były tu tematy o felgach alu, o polerce, malowaniu itp.
Wejszłem w posiadanie felg z ładnym polerowanym jakby rancikiem. chciałbym je przed założeniem poprostu dobrze wyczyścić (nie polerować, nie usuwać drobnych wżerów).
Nigdy nie miałem alufelunku, ktoś zna może jakieś środki chemiczne do tego? może są jakieś pasty, płyny coś takiego...
czekam na pomysły i dobre rady bardziej doświadczonych
_________________ Jest: A6 C4 ACK Quattro Avant
Było: 100 C3 Biel Dubaju - na zawsze w pamięci
Auto: Audi A 4 ( kuleczka)
Skąd: Okolice Lublina Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 225
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 13:40
czekereke, ja mam taki płyn dostaniesz trochę na najbliższym spocie nie pamiętam jak to sie nazywa... dowiem sie wszystkiego i powiem Ci. Ale jest naprawdę dobry czysta chemia
Auto: Audi 100 C4 Avant
Skąd: Okolice Lublina Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Lis 2005 Posty: 415
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 13:52 Re: Felgi ALU
czekereke napisał/a:
były tu tematy o felgach alu, o polerce, malowaniu itp.
Wejszłem w posiadanie felg z ładnym polerowanym jakby rancikiem. chciałbym je przed założeniem poprostu dobrze wyczyścić (nie polerować, nie usuwać drobnych wżerów).
Nigdy nie miałem alufelunku, ktoś zna może jakieś środki chemiczne do tego? może są jakieś pasty, płyny coś takiego...
czekam na pomysły i dobre rady bardziej doświadczonych
A mozesz napisac coś wiecej ? Czy jest to jakiś nalot, jak to wyglada ?
Auto: Audi B4 TornadoRot
Skąd: Czechów Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 129
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 14:15
jest wiele na rynku środkow-produktow do czyszczenia i konserwacji alufelg.
ja posiadam środek w sprayu - i jestem zadowolony
ale jak to PONURY zasugerowal jak byc cos wiecej napisal o co Ci chdzi to lepiej bedziemy sie mogli ustosunkowac do twojego zapytania.
Auto: 100/2.3/90r
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 14:16
wolton22 napisał/a:
czekereke, ja mam taki płyn dostaniesz trochę na najbliższym spocie nie pamiętam jak to sie nazywa... dowiem sie wszystkiego i powiem Ci. Ale jest naprawdę dobry czysta chemia
jak jego "chemia" tego nie zdejmnie to dam Ci coś co sobie z tym poradzi napewno
bez względu co tam na tych felach masz ....
jakis kwas??
PONURY to nie jest nalot, to takie male białe kreseczki, jakby wżerki takie małe czy cos. felga jest robiona na błysk tylko na rancie, środek jest czarny. nie zalezy mi na tym zeby te nazwijmy to "drobne wżerki" całkowicie usunąc zadowoli mnei cos do wyczyszczenia dobrego całości.
jesli macie jakas chemie ktora z grubej rury uderzy to poprosze
Auto: B5 Syncro i FIREBLADE ;)
Skąd: Węglin Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Wrz 2007 Posty: 218
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 14:56
Ja kiedś próbowałem takiego środka do czyszczenia felg (coś firmowane przez "plaka") ale to totalna porażka. Leży w garażu i miejsce zajmuje także na najbliższym spocie moge podwieźć (NIE CZYŚCI FELG LAKIEROWANYCH) ale wezme i sobie go sprawdzisz. Według mnie najlepszym sposobem na odmłodzenie felg jest zdarcie starego lakieru (zwykłe zmatowanie papierkiem 2500) i pomalowanie ich na nowo (bez rantów oczywiście jeżeli są polerowane). Polecam kolor "SILBER METALLIC" z palety STANDOX'a z najgrubszym ziarnem
Dimer jest dobrym środkiem. Jak Ci się nie chce drzeć tego to jedź do Hanesco, albo koło WSPiA jest myjnia Mors i tam mają chemię, która dobrze czyści.
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 16:49
Tak wyglądają moje fele po czyszczeniu ...... ( są chyba suche)
Wcześniej miały brudne wżery wypełnione pyłem z klocków hamulcowych i generalnie wyglądały (nawet po myciu) nieciekawie .....
fota tego nie oddaje ale ja byłem zachwycony efektem końcowym
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 19:45
Oczywiście sam ..... na ranczy u Ponurego
Zgadamy się .... to dam Ci tego tyle abyś sobie wypucował fele bez problemu a jak będziesz zadowolony to Ci powiem co to jest ...
..... dla samej felgi jest to w 100% bezpieczne ....
hehe, nie umiem wszystkiego tak ubrac w slowa
pan który tę felge spawa i ogolnie dużo się tym zajmuje twierdzi że to poobijane od kamieni...Spotkamy się to zobaczycie fachowszym od mojego okiem
Auto: Audi 100 C4 Avant
Skąd: Okolice Lublina Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Lis 2005 Posty: 415
Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 01:18
czekereke napisał/a:
agrabsabi napisał/a:
...o ile Cię dobrze zrozumiałem
hehe, nie umiem wszystkiego tak ubrac w slowa
pan który tę felge spawa i ogolnie dużo się tym zajmuje twierdzi że to poobijane od kamieni...Spotkamy się to zobaczycie fachowszym od mojego okiem