moja niunia jak sie nagrzeje to dymi na niebiesko ,zuzycie oleju 0.5 na 1000km, mam przejechane 202tys, a gaz ma od 194tys., jak zimny silnik to brak dymienia , olej 10w 40 pomocy prosze
Prawdopodobnie wymiana uszczelniaczy, pierścieni. Jesli juz sie tam dostaniesz to i wymiana uszczelki pod glowica. Właściwie nic innego, jesli chcesz nim jeszcze długo smigac, niż kompletny remont silnika. Trzeba mierzyć ciśnienie na każdy cylinder i wtedy można coś wiecej powiedziec.
Jeśli nie zamierzasz go mieć do emerytury (swojej) to lej gęstszy olej i jeździj dalej, zużycie nie jest aż tak duże. Co do kosztów to może to być przy takim silniku i 1500 zł. Jak ci całkiem zdechnie to wyrzucisz .
I ja tez wątpie w przebieg, auto pewnie pełnoletnie prawie no i z klasy 'lux' więc raczej nie było to 5 tys km/rocznie jak w tico mojego ojca ;P.
Auto: STI & Polonez 1500
Skąd: Dziesiąta Pomógł: 34 razy Dołączył: 06 Paź 2004 Posty: 3372
Wysłany: Pon Lip 27, 2009 18:53
Artii napisał/a:
prawdopodobnie poszla Ci uszczelka pod glowica
kolego długo nad tym myślales? jeszcze raz powtarzam jak ktos nie ma pojecie lepiej niech nic nie pisze bo jak czytam takie teksty to mnie pozniej krew zalewa
wyczytalem w madrej ksiarzce ze zuzycie ojeju moze byc do 1.5l na 1000 km dla porownania przed audi mialem espero 1.5 16v i nic nie bralo a go katowalem
Auto: Audi
Wysłany: Pon Lip 27, 2009 21:00
QSY napisał/a:
Artii napisał/a:
prawdopodobnie poszla Ci uszczelka pod glowica
kolego długo nad tym myślales? jeszcze raz powtarzam jak ktos nie ma pojecie lepiej niech nic nie pisze bo jak czytam takie teksty to mnie pozniej krew zalewa
drogi kolego pracuje w motoryzacji juz od 15 lat wiec ...... reszte pozostwie bez komentarza
Pozdrowionka
_________________ Codziennie rano sprawdzam czy nie ma mnie na liście najbogatszych ludzi świata...
Jeżeli nie to wstaję i idę do pracy
drogi kolego pracuje w motoryzacji juz od 15 lat wiec ...... reszte pozostwie bez komentarza
Pozdrowionka
Chyba pisze że dymi na niebiesko a nie biało i pisze też że motor ciągnie więc to na pewno nie uszczelka pod głowicą.
Mi jakiś czas temu też tak dymił i jadł olej, posypały się pierścienie olejowe i przy okazji wymieniłem uszczelniacze, teraz jak nówka z fabryki zero dymków .
Powodzenia w remontowaniu