nie wiem co mam juz powymieniać w aucie chodzi o calibre 2.0 8V niedawno zalozylem gaz,na gazie zrobiłem ok 2tys km,auto pali jak głupie po miescie wychodzi mi ok 18-19L LPG,jak smigam na benzynie to niezaleznie od stylu jazdy wychodzi mi ok 12L,moze to coś ma wspołnego z tym bo czasmi mi sie CHECK ENGINE zapala na 5-10sek i gasnie,srubka od gazu juz jest podkrecona na maxa,osiągi w normie,jak ktoś coś wie to niech mi napisze coż jej dolega.
_________________ بحضور رئيس الجمهورية البولندية ليخ كاتشينيس ورئيس مجلس الوزراء دوشالأرا
tak jak myslałem Qsy,ze coś sie odezwiesz:)gaz zakladałem tam gdzie mi polecileś,firma O.K no wlasnie gaz nie byl regulowany po przejechaniu 1tys kma na gazie zrobilem juz wiecej,co,jak i gdzie trzeba wyregulować??dam rade sam czy lepiej podjechać do ASO LPG??
_________________ بحضور رئيس الجمهورية البولندية ليخ كاتشينيس ورئيس مجلس الوزراء دوشالأرا
Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Skąd: Śródmieście Pomógł: 30 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 3256
Wysłany: Pon Gru 10, 2007 20:28
sprawdz czy masz plyn w chlodnicy... bo mozesz miec niedogrzany parownik... a druga sprawa ze lpg bedzie Ci zzerac duzo wiecej zwlaszcza po miescie... jak dla mnie wynik 18-19l nie jest jakims zapierajacym dech w piersiach...
jak smigalem ostatnio (jak bylo zimno) po miescie tylko na benzynie (98) i robilem ok 4-5 km a pozniej stygl do zera i znow mniej wiecej podobnie to na 32l benzyny zrobilem ok 170-180km a jazda mega emerycka bez przekraczania 3tys obr... za to w trasie srednio 100-120km/h plynna jazda za 80pln gazu (ok 38l) robilem 360km...
Jaqub niedziwiło by mnie to gdybym mial pod maską 2.0turbo 2.5 to oki rozumiem ze kazde auto musi swoje wypić ale ja mam tylko zwykły 8 zaworowy silnik,przy zakładaniu gazu wszystko powymienialem ,płyny,paski,filtry,swiece itp,znajomy ma tez 2.0 8V to mu 13L spala a padka ze az bałem sie wsiąść do niej
Obliczajac moje Clio pali na mieście przy spokojnej jeździe 16-17 litrów paliwa..
Jest wiele opcji dlaczego Ci samochód tyle pali zaczynając od tego iż:
-Silnik nie łapie szybko temperatury bo jest dość chłodno na dworze więc spalanie też nie będzie małe jeżeli silnik łapie powoli temperature to moze też coś być z termostatem,możesz spróbować troche wiejskiej metody lecz skutecznej zakryj chłodnice jakąs tekturą wtedy silnik będzie łapał szybciej temperature
-Może być to wina Sondy Lambda sprawdz ją wszystko zobaczysz czy jest ok czy nie po wskaźnikach na mierniku
-Może to być wina zapchanego/przepalonego katalizatora jeżeli takowego posiadasz
_________________ Gieorgij z You can dance napisał/a:
[quote="Gieorgij"]A do.je.bać ci?[quote]
Ostatnio zmieniony przez Stacho_16V Pon Gru 10, 2007 21:13, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Pon Gru 10, 2007 21:12
wlasnie w tym rzecz... ze jak skrecisz doplyw lpg to bedzie palic mniej ale nie bedzie wogle jechac...
chlopie w zimie przy kacie smart 0.6T bierze ok 10l pb 98
polec w jakas trase ze stala V w okolicach 100km/h i zobaczysz iel pobiera
Wysłany: Pon Gru 10, 2007 21:25
zapewniam CIe ze smart 0.6T benzyna przy palowaniu od swiatel do swiatel i jazda z Vmax w zimie lekko lyka 10l pb98... latem ciut mniej... a przy spokojnej jezdzie od 5l w gore... mam juz dwa lata takie malenstwo w domu (w budzie Cabrio F2)
Auto: _
Wysłany: Pon Gru 10, 2007 21:28
Ja miałem Omegę A i Calibrę oba 2.0 8v i średnie spalanie gazu przy takiej pogodzie jak teraz mamy wynosiło ok 17l, a CHECK ENGINE u mnie też się zapalało i w zakładzie gdzie zakładałem gaz do Omegi powiedzieli mi, że to od instalacji gazowej podpiętej do komputera silnika.
zapewniam CIe ze smart 0.6T benzyna przy palowaniu od swiatel do swiatel i jazda z Vmax w zimie lekko lyka 10l pb98... latem ciut mniej... a przy spokojnej jezdzie od 5l w gore... mam juz dwa lata takie malenstwo w domu (w budzie Cabrio F2)
Mi tam smart jak jeźdze przy spokojnej pali 3 litry 3,5 przy pizdunku 5,5 może kojarzysz smarta takiego czarnego obklejonego w barwach LCM Sokół są na nim motory ponaklejane
_________________ Gieorgij z You can dance napisał/a:
[quote="Gieorgij"]A do.je.bać ci?[quote]