Auto: jest
Skąd: Chełm Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Wrz 2007 Posty: 68
Wysłany: Nie Mar 16, 2008 13:47 prędkościomierz w b4 / nie działa
no i mi się coś zepsuło w końcu...
otóż odkąd kupiłem auto wskazówka prędkościomierza zatrzymywała się na 100 i odwieszała dopiero po 180. z tym że chwilami wskazywała poprawną prędkość, i z powrotem spadała na 100. i tak sobie latała non stop.
(licznik nabijał kilometry zgodnie ze wskazaniami wskazówki, a nie faktycznego przebytego dystansu, czyli zaniżał)
no i tak było do dziś. bo dziś wskazówka w trakcie jazdy opadła na dół i tak się jej zostało. licznik kilometrów też nie nabija.
podświetlenie, kontrolki, obrotomierz... czyli wszystko pozostałe działa bez zarzutu.
no zawęża poszukiwania:)
nie wiem jak to jest w b4, ale w c3 nie ma klasycznego napedu licznika tylko czujnik elektroniczny wetknięty jest w skrzynię biegów (od góry, stojąc nad otwartą maską) wygląca to jak wtyczka. jesli wogole masz cos takiego to moze warto sprawdzic
_________________ Jest: A6 C4 ACK Quattro Avant
Było: 100 C3 Biel Dubaju - na zawsze w pamięci
Auto: Audi A 4 ( kuleczka)
Skąd: Okolice Lublina Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 225
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 12:39
czekereke, dokadnie nazywa sie to impulsator mam podobny problem u siebie licznik lata jak... no i wymieniem to ale to nic nie dalo u mnie cos z elektryka sie wali
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 18:15
ok. licznik działa, ale tak jak poprzednio na 100 się zawiesza. a całkowity brak działania spowodowany był odlutowaniem kabelka przy tej wtyczce o której wspominał czekereke
rafii w tych linkach nic nie znalazłem.
więc pozostaje problem owego zawieszania się.
włożyłem dziś znów inny licznik sprawny i tak samo się zawiesza. więc pozostaje do sprawdzenia to coś w skrzyni.
czekereke, jak to zdemontować? to się wyciąga? wykręca?
jak mówiłem nie wiem jak jest w b4, Woltoniusz mowi ze w a4 to tez ma, wiec moze masz tak i Ty...
ciezko mi to jest opisac:) to takie podłużne cuś z wtyczką zatknięte w skrzynie, u mnei jest w miare na wierzchu, wyciagnac to mozna smialo lekko rączką:) nie wiem gdzie to jest i czy tak samo wyglada w b4.moze ktos to widzial, ktos kto ma B4.w razie co ten kolo na nalkowskich mialby to za jakies 4-5 dyszek jak sądze.mnie pomoglo wyjecie i rozebranie, przeczyszczenie zegarków.
_________________ Jest: A6 C4 ACK Quattro Avant
Było: 100 C3 Biel Dubaju - na zawsze w pamięci
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 23:05
wolton22, tak auto to B4 2.0 ABT 90KM, impulsator który przekładałem od kolegi to był z silnika 1,8 z B3 więc myślę, że w kilku silnikach jest taki sam.
zorientuj się w cenie to się zgadamy jakby co