Auto: znalazlem na otomoto ;)
Skąd: Śródmieście Pomógł: 24 razy Dołączył: 03 Maj 2004 Posty: 3578
Wysłany: Czw Lis 13, 2008 17:54 Akumulator co gdzie jak kiedy i za ile? no i jaki?
Temat dotyczy akumulatorów.
1. jakie akumulatory firmy/marki znacie/polecacie?
2. jakie akumulatory warto kupować? czyli jaka jest różnica między bezobsługowymi i tymi co niby są obsługowe?
3. gdzie kupić najtaniej?
4. inwencja twórcza własna mile widziana
Ja osobiście szukam akumulatora do Volvo V70 2.4 TurboDiesel (silnik D5) 90Ah bo mam szmelc nie aku.
Nie ma bezobsługowych chyba, że żelowe. Kup Centrę Futurę, dobra gwarancja i nieźle kręci, a jak sypniesz monetą to Optima żelowa i będzie dożywotnia pod warunkiem, że nie rozładujesz.
Auto: audi cabs 2.6 V6
Skąd: LSM Pomógł: 7 razy Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 1417
Wysłany: Czw Lis 13, 2008 18:12
MACIOR napisał/a:
Nie ma bezobsługowych chyba, że żelowe. Kup Centrę Futurę, dobra gwarancja i nieźle kręci, a jak sypniesz monetą to Optima żelowa i będzie dożywotnia pod warunkiem, że nie rozładujesz.
Popieram przedmówcę Centra Futura , długa gwarancja .
Najtaniej jak szukałem to w Sabacie znalazłem ale to było jakieś pół roku temu
_________________ W życiu piękne muszą być dwie rzeczy - kobiety i samochody. Od zawsze otaczały nas piękne kobiety. Piękne samochody musimy tworzyć sami.
Auto: BMW e39 523i
Skąd: Choiny Pomógł: 16 razy Dołączył: 05 Wrz 2004 Posty: 918
Wysłany: Czw Lis 13, 2008 18:27
u mnie w domu wszystko jezdzi na moll-u http://www.moll-batterien.pl/
benzynowe i ropniaki , bardzo dobre akumulatory a i cena dobra , zawsze kupuję "na górce" w głównej alejce jak się wchodzi od strony fx-a to chyba box nr 11 firma G.H.
Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Skąd: Śródmieście Pomógł: 30 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 3256
Wysłany: Czw Lis 13, 2008 22:10
MACIOR napisał/a:
Kup Centrę Futurę, dobra gwarancja i nieźle kręci
dokladnie tak ja do beemki kupilem w zeszlym roku ( w MAKRO) future 95Ah bo to byla najwieksza jaka sie miescila a ze lubie dlugo sluchac muzyki i czasem cos ogladnac to idealnie sie sprawdza
nie wiem jak teraz ale na future mam 3 lata gwarancji i 2 lata assistance (na terenie RP) ze jak padnie to przyjezdzaja i odpalaja auto...
KLOCEK napisał/a:
u mnie w domu wszystko jezdzi na moll-u
ja wczesniej matce do smarta zanabylem wlasnie MOLLa M3 bo takiego polecali (zamiast ORI Bannera)...
w zasadzie co bys nie kupil (poza szmelcem zwanym Bosch z nizszej polki bo tylko te mega wielo gwiazdkowe sie do czegos nadaja) i o ile bedziesz przestrzegak podstawowych zasad tj nie doposcil do maks rozladowania i przy jezdzie tylko miejskiej i na krotkich dystansach bedziesz okresowo doladowywal to "te lepsze" aku powinny na luzie od ok 5-7lat posmigac a te "tansze" powinny min 3 lata wytrzymac...
co do obslugowych i bez to tylko "marketing" bo te oczka sa tylko na jednej celi i wiekszosc z nich po gwarancji i tak szlak trafia...
tylko zółtą, bo czerwone podobno coś tak średnio. Żelówka fajna sprawa, prawie każde auto co ma wincza w teren to i żelówke ma
_________________ z RWD jest jak z seksem - po co jechać na ręcznym skoro można dawać w pi*dę