FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[B4 1Z TDI]
Autor Wiadomość
tefio 
Nowiciusz ;>
Stanley

Auto: audi b4 tdi avant
Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 22:01   [B4 1Z TDI]

jest problem, na trasie w czasie przyspieszania mniej więcej na 2 tys obrotów szarpnie silnikiem, zdarzy się raz, a potem spokój i za kilkanaście kilometrów znów, wymieniłem filtr paliwa, jak zdiagnozować usterkę?

[ Komentarz dodany przez: EwelinaCzarna: Czw Kwi 08, 2010 23:44 ]
w temacie napisz mniej więcej o jaki problem chodzi, kiedyś może przydać się innym :spoko: i łatwiej jest szukać ..

Piter504 
Widać, że się stara

Auto: A4 B5 1.9 TDI
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 09:51   

Napisz czy po wymianie filtra problem występował...??
Ile km przejechałeś jeszcze po szarpaniu???
Wg mnie to mógł być filtr. Gdy jest zapchany w jeżdzie codziennej nie daje o sobie znać, zaś na trasie gdy przejedziemy ok 400 km (z mojego doświadczenia) zaczyna szarpać, mulić i na koniec auto staje bo nie dostaje już wcale paliwa, ale to już był bardzo brudny filtr. Ale mniej brudnym łącze z łagodniejszymi objawami i wg mnie na to wygląda. Dlatego stawiam na filtr paliwa.
Ale podstawowym działaniem było by zapięcie VAG-a, wtedy bedziesz wiedział wiecej ponieważ poza filtrem paliwa może być problem choćby z czyjnikiem wzniosu iglicy na wtrysku (wtedy również bedziesz miał szapranie ale w przypadku tego problemu juz przy powiedzmy 'pałowaniu' auta na mieście zaznał byś szarpania) czy przepływką. Oczywiście musisz być też pewny szczelnosci układu paliwowego choć w twoim przypadku to już na ostatnim miejscu bym podejrzewał.. Tyle ode mnie, powodzenia :spoko:

ryssioo 
Specjalista
fdsw

Auto: audi a4 1,9tdi
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 19:41   

czujnik położenia wału? potencjometr pedału gazu? nastawnik pompy wtryskowej?

KRASNAL_84 
Widać, że się stara

Auto: AUDI B4 1.9 TDI
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 21:58   

siemka koleżko, moim zdaniem jest to nastawnik pompy wtryskowej, miałem takie objawy w moim aucie. jak przyspieszałem to też szarpało gdzieś przy 2000 obr./min. najbardziej było to odczuwalne na 4tym i 5tym biegu...
Zakupiłem nowy nastawnik i problem z głowy... Tylko kosztowało mnie to 1200 złociszy :(
W moim przypadku po podłączeniu pod kompa niby wszystko było OK. Aż pewien koleś założył drugi nastawnik i pojechaliśmy na testa, i w taki sposób wyeliminowaliśmy usterkę
Nie zawsze wszystko da się zobaczyć na komputerku, trzeba trochę pokombinować...

Odpowiedz do tematu