W B3 przez ostatnie 16 lat pełny syntetyk mobila, po ostatnim przekroczeniu bariery 180 tysi pół syntetyk mobila, niechce jej męczyć na pełnym, ale zato od wymiany do wymiany zero dolewek a jeżdzi też na gazie....
Natomiast A4 narazie śmiga też na pełnym syntetyku mobila... W miare tani i bardzo dobry olej....
Dobra jako że kolejny ośmiotysięcznik sie zbliża na budziku czas na wymiane i niejako mam ochotę na zmiany bo moj obecny dostawca przesiada sie na castrola wiec syfu lał nie bede i zastanawiam sie własnie nad motulem - 6100 10w40 jako że cały czas od ponad 2 lat lat leje tam półsyntetyka niechce togo zmieniac ponoć poprzedni własciciel też lał półsyntetyka wiec niech zostanie co myślicie o tym oleju do samochodu o przebiegu niecałe 280tyś... poza tym pasowało by wymienić oliwe w skrzyni też raczej na motul jaki tem idzie olej? silnik ABC + manual
A mam takie pytanko...bo aktualnie jeżdze na castrolu mineralnym i bede niedługo zmieniał olej tym razem planuje valvoline ,ale czy moge wlać półsyntetyk ,bo z tego co się orientuje to nie za bardzo bo mi wypłucze wszystko ,bo rzadszy i zacznie brać olej i go rozszczelni,ale dziś pan w sklepie motoryzacyjnym powiedział mi ,że ma preparat ,który się dolewa i 10 min ma chodzić silnik ,a poźniej wszystko spuszczam ,a następnie wlewam nowa oliwe i ma grać i nic się nie bedzie dziać ...to jak to w końcu jest ???
_________________ Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem...
A mam takie pytanko...bo aktualnie jeżdze na castrolu mineralnym i bede niedługo zmieniał olej tym razem planuje valvoline ,ale czy moge wlać półsyntetyk ,bo z tego co się orientuje to nie za bardzo bo mi wypłucze wszystko ,bo rzadszy i zacznie brać olej i go rozszczelni,ale dziś pan w sklepie motoryzacyjnym powiedział mi ,że ma preparat ,który się dolewa i 10 min ma chodzić silnik ,a poźniej wszystko spuszczam ,a następnie wlewam nowa oliwe i ma grać i nic się nie bedzie dziać ...to jak to w końcu jest ???
jak pol syntetyk to niema problemu
problem sie zrobi jak jeździłeś na mineralnym i zalejesz syntetyka... wtedy go wypłucze...
Auto: Audi 80 B3 V6 in progress
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 00:34
mattey napisał/a:
problem sie zrobi jak jeździłeś na mineralnym i zalejesz syntetyka... wtedy go wypłucze...
wszystko zależy od kondycji silnika
przy kupnie autko zalane było 15w40 czyli minerał marka hmm coś typu orlen,
po zalaniu Castrol EDGE 10w60 czyli full syntetyk nic sie negatywnego nie stało
Ja jeżdżę na oleju marki "Shell Helix Super" 15W-40 czyli mineralny , jest w rozsądnej cenie bo 25zł za litr i ma nawet dobre opinię przez użytkowników .