FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
VW Passat 1.9 TDI 115 KM - oszczedna jazda
Autor Wiadomość
Czleniokoleszka 
Uczy sie pisac

Auto: VW Passat TDI
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 19:16   VW Passat 1.9 TDI 115 KM - oszczedna jazda

Mam pare pytan co do tego silnika. Jestem od paru dni posiadaczem passacika i jest to moj pierwszy diesel i za bardzo nie wiem jak sie nim poruszac. Slyszalem sporo opini ale polowe pewnie mozna wywalic i o nich zapomniec. Jak na razie na miescie pali mi ok 7 L a z tego co slyszlem bez problemu powinnien mi palic o litr mniej podobnie mam na trasie.
Peirwsze pytanie to jak ruszac, z gazem czy bez? dzisja dowiedzialem sie ze dieslem rusza sie na samym sprzegle ale czy to prawda?
Po drugie chialbym sie dowiedziec przy ilu tys obrotow powinno sie zmieniac biegi jak na razie robie to przy ok 2 i nie wiem czy przypadkiem nie za wczesnie...

bodek 
Dyrektor

Auto: maty
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 22:47   

maksymalnie do 4150obr/min, 7l to bardzo dobry wynik, wedlug produceta powinien palic 6.6 wiec jest wszystko OK :mrgreen:

Czleniokoleszka 
Uczy sie pisac

Wysłany: Wto Maj 29, 2007 07:22   

wlasnie o to chodzi ze podobno nie taki dobry, rozmawialem z wlascicielem identycznego samochodu i po miescie mu pali ok 6 a na trasie schodzi ponizej 5 z tego co pamietam 4,7-4,9 a mi na tej samej lyka 5,8-6,3. Pewnie jednym z powodow jest to ze mam ciezka noge ale proboje to zmienic ;)

bodek 
Dyrektor

Auto: maty
Wysłany: Wto Maj 29, 2007 11:01   

jak zmieniasz biegi przy 2k obr/min , to masz bardzo ciezka noge :rotfl:

slg 
streetracer

Auto: Audi A6 3.0TDi V6 Quattro
Wysłany: Wto Maj 29, 2007 11:54   

115PD AJM , to ekonomiczny pompowtrysk , da rade pojechać nim w 5 w trasie i 6 w miescie , ale to ze strasznie pizdowatym stylem jazdy. Przy normalnej jezdzie powinien brac 6l w trasie , 7 w miescie. Czleniokoleszka , jak nie zaczniesz mu dawać troche w palnik , to niedługo będziesz wymieniał turbine...

QSY 
speed demon
emeryt

Auto: STI & Polonez 1500
Wysłany: Wto Maj 29, 2007 11:59   

slg napisał/a:
Czleniokoleszka , jak nie zaczniesz mu dawać troche w palnik , to niedługo będziesz wymieniał turbine...

moze nie tyle turbine co zmienną geometrie trzeba bedzie czyscic ;)

Paweel 
the fastest furious
Zoom-Zoom fan ...

Auto: 120E88 328F30 550E60
Wysłany: Wto Maj 29, 2007 12:00   

slg napisał/a:
115PD AJM , to ekonomiczny pompowtrysk , da rade pojechać nim w 5 w trasie i 6 w miescie , ale to ze strasznie pizdowatym stylem jazdy. Przy normalnej jezdzie powinien brac 6l w trasie , 7 w miescie. Czleniokoleszka , jak nie zaczniesz mu dawać troche w palnik , to niedługo będziesz wymieniał turbine...

ale mniej paliwa spali ...

:mrgreen:

osłabia mnie takie "oszczędzanie" ...a później niewiadomo czemu np. układ korbowy chu..j strzelił ... a klijent przy 60 wrzuca piątke. . bo to dizel :D

slg 
streetracer

Wysłany: Wto Maj 29, 2007 12:04   

QSY napisał/a:
slg napisał/a:
Czleniokoleszka , jak nie zaczniesz mu dawać troche w palnik , to niedługo będziesz wymieniał turbine...

moze nie tyle turbine co zmienną geometrie trzeba bedzie czyscic ;)

No tak , ale jak juz będzie miał brudne vnt , to bez wskaznika doładowania nie będzie wiedział kiedy przeładowuje a kiedy nie , a w pd ajm na notlauf trzeba czekać 10sek ciągłego przepompowania na 5 biegu , a tego czasu turbina może już nie przeżyć.

Vesti 
drag czempion
FUCKING GREAT

Auto: F7P
Wysłany: Wto Maj 29, 2007 12:57   

Czleniokoleszka napisał/a:
wlasnie o to chodzi ze podobno nie taki dobry, rozmawialem z wlascicielem identycznego samochodu i po miescie mu pali ok 6 a na trasie schodzi ponizej 5 z tego co pamietam 4,7-4,9 a mi na tej samej lyka 5,8-6,3. Pewnie jednym z powodow jest to ze mam ciezka noge ale proboje to zmienic ;)

Pewnie własciciel nie liczył tego na kalkulatorze..
Zapewne wynik wskazał komputer pokładowy który usrednia wynik, nie jest dokładny.. podaje przyblizone wartości wspomagajace (wiemy jak jechac ekonomicznie) i informatyczne ( ile możemy przejechac km takim stylem jazdy itd.. )

Czleniokoleszka 
Uczy sie pisac

Wysłany: Wto Maj 29, 2007 18:31   

po pierwsze ja mam troche inny sielniczek AJT czy tam ATJ (nie pamietam kolejnosci literek ;) ) on byl produkowany tylko prze 3 miechy z tego co wiem, druga sprawa 2k to za wczesnie? wsumie ostatnio ktos mi powiedzil zeby wlasnie przynajmniej na 2,5 zmieniac niech sobie troszczke motor popali dla zdrowia... mowie jest to moj pierwszy diesle i na dodatke 1 mocnejszy samochod bo tak to mialem cienko 900 i uno 1.0 dlatego tez jestem przyzwyczajony nieco do cisniecia gazu... to mowicie zeby jezdzic tak jak jezdze i mi to na zdrowie wyjdzie???

slg 
streetracer

Wysłany: Wto Maj 29, 2007 18:53   

najlepiej jezdzic miedzy max momentem a max mocą , czyli w Twoim przypadku przedział 2200-3700obr. Co do zmieniania biegu , to coś z tego przedziału , w zależnosci od potrzeby , jednak nie polecam zmienienia biegu ponizej 3tys obr.

Czleniokoleszka 
Uczy sie pisac

Wysłany: Wto Maj 29, 2007 20:17   

a co z tym ruszaniem bez gazu na samym sprzegle bo to juz jest glupota jak dla mnie... oczywiscie da sie bez problemu ale to tylko powoduje wieksze zuzycie...

slg 
streetracer

Wysłany: Sro Maj 30, 2007 09:42   

ruszaj jak chcesz , mozna z gazem , mozna bez , w zimie przydaje sie bez...

Czleniokoleszka 
Uczy sie pisac

Wysłany: Czw Maj 31, 2007 10:43   

oki dzieki bardzo za wskazowki
pozdrawiam

Odpowiedz do tematu