Auto: Stazza JA, MA70
Skąd: Śródmieście Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Sie 2005 Posty: 635
Wysłany: Czw Mar 02, 2006 17:52 WD-40 dobry na smary?
mam taki mały problem - centralnie nad alternatorem mam zbiorniczek dla płynu do układu wspomagania kier. i pewnego razu jak dolewałem płynu pociekło mi na alternator.
czy jak spsikam alternator np. WD-40 to on "wyprze" z zakamarków alternatora ten płyn?
czy nie zaszkodzi to alternatorowi?
a moze macie inny sposób?
ps.od pewnego czasu zauważyłem też , że prąd mi skacze w aucie - konkretnie światełka w kabinie (deska, podświetlanie itp.) a nawet światła z przodu mrygają mi co pare sekund regularnie od początku jazdy aż do końca (bez znaczenia jakie obciążenie prądowe jest).
mryganie jest na tyle delikatne , że widać je dopiero jak jest ciemno.
czy moze to mieć związek z tym , że szczotki alternatora są zabrudzone tym płynem od wspomagania??
Auto: S4/ Iveco Pomoc Drogowa
Skąd: Okolice Lublina Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Lut 2005 Posty: 177
Wysłany: Czw Mar 02, 2006 21:56
Weż sobie poczytaj co pisze na WD-40 to jest srodek do odrdzewiania (smarowania) a nei do zmywania,, a woda tez nie polecam. Najlepiej pojechac do sklepu i kupic jakiegos spray-a do zmywania.........
Auto: Galant
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 14 razy Dołączył: 13 Cze 2004 Posty: 933
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 08:07
Do tego jest w sprayu taki środek odtłuszczający. Tym napewno pójdzie, ale jak on się nazywa to nie wiem.
Może być jeszcze benzyna ekstrakcyjna pod ciśnieniem.