Wysłany: Pon Lip 30, 2007 11:47 dla ciągających lawety ... WAŻNE
Jako że sprzedałem Sprintera to kilka dni temu byłem zmuszony wypożyczyć przyczepe aby przewieźć kilka autek ... przyczepa w stanie bdb , a w dodatku nowiutki zaczep (2 tygodnie)
- rura do Radomia po Astre ... jako że jak zwykle spóźniony to nonstop w podłoge 100 ..120 ... czasami 130 km/h załadunek i do domu , dojeżdżając okazuje sie że lece do Wawy i to już,więc szybciutko rozładunek obiad i rura ... i co ... 3 kilometry od domu na poprzecznej nierówności (takiej wzdłuż całej drogi , pewnie robili podkop i sie zapadło troche,niedużo kilka cm)
ODPIEŁA MI SIE LAWETA ... normalnie zeskoczyła z haka , uderzyła w auto i docisnąłem gaz,żeby zaciągnąć hamulec awaryjny,linka zabezpieczająca sie zerwała i przyczepa pięknym lotem koszącym poszła w krajobraz do rolnika na pole ... W LEWO (czyli pod prąd)
morał
UWAŻAJCIE JAK JUŻ COŚ WIEZIECIE , SPRAWDZAJCIE CZY NIE MA NADMIERNYCH LUZÓD , CZY ZABEZPIECZENIA DZIAŁAJĄ
- na początku kląłem ale później na spokojnie ...
MIAŁEM SPORO FARTU ... wręcz BARDZO DUŻO
ps. temat bez głębszego sensu
_________________ MAZDA ... i czujesz że korodujesz ...
a mi się wydaje ze może te lawet nie są przygotowane do latania 120-130 po polskich drogach
chociaż fakt że zabezpieczenia i inne tego typu rzeczy powinny być solidne...
fart że z przeciwka nic nie jechało...
jak przyczepa i jakie szkody w samochodzie ?
jechałem 60..70 jak laweta sie wypieła
wariaci latają po 160 z przyczepami
w sprinterze tylko wtyka prądowa sie urwana a w przyczepie kilka lampek sie potłukło i pradopodbnie zaczep do wymiany oby gwarancja zadziałała
_________________ MAZDA ... i czujesz że korodujesz ...
te blokady zaczepów są mizerne pewnie dlatego Ci sie wypieła laweta...jak patrze czasem jak to jest wykonane to niedobrze mi sie robi raz mi sie zdarzyło ze blokada a dokaldniej rączka do niej poprostu wygiela mi sie w rekach. Dla mnie sam zaczep powinien byc pancerny a w 80 % jak patrze na nowe przyczepki to wygladem przypominają plasteline :0
jaka miales lawete? bo zazwyczaj te firmowe (np co ja pozyczalem- takie duze przyczepy towarowe na jednej lub dwoch osiach hamowanych) maja profi elementy...
p.s. nie zdziwilo Cie ze zaczep mial 2tygodnie? moze juz wczesniej komus wyciela podobny numer