Auto: moc 41 km
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 19:24 Taxi a przewóz osób w lublinie?
Zastanawia mnie jak wygląda sprawa w Lublinie Taxi i przewozu osób. żeby prowadzić przewóz osób co jest potrzebne?? Ile cię czeka w Lublinie tak średnio na licencję na taxi??
Czy można jeździć w 2 osoby jednym samochodem na przewozie/taxi?
3,5-4 tys jak chcesz jezdzic w radio + samochod jak ze slupa troche mniej
kurs 2-3tyg i egzamin, z licencja nie ma problemu (tzn z limitem) jak masz wszystko zainstalowane, zalozona dzialalnosc porobione przeglady itd na samym koncu idziesz po licencje dostajesz od reki.
Szczerze powiem ze nie warto
Auto: moc 41 km
Wysłany: Nie Gru 28, 2008 08:59
misiek napisał/a:
3,5-4 tys jak chcesz jezdzic w radio + samochod jak ze slupa troche mniej
kurs 2-3tyg i egzamin, z licencja nie ma problemu (tzn z limitem) jak masz wszystko zainstalowane, zalozona dzialalnosc porobione przeglady itd na samym koncu idziesz po licencje dostajesz od reki.
Szczerze powiem ze nie warto
Ile jest ważny taki kurs i egzamin??
Jakieś doświadczenia że odradzasz??
Czy można jeździć jednym samochodem w 2 osoby?
Kurs i egzamin masz na cale zycie
Odradzam bo nei sa kokosy jak sie wyade, poza kasa trzeba duuuuuzo czasu w to inwestowac, czasu ktory sie marnuje nic nie robiac, a kasa jest jaka jest.
Mozna ale jak sie nie myle to obie osoby musza miec kurs egzamin i licencje ale nie jestem pewien bo mnie to nie interesowalo wiec nie przywiazywalem wagi. Teraz chyba nikt sie nie bawi w zmiennikow.
Moze Fubi cos od siebie doda/naprostuje?
Moim skromnym nie ma sensu bo zalozenie firmy trwa 2-3 godziny, wszystko wlacznie ze zrobieniem pieczatki, a jak w razie czego powinie Ci sie noga i nie zdasz (mimo ze w kulce jest duza zdawalnosc) to zus i tak bedziesz musial placic i tak a to nie male pieniadze sa. Chyba ze masz jakis inny biznes.
I dowiedz sie na leszczynskiego o limit licencji bo ostantnio coraz czesciej slysze o limitach w lublinie bo jest duzo za duzo salat.
A w miedzy czasie mozesz sobie poszukac uzywanego radia, koguta zeby bylo taniej, albo ogolnie uzbroic samochod.
dzialalnosc gospodarcza przez pierwsze 2 lata kosztuje 200 pare zl na miesiac
Nie do konca, na pierwsza dzialalnosc gosp. okolo 213ta podstawa + reszta skladek 100 z malenkim haczykiem wiec, nieco ponad 300 zl + podatek w urzedzie skarbowym. Ile by to nie bylo to dla mnie bylby to bezsens placic za nic miesiac-dwa-trzy czekajac na kolejny egzamin czy cos innego co wypadnie.
Do tego wpis do ewidencji 100zl, i nadanie regonu w gratisie (przynajmniej bylo za darmo jakis czas temu)
Auto: 80 Prawie jak Competition
Wysłany: Wto Sty 27, 2009 00:10
Pierwsza działalność gospodarcza przez pierwsze 2 lata kosztuje z opłatą pocztową 320 zł na miecha w tym masz 215 zł zdrowotne w tym podatek i 100 zł ZUS
Pierwsza działalność gospodarcza przez pierwsze 2 lata kosztuje z opłatą pocztową 320 zł na miecha w tym masz 215 zł zdrowotne w tym podatek i 100 zł ZUS
i tu się nie zgodzę bo przez pierwsze 2 lata (wiem bo na tym jadę) płacisz 306 z groszami do ZUS i podatek ale z podatkiem to można pokombinować bo koszty zakupu kasy koguta i innych pierdół możesz odliczać więc na początku stworzy Ci się rezerwa tzw nadpłata vatu bo pewnie vatowcem bedziesz. Jeśli chodzi o podatek dochodowy to już inna brocha. Jak chcesz się dowiedzieć więcej to pisz do mnie na PW dam Ci namiar na księgową która nawet rozliczenia roczne robi za psie pieniądze... ale swoją drogą myślę że za dużo taxi jest w LBN i to nie będzie zbyt dochodowe
Auto: Galant
Wysłany: Wto Sty 27, 2009 08:52
Ja pracuje normalnie na etacie więc ZUSy i inne srusy powinno wyjść jakoś taniej chyba. Księgową będę miał, ale dzięki za propozycję. Nie zależy mi na kokosach, po prostu z nadmiaru wolnego czasu chce coś po prostu robić.
_________________ "Never drive faster than your Angel can fly..."