Auto: F7P
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 00:33
Pare dni temu odwiedziłem służbowo zaprzyjaźniony serwis będąc świadkiem rozmowy pana ok 50-60 lat, szczęsliwego posiadacza OPLA VECTRY 1.6 16v ecotec 1998
".. bardzo dobre prosze pana, moja vectra nie bierze oleju, zobiłem już bez wymiany 103 tys km .. "
Odnosnie artykułu..
cząsteczki sadzy (węgla) mają wyśmienite właściwości smarownicze i powodują, że rozgrzany olej lepiej spełnia swoje funkcje także są właśnie korzystne dla pracy i osiągów silnika.
Ciekawe jest to, że :
Sadza produkt powstający w trakcie niepełnego spalania paliw i innych materiałów zawierających w swoim składzie chemicznym znaczne ilości pierwiastka węgiel, zawiera zwykle drobne struktury grafitopodobne ( naturalny smar) , niewielkie ilości fullerenów i struktur fullerenopodobnych oraz resztki spalanych substancji organicznych, np: tłuszcze i popiół.
Sadza jest głównym i najtańszym źródłem amorficznego węgla. Amorficzny węgiel jest stosowany w przemyśle przy produkcji opon samochodowych, smarów.
Wiadomo także że olej po pewnym okresie pracy traci swoje właściwości smarne i z tego powodu zalecana jest wymiana.
Bardzo ciekawy artykuł ale nie zaryzykowałbym chodzenia w majtolach 5 lat bo niby odkładający sie brud smaruje pachwiny przed zatarciem.