Jeżeli wykupie OC na rok to nowy właściciel bedzie jeździł na 'moim' ubezpieczeniu?
Czy jakoś to sie przepisuje? Jak to jest?
Czy np na tym ubezpieczeniu jak ktoś bedzie miał dzwona to zniżki lecą temu na kogo jest polisa? (w tym wypadku ojcu)
Powiem tylko ze WOGÓLE nie jestem w temacie
Jeżeli wykupie OC na rok to nowy właściciel bedzie jeździł na 'moim' ubezpieczeniu?
Czy jakoś to sie przepisuje? Jak to jest?
Czy np na tym ubezpieczeniu jak ktoś bedzie miał dzwona to zniżki lecą temu na kogo jest polisa? (w tym wypadku ojcu)
Powiem tylko ze WOGÓLE nie jestem w temacie
kupujesz normalnie OC (i tak będziesz musiał kupic bo kupujący MUSI mieć 30 dni "okresu ochronnego" od daty zakupu)
i teraz dwie możliwośći:
- "wymuszasz" na kupujacym podpisanie oświadczonka że zrzeka sie ubezpieczenia OC i z tym oświadczenie zgłaszasz sie do ubezpieczalni , i oddają Ci niewykorzystaną składke ( minus 30 dni i do końca pełnego miesiąca)
- nie pisze Ci oświadczonka o rezygnacji tylko oddaje Ci sianko co wydałeś na OC lub mu go prezentujesz jako dodatek do auta wtedy ma obowiązek w ciągu 30 dni podpisać ANEKS do umowy w którym będą zmienione dane własciciela pojazdu na jego ,
W razie kolizji nie tracisz żadnych zniżek ponieważ masz umowe kupna - sprzedaży i od chwili podpisania umowy nie jesteś właścicielem pojazdu ... (czasami warto dopisać godzine podpisania umowy ... )
TO POWINNO CI NIECO ROZJAŚNIĆ TEMAT
a na dole masz odpowiedni zielony przycisk
_________________ MAZDA ... i czujesz że korodujesz ...
Auto: 120E88 328F30 550E60
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 18 razy Dołączył: 19 Lip 2004 Posty: 2476
Wysłany: Pią Paź 12, 2007 21:10
gośc z zasady wypełnia na miejscu oświadczenie że spowodował kolizjie i "legitymuje" sie umową K/S że to jego auto ... i to już jego zmartwienie co dalej
jezeli nie pokaże umowy to przecież Twój ojciec ma drugi egzemplarz ... dostaje klasyczne wezwanie do złożenia wyjaśnień w sprawie szkody tej i tej ... idzie z umową oni ją kserują i po problemie ...
Nie traci absolutnie żadnych zniżek
Ja miałem kiedyś fajny przypadek bo dostałem na błedny domowy adres wezwanie do złożenia dodatkowych wyjaśnień w sprawie KOLIZJI którą SPOWODOWAŁEM autem które sprzedałem jakiś czas wcześniej .... dobre było bo nie mieli prawidłowych danych , nazwisko przekręcili i adres ...
jak zrobiłem młyn to sie okazało że dane mają od GOŚCIA co sie podał za mnie i podał jako swoje ....
_________________ MAZDA ... i czujesz że korodujesz ...