mam po prostu większe zaufanie do fotokomórek i jeśli na przyszłość będzie możliwość używania tego typu sprzętów na imprezach akl to byłbym za taką formą sprawdzania czasów. :)

Odpowiedz do tematu