witam, che sobie takie autko kupic, a z bmw niemialem nigdy doczynienia narazie, jakie oponie macie na ten temat, autko ma sluzyc na dojazd na uczelnie a nie doscigania, 1.6 leprzy czy 1.8 moze jednak??jak z awaryjnoscia??ile to moze palic na trasie, miescie, a ogolnie to mam ciezka noge , z gory dzieki za podpowiedzi
pzdr Grzesiek
Auto: STI & Polonez 1500
Skąd: Dziesiąta Pomógł: 34 razy Dołączył: 06 Paź 2004 Posty: 3372
Wysłany: Nie Mar 04, 2007 12:54
mam w domu E36 1.6 i powiem Ci ze tensilnik to tragedia, sporo pali przy mojej jezdzie (mi paliła od 10 do nawet 15 L/100km) i zero osiągów przy tym. Ojciec teraz ja tak zamulił ze jemu pali 7l/100km i wszystkie maluchy w miescie pewnie są w stanie go wyprzedzic. !.8 to tez za maly silnik do takiej budy, jak dla mnie zeby cieszyc sie e36 i przyzwoitymi osiagami a przy okazji normalnym spalaniem to silniki powinny sie zaczynac od 2.0 w gore. No chyba ze jedziszjak emeryy i przyspiesznie Ci nigdy nie potrzebne to kupuj 316
Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Skąd: Śródmieście Pomógł: 30 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 3256
Wysłany: Nie Mar 04, 2007 13:14
prawda jest taka ze 1.6 w e36 to porazka... auto wazy ok 1400-1500kg... kupno bmw z czterocylindrowym silnikiem to blad... bmw robi wspaniale rzedowe 6scio cylindrowki... spalanie nie jest drastycznie wyzsze (przy normalnej jezdzie)... poza tym 1.6 sa zazwyczaj zupelne golasy z wiekszymi motorami jest juz najczesciej klima i inne bajery... co do awaryjnosci e36 to wszystko zalezy jak i kto tym jezdzil a jeszcze bardziej jak je serwisowal. jesli wszystko bylo zmieniane na czas, nie ma jakis krajowych patentow itp to auto mozna powiedziec ze bedzie bezawaryjne... w bmw jest duzo elektroniki i praktycznie wszystko mozna sprawdzic podlaczajac auto pod komputer... czujniki sa drogie i nie ma zamiennikow a z uzywkami roznie bywa (niektore sa trudno dostepne). przed zakupem obowiazkowo podjedz na diagnostyke (gdzies gdzie maja SPRZET i pojecie w tym temacie). z eksploatacyjnych spraw to tak jak wszedzie: amorki, hamulce, gumi, koncowki itp.
najwazniejsze to chyba to ze 316 nie KRECI
ok , dzieki to juz wiem dlaczego te 1.6 sa duzo tansze, brak dynamiki i wogole,nature mam taka nielubie jak tos jedzie przedemna, mimo to bede szukal chyba nie juz z 1.6 tylko 1.8 na wiecej niemoge sobie pozwolic ze wzgledu na wysokosc oplat,ale teraz mam gofra z 1.9TD to gdybym kupil bmw 2.0 to tyle samo bedzie oplat?? lapie sie wtym samym przedziale??
[ Dodano: Nie Mar 04, 2007 4:03 pm ]
QSY napisał/a:
chyba po 93 roku siedziały juz tylko M43
siema qsy a ty niemiales kadeta jeszcze w wakacje?? jak jezdzilimy spotami na ulice x
Wysłany: Nie Mar 04, 2007 16:08
doktor200 napisał/a:
tylko 1.8 na wiecej niemoge sobie pozwolic ze wzgledu na wysokosc oplat
to szukaj kogos w rodzinie ze znizkami... wpisujesz siebie jako wlasciciela i np matke jako wspolwlasciciela i juz masz jej znizki... co prawda zwyzke za wiek i tak bedziesz mial ale ja dzieki temu place niecale 1000pln a tak placilbym ok 2tys pln/rocznie
doktor200 napisał/a:
,ale teraz mam gofra z 1.9TD to gdybym kupil bmw 2.0 to tyle samo bedzie oplat?? lapie sie wtym samym przedziale??
nie pamietam dokladnie ale 2.0 M50b20 ma niecale 2tys cm pojemnosci 1998chyba i jest w przedziale do 2 litrow! z tym ze rozne towarzystwa maja jakos inaczej te tabelki.. moj wujek sie cieszyl ze gdzies gdzie sie ubezpieczal to za ponad 3litry jesli auto ma mniej niz 4 lata daja znizke
Wysłany: Nie Mar 04, 2007 21:33
maly841 napisał/a:
Jak 1.8 to tylko is . Jaqub masz wszystkie znizki i placisz 1000pln? troche duzo.
niecale 1000pln mam 60%znizki na matke, 30%zwyzki za wiek +samo centrum/srodmiescie lublina... no i M50b20pod maska
1.8is to tez nie jest to... w fabryce zapomnieli o 2ch cylindrach