FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: johny
Czw Lip 18, 2013 17:58
Mniej rajdów i koniec ery samochodów WRC!
Autor Wiadomość
bodek 
Dyrektor

Auto: maty
Wysłany: Czw Cze 28, 2007 11:34   Mniej rajdów i koniec ery samochodów WRC!

Podczas posiedzenia w Paryżu Światowa Rada Sportów Motorowych FIA podjęła decyzję o ograniczeniu liczby rund rajdowych mistrzostw świata. Od sezonu 2009 będzie tylko dwanaście rajdów zaliczanych do klasyfikacji mistrzostw świata.
Ostateczna decyzja w tej sprawie zapadnie w październiku na kolejnym posiedzeniu Rady Światowej. Wcześniej skrócony program rozgrywania rajdowych mistrzostw świata od sezonu 2009 przeanalizuje komisja FIA World Rally Championship.

Na razie nie wiadomo, które z eliminacji rajdowych mistrzostw świata wypadną z kalendarza. W tym roku będzie jeszcze szesnaście rajdów.
Światowa Rada FIA podjęła także decyzję, że od 2012 roku samochody dopuszczone do mistrzostw świata - z napędem 4x4 i turbodoładowanymi silnikami - będą oparte na specyfikacji grupy N i S2000. W ten sposób zakończy się era samochodów WRC.

Jak poinformowano w komunikacie FIA, powodem podjęcia decyzji o zmniejszeniu ilości rund mistrzostw świata i rezygnacja z samochodów w specyfikacji WRC jest znaczne ograniczenie kosztów. FIA ma nadzieję, że dzięki temu do rywalizacji w mistrzostwach świata wrócą fabryczne teamy, które wycofały się w ostatnich latach z przyczyn finansowych.

onet.pl

siwy 
speed demon

Auto: znalazlem na otomoto ;)
Wysłany: Czw Cze 28, 2007 17:27   

mysle ze jest to dobra decyzja

KLOCEK 
streetracer
KLOCEK RALLY TEAM

Auto: BMW e39 523i
Wysłany: Czw Cze 28, 2007 18:15   

co do ilości rajdów to się zgodzę ale wycofanie wrc nie jest wg mnie dobrym posunięciem

siwy 
speed demon

Auto: znalazlem na otomoto ;)
Wysłany: Czw Cze 28, 2007 19:23   

KLOCEK napisał/a:
wycofanie wrc nie jest wg mnie dobrym posunięciem
ale łaj? co, ze niby straci na widoskowosci? wg mnie, ogladajac stare filmy kiedys bylo fajniej, teamy rajdowe, jakos czulo sie bardziej, te emocje, w salonach reklamy, w tv... a teraz? no nie wiem...

kris 
drifter

Auto: impreza gt
Wysłany: Czw Cze 28, 2007 19:55   

Były B grupy, są WRC i bedzie coś... myśle że jakas hybryda oparta na s2000.... na brak widowiska nie bedziemy narzekać... zawsze musi być klasa potworów... co to bedzie ?niewiadomo.... ale przeciez FIA nie leje we własne gniazdo... wszystko ma swój początek i koniec widocznie WRC też.... Klocku spójrz na to z innej strony .... na rundzie mś wurców jedzie tyle co na przecientnej rundzie polski enek. a chodzi o to żeby rywalizacja była mocniejsza... ogólnie podobnie jaki Siwy-projekt oceniam na +.

KLOCEK 
streetracer
KLOCEK RALLY TEAM

Auto: BMW e39 523i
Wysłany: Czw Cze 28, 2007 21:13   

w tym co piszecie napewno jest sporo prawdy ale jeżeli najmocniejszą grupą miało by zostać S2000 to MŚ jak dla mnie stracą wiele na widowiskowości
rywalicacja będzie napewno większa ale to dla mnie nie ma już takiego wielkiego znaczenia

Odpowiedz do tematu