Auto: 120E88 328F30 550E60
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 18 razy Dołączył: 19 Lip 2004 Posty: 2476
Wysłany: Sob Wrz 22, 2007 00:10 co nie może być za głośne ?
no właśnie ... dzisiaj przelotem odwiedziłem ulice I ... i akurat nadjechał patrol
wyjeżdżając z parkingu gaz w podłoge i pojechałem (oczywiście bez pisku gum) (a co ... lans musi być ) ... a milicjalnt z drugim podobno coś komentowali że mam za głośny wydech ... a tu zonk wydech mam seryjny i jest cichutki jak myszka ... pod miotłą ...
bucy rycy cescy wielki stożek ... i tylko przy gwałtownym dodaniu gazu z niskich obrotów ...
na luzie kręcąc auto nie słychać różnicy ze zwykłym .,... oczywiscie powoli dodając gazu ...
no i moje pytanie brzmi ... gdzie mierzą hałas ?
jakbym miał podświetlanie tablicy rej. z tyłu to bym wrócił spytać
[ Dodano: Sob Wrz 22, 2007 01:11 ]
ale utrafiłem numer topicu
_________________ MAZDA ... i czujesz że korodujesz ...
Auto: znalazlem na otomoto ;)
Skąd: Śródmieście Pomógł: 24 razy Dołączył: 03 Maj 2004 Posty: 3578
Wysłany: Sob Wrz 22, 2007 00:15
Paweel napisał/a:
ziom odpowiedzialem na to co przeczytalem. widocznie sie machnales.
Pomiar na szybko wyglada tak, ze w okolicy rury wydechowej trzyma urzadzenie pomiarowe, palujesz (w przepisach jest ze ma miec 3k obr/min). i 3 pomiary z roznych odleglosci, jak to jest w przepisach - nie pamietam dokladnie, ale mi trzymal tak w okolicy do pół metra, pozniej stanal 2m od auta a pozniej 3 metry. ja mialem w ogole dziwny pomiar bo na wlasne zyczenie. zgodnie z przepisami wychodzilo 79db. a przy samej rurze 89db w piku przy 7k obr.
najglosniejszy pomiar wpisal jako moj wynik w protokole rzeczoznawczym.
Auto: 120E88 328F30 550E60
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 18 razy Dołączył: 19 Lip 2004 Posty: 2476
Wysłany: Sob Wrz 22, 2007 00:16
siwy napisał/a:
Paweel napisał/a:
Pomiar na szybko wyglada tak, ze w okolicy rury wydechowej trzyma urzadzenie pomiarowe, palujesz (w przepisach jest ze ma miec 3k obr/min). i 3 pomiary z roznych odleglosci.
najglosniejszy pomiar to Twoj wynik
oj smieszne takie badanie.
pisząc gdzie miałem na myśli gdzie trzymają sonde
_________________ MAZDA ... i czujesz że korodujesz ...
Pomiar na szybko wyglada tak, ze w okolicy rury wydechowej trzyma urzadzenie pomiarowe, palujesz (w przepisach jest ze ma miec 3k obr/min).
oj smieszne takie badanie.
w przepisach z tego co pamietam jest 3/4 maksymalnych obrotow
W przepisach masz 3/4 obrotów gdzie uzyskiwana jest moc maxymalna, z sondą oddaloną o 1m na wysokości 50cm jak mnie pamięć nie myli. To jest taka zgrubsza definicja z kodeksu, dla tych mundurowych których przyjeli po zawodówce. Z tego co pamiętam to na wynik pomiaru ma natężenie hałasu na zewnątrz (nie może przekraczać ustalonej normy), prędkość wiatru (nie może być wyższa niż norma), rodzaj podłoża plus masa innych pierdół, miałem gdzieś to zeskanowanowane poszukam i wrzuce.
Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Skąd: Śródmieście Pomógł: 30 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 3256
Wysłany: Sob Wrz 22, 2007 09:11
MACIOR napisał/a:
W przepisach masz 3/4 obrotów gdzie uzyskiwana jest moc maxymalna, z sondą oddaloną o 1m na wysokości 50cm jak mnie pamięć nie myli. To jest taka zgrubsza definicja z kodeksu, dla tych mundurowych których przyjeli po zawodówce. Z tego co pamiętam to na wynik pomiaru ma natężenie hałasu na zewnątrz (nie może przekraczać ustalonej normy), prędkość wiatru (nie może być wyższa niż norma), rodzaj podłoża plus masa innych pierdół, miałem gdzieś to zeskanowanowane poszukam i wrzuce.
tak jest oficjalnie... jak Cie zatrzyma policyjant to ma to gdzies i sonda leci prawie w rure a drugi korzysta z okazji i sprawdza gdzie masz odcinke... w takich warunkach to mozna pozbyc sie dowodu w nowym/salonowym aucie...
co do pytanie Paweel'a to wydech sprawdzaja... ale wg mnie wieksza czesc starych TD typu scierka sasiada glosniej klekocze na wolnych niz moj przelot z remusem