Wysłany: Pon Gru 28, 2009 14:04 nagrzewanie silnika do max70
Witam!
Posiadam audi a6 z 2000r. 1.8T 150KM. od pewnego czasu moj silnik wg. wsaznika osiaga max 70'C. Czy jest ktos w stanie odpowiedziec czy przyczyna jest termostat ewentualnie cos innego.. Plyn chlodniczy jest w normie a grzanie wewnatrz jest szybkie i normalne.
Termostat ?ale gdyby się zawiesił w pozycji otwartej to nie było by szybkiego grzania...Ewentualnie wskaźnik... (u mojego sumsiada tak było)Ale to tylko moje przypuszczenia.U mnie jak się zawiesił rok temu termostat(w te mrozy)to bardzo wolno wzrastała temp.A u Ciebie jest ok.
sprawdź po kilku minutach jazdy czy dolny i górny waz od chłodnicy ma taka sama temp jezeli maja podobna temperaturę to termostat padl... normalnie dolny waz powinien byc zimny az do momentu osiągnięcia przez silnik temperatury roboczej.......
sprawdze te weze i napisze co i jak. Jezeli mozecie napisac to duzo jest roboty przy zmianie termostatu i w ktorym miejscu go szukac?
ps. dzieki za odpowiedzi
Auto: bmw 740
Wysłany: Wto Gru 29, 2009 20:37
termostat siedzi w końcu dolnego węża od strony silnika 2 śrubki na klucz 10
są 3 możliwości
-termostat
-czujnik
-zegary
to sie chrzani w tych modelach
Jak mowil Gobo90 spradzilem te przewody od chlodnicy i okazalo sie ze gorny byl cieply a dolny(bardziej jego odnoga bo nizej nie moglem siegnac) byl zimny, czyli raczej nie termostat a cos innego