Auto: audi a4
Skąd: Dziesiąta Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Paź 2007 Posty: 864
Wysłany: Nie Lis 18, 2007 20:39 Olej do A4 1.6
Jako że kupiłm niedawno A4- kę mam pytanko jaki olej najlepiej zalać.Przebieg ma 183000 nie wiem jaki był poprzednio lany olej i tak się właśnie zastanawiam.Dodam ze Audi ma 1,6 PB silnik i jest z 96 rocznika (oczywiście bez LPG).Czekam na Wasze komentarze i dziękuje.
Może już był taki temat ale chciałbym się dowiedziec konkretnie do mojego przypadku
Auto: Audi B4 TornadoRot
Skąd: Czechów Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 129
Wysłany: Nie Lis 18, 2007 22:28
zalej takim samym olejem jakim byl zalany tzn jesli mineral to mineral a jesli byl zalany polsyntetyk to nalezy wymieniec na polsyntetyk. i najlepiej zeby to byl jakis firmowy olej np. valvoline, shell, mobil
półsyntetyk jest rzadszy i ma lepsze właściwości myjące, co może spowodować:
- większy pobór i wycieki oleju
- wypłukanie syfów z silnika i zapchanie nimi przewodów olejowych
z tego co wiem przy duzych przebiegach zalecaja mineral!
Olej mineralny jest gestym olejem dlatego mowi sie ze mineralny "uszczelnia" silnik
dodam ze ja mam zalany polsyntetyk mobil1 10w40 - B4 benzyna przebieg 140 tys.
Auto: 2.9 turbo i 2.8 Quattro
Skąd: Lublin Pomógł: 10 razy Dołączył: 03 Lip 2006 Posty: 469
Wysłany: Pon Lis 19, 2007 20:21
1.8 bez lpg
porzeźbione i katowane
przebieg 255 000 km w/g książki wiem że może mieć dużo więcej
od momentu przyprowadzenia (2 lata w kraju) leję Castrol 10W40 (półsyntet)
brak poboru oleju czasem jakiś wyciek się trafi ale systematycznie uszczelniany nie zaszkodzi
mineral 15W to raczej dla starszych i mniej zaawansowanych technicznie jednostek przeznaczony jest np. dla 8-mio zaworówek lub 5-cio cylindrowek
jeśli przyprowadzileś od szkopów i nikt w polsce go przed tobą nie eksploatował to bez wzgl na przebieg możesz lać półsyntetyk 10W
Auto: audi 80 quattro
Skąd: Lublin Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Maj 2005 Posty: 737
Wysłany: Wto Lis 20, 2007 15:30
ja mam co prawda V ale przebieg 270ts i tez mam 10W40 Castrol ten olej dla mnie jest najlepszy do niemieckich aut albo midland czy jakos tak. innych niezalewalem wiec niewiem.