Auto: F7P
Wysłany: Sro Cze 13, 2007 18:15
Przed wczoraj kolejna ofiara plazy.. ( zbieg okoliczności )
Panią przygniótł regał.. albo cos innego..
Kobieta miała zapadnietą klatke piersiową, krew z uszu...
Jak kiedys pójde tam do kina.. nie wiem na co bede zwracał uwage bardziej ..
Na film?
Na strop?
hm.. przesadzacie i demonizujecie.. w plazie nic takiego sie nie stalo.. woda przez wentylacje zalala sklep.. zalala schody/windy.. a ten "strop" to nic innego jak sufit powieszszany z plyty kartono-gipsowej.
PS. Przezylem otwarcie, seans w kinie i w sumie 2 dni w sklepie wiec nie jest tragicznie.
po tym jak zalało plaze to rozmawiałem z kumplem ktory pracował przy wypompowywaniu wody, i mówił ze był ktoś z inspekcji budowlanej i strasznie kla jak widział co sie stało, i ze projekt ni ebył dopracowany tak jak powinienm i ze jakis tam standartów nie spełnia
_________________ z RWD jest jak z seksem - po co jechać na ręcznym skoro można dawać w pi*dę
gdyby nie spełnial standardow nie zostałby dopuszczony do uzytku. Po tragedii na MTK na bezpieczenstwo jest zwracana szczegolna uwaga. Budynki ktore stoja na Leszczynskiego juz wiecej niz 40 lat tez zostaly zalane ito po raz pierwszy. W Plazie niedociagnieciem bylo to ze na dachu zgromadzila sie taka ilosc wody ze przelala sie przez wentylacje i nia wlala sie do budynku. Dodatkowo na Lipowej bylo 30cm wody i woda dostalas sie do parkingow i na parter.
Oczywscie jezeli ktos sie boi isc to moze zostac w domu. Wg mnie dobrze ze jest bo nie tkwimy wiecznie w tym samym miejscu i moze przestaniemy byc wreszcie ciemnogrodem. A to takie bardzo polskie jest krytykowanie wszystkiego i wszedzie, zamiast sie cieszyc ze wreszcie mozna pojsc do kina i nie wychodzic z uszkodzonym kregoslupem i polamanymi kolanami to sama krytyka. Niestety daleko nam jeszcze do Złotych tarasów czy Starego Browaru p. Kulczyka ale nie odrazu ........................
PS. Felicity ma byc najwiekszym i najbardziej efektowym centrum handlowym w Polsce. A lubleska Plaza jest najdrozsza w Polsce.. przyczynil sie do tego koszt gruntu w centrum miasta
Powiem tylko tyle, że poprzez moją pracę byłam na Plazie w chwili kiedy została zalana, ewakuowana, wypompowywano z niej wodę itd. Wiem jaki był komentarz inspektoratu budowlanego w momencie zdarzenia i dwa dni później i powiem tylko tyle: świat bez "prezentów i gratyfikacji" byłby o wiele bardziej skomplikowany.
Auto: znalazlem na otomoto ;)
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 13:42
MicO napisał/a:
W Plazie niedociagnieciem bylo to ze na dachu zgromadzila sie taka ilosc wody ze przelala sie przez wentylacje i nia wlala sie do budynku.
bzdura panie Michale, ale jestes bliski prawdy.
Sytuacja wyglada w ten sposob, ze taka potworna ilosc wody jaka nagormadzila sie na ulicy, calkowicie wypelnila kanaly burzowe, woda z dachu, garazy itd jest odprowadzana rowniez do tych samych kanalow burzowych. w pewnym momencie jednak przepustowosc kanalow burzowych okazala sie zbyt mala na taki ogromny napór wody i woda przestala splywac z dachu.
bledem wg mnie bylo to ze przewody wentylacyjne byly/są tak nisko, ta woda powinna przelac sie przez dach, a nie pozwolic na wplyniecie do budynku.
Wlasnie mi kolezka napisal ze jakis alarm pozarowy byl, wielka panika, swiatla pogasly Bez kitu dla mnie to jest porazka
znowu pare dziennikarzyn naskrobie jakies artykuly, moze w tv pojdzie (tak jak z tym zalaniem ze w kazdej tv mowili)... taka reklama za friko... na cala Polske w najlepszym/najdrozszym czasie reklamowym z najwieksza ogladalnoscia (wiadomosci, fakty tvn24 itp)...
pare ladnych baniek przyoszczedzili