Auto: znalazlem na otomoto ;)
Skąd: Śródmieście Pomógł: 24 razy Dołączył: 03 Maj 2004 Posty: 3578
Wysłany: Sro Sie 29, 2007 15:33 Prywatne WWW to także dzienniki lub czasopisma
Cytat:
Prywatne WWW to także dzienniki lub czasopisma 11:32 29.08.2007
środa
Właściciele stron internetowych, także prywatnych, muszą je zarejestrować, jeśli nie chcą być ścigani przez prokuraturę. To efekt ostatniego postanowienia Sądu Najwyższego - donosi "Rzeczpospolita".
O kłopotach wynikających z niedostosowanej do dzisiejszych realiów definicji prasy, dziennika i czasopisma wiadomo od dawna. Niedawno problem nabrał jednak nowego wymiaru. Przepisy doczekały się bowiem interpretacji Sądu Najwyższego. Z postanowienia wydanego 26 lipca wynika (sygn. akt IV KK 174/07), że nie ma znaczenia, czy strona internetowa opisuje działania władzy, czy też hobbysta doradza na niej, jak założyć swoje pierwsze akwarium. Jeśli strona jest aktualizowana częściej niż raz w tygodniu, powinna zostać zarejestrowana jako dziennik. Jeśli rzadziej, ale przynajmniej raz w roku - jako czasopismo.
Uzasadnienie tego precedensowego postanowienia jest już napisane, ale brakuje podpisów wszystkich sędziów. Jak się dowiedziała "Rz" w SN, można się z nim będzie zapoznać po 10 września.
W praktyce oznacza to, że większość polskich stron internetowych działa nielegalnie. Tylko duże serwisy o charakterze stricte dziennikarskim rejestrują się w sądzie. Zapaleńcy, którzy piszą w siecidla własnej satysfakcji, po to, aby się podzielić swoimi spostrzeżeniami, nie zawracają sobie tym głowy.
Za wydawanie dziennika lub czasopisma bez rejestracji grozi grzywna, a nawet ograniczenie wolności. Co ważniejsze jednak, osoba prowadząca stronę w Internecie jest de facto redaktorem naczelnym z wszystkimi wynikającymi z tego obowiązkami, m.in. obowiązkiem publikowania sprostowań i odpowiedzialnością za teksty, w tym wpisy internautów.
O tym, jakie będą konsekwencje postanowienia, zdecydują prokuratura i policja, gdyż to one będą decydować o ewentualnym ściganiu autorów stron WWW.
Auto: impreza gt
Skąd: LSM Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Sie 2004 Posty: 273
Wysłany: Sro Sie 29, 2007 18:38
tragedia... Siwy to nie pierwszy dym, dotyczy to również portali i innych jednostek www. Nie chce mi się pisać jakie ja miałem problemy po ostatnich wyborach z moją stroną. Wszytko to przez to, że nie ma przepisów regulujących relacje, zależności, odpowiedzialność jednostek czy podmiotów internetowych.... Obecni ustawodawcy mają chyba większe problemy,,, nie chce mi się też na nich narzekać bo ktoś mnie zakrzyczy, że zaczynam kampanię
Wrzuciłem to samo do siebie na forum, kumpel dal mi cytat z innego forum
"Dostałem wyrok SN do ręki, przeczytałem i proponuje RZ przeczytać ze zrozumieniem.
Proponuje równiez zapoznać z prawem prasowym + powyższa decyzja SN.
Podkreślam - jeśli dana strona internetowa jest tworzona przez wydawnictwo które jest zarejestrowane jako gazeta, czasopismo to musi ta strona również byc zarejestrowana.
Jeśli pan X stworzy portal informacyjny o kotch i bedzie on aktualizowany codziennie to nie musi strony rejestrować. Jeśli natomiast pan X zdecyduje na publikacje czasopisma o kotach wówczas strona, ktorą prowadził, musi zostać zerejestrowana i spełniać warunki zgodne z prawem prasowym."
Auto: impreza gt
Skąd: LSM Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Sie 2004 Posty: 273
Wysłany: Czw Sie 30, 2007 07:53
Siwy : trzeba uważać,na stosowanie wszelkiego rodzaju materiałów komercyjnych typu : LOGO, ja miałem spory problem z logiem PO na stronie. Był problem jak zdefiniować moją stronę, materiał promocyjny partii, materiał do kampanii konkretnego kandydata, czy zwykły homepage... w grę zaczęło wchodzić nielegalne finansowanie kampanii, ale zostało udowodnione, że to www stworzyłem na długo przed wyborami, a nie bezpośrednio do nich. Ogólnie to nie słyszałem, żeby ktoś miał problemy, jak powiedziałem prawo kuleje w tym zakresie. Otwieram sieć portali i będę jeszcze u prawnika, jak będę wiedział coś ciekawego i bardziej konkretnego to od razu wkleję narazie się wyluzuj