Wysłany: Sro Cze 20, 2007 15:59 Gęsty olej mineralny - 20w/50 - do samochodu na KJSy
Temat poruszyłem też na SR, ale może i tu się znajdzie ktoś co napisze coś mądrego na ten temat.
W moim golfie gti 16v w tym momencie jest zalany olej mineralny Lotos.
I przy gęstym oleju zostanę do czasu remontu silnika (przebieg ponad 400tys.km), ale zastanawiam się czy nie zmienić go na coś co będzie miało wyższą lepkość jak olej bardziej się rozgrzeje, oraz wyższe ciśnienie.
Póki co samochód jest niskobudżetowy i taki ma narazie pozostać, więc i taki olej bym chciał wlać.
Korzystając ze strony http://www.leszekknorps.republika.pl/oleje.html utworzyłem taką tabelkę:
Wyróznione zostały 3 oleje:
-Microoil XHD 20w/50 - 18zł za litr
-JB German Oil Uni Plus20w50 - 14,25zł za litr
-Lotos olej który teraz jest
Najbardziej mi odpowida JB jako że ma najwyższą lepkość inematyczną z tych 3 pozycji, ale za to najniższy wskaźnik lepkości. Microoil ma podobny wskaźnik lepkości do Lotosa, ale za to dużo wyższa lepkośc kinematyczną przy 100 stopniach C. A wy co o tym sądzicie, zmieniać tego Lotosa na JB lub Microoil czy pozostać przy nim??
Wydaje mi się że chyba te 2 oleje będą lepsze od Lotosa, ale mimo wszystko w miarę podobnej cenie.
Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Skąd: Śródmieście Pomógł: 30 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 3256
Wysłany: Sro Cze 20, 2007 22:20
lej lotos... nie ma co wydziwiac... silnik juz swoje przezyl... wiele wiecej juz mu raczej nie zaszkodzi... obecny lotos i tak jest najprawdopodbniej lepszy niz to co bylo wlewane zaraz po wyjezdzie z fabryki lat temu prawie 20scia...