FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PRZEGLĄD
Autor Wiadomość
MicO 
prawdziwy tuner

Auto: VW Amarok
Wysłany: Sro Gru 15, 2004 22:06   PRZEGLĄD

Mam pytanko... jak to jest jak musze zrobic przeglad techniczny a nie mam juz miejsca w dowodzie na jego wbicie to musze wymienic dowod czy moze mozna miec jakas kartke zaswiadczajaca o przejsciu takiego przegladu? pytam bo mam przeglad do 23 grudnia i musze szybko to zalatwic.. z gory dzieki za pomoc...

Paweel 
the fastest furious
Zoom-Zoom fan ...

Auto: 120E88 328F30 550E60
Wysłany: Sro Gru 15, 2004 22:40   Re: PRZEGLĄD

MicO napisał/a:
Mam pytanko... jak to jest jak musze zrobic przeglad techniczny a nie mam juz miejsca w dowodzie na jego wbicie to musze wymienic dowod czy moze mozna miec jakas kartke zaswiadczajaca o przejsciu takiego przegladu? pytam bo mam przeglad do 23 grudnia i musze szybko to zalatwic.. z gory dzieki za pomoc...

dostaniesz karteczke od Pana diagnosty i z nią w czasie (nie jestem pewien) 14 albo 30 dni spacer do wydziału komunikacji i wymiana dowodu rejestracyjnego+tablic+naklejeczka na szybe. (a miałeś takie fajne numery ;) )
jakieś 170zł + przegląd ... :|

znam ludzi co po dwa lata jeździli z takimi karteczkami jednak za to zabierają dowód. :!:

MicO 
prawdziwy tuner

Auto: VW Amarok
Wysłany: Sro Gru 15, 2004 22:57   

No to dobrze ze chociaz jest szansa ze bede mial wiecej czasu nic 8 dni:)

A z munerami to nie mi udalo nie? taki fart :D :D

goofy 
streetracer

Auto: Galant
Wysłany: Czw Gru 16, 2004 09:43   

No teraz i tak będziesz miał 8 na początku.

siwy 
speed demon

Auto: znalazlem na otomoto ;)
Wysłany: Czw Gru 16, 2004 09:55   

jak ladnie sie usmiechniesz to Cie pani spyta czy chcesz jakis fajny numer =]

maly841 
pr0 killer

Auto: 2.0 TFSI
Wysłany: Czw Gru 16, 2004 13:24   

jak oczywiscie nie beda juz zajete

goofy 
streetracer

Wysłany: Czw Gru 16, 2004 14:35   

kfak napisał/a:
pani spyta czy chcesz jakis fajny numer =]

Fajny jest pojęciem względnym. ;)

maly841 napisał/a:
jak oczywiscie nie beda juz zajete

Nigdy wszytskie fajne nie są zajęte. Dla każdego fajny numer to jest inny numer. :D

Lmac 
Uczy sie pisac

Auto: Clio II Phase 2
Wysłany: Czw Gru 16, 2004 15:50   

cos sie zmienilo w przepisach w ciagu pol roku? nie bylo obowiazku zmieniania tablic na nowe, mozna bylo sobie dalej czarne zostawic, wszakze ta sama gmina i ten sam urzad komunikacji, wymiana tablic (jakby nie patrzec odplatna) na biale byla dobrowolna

co do numerkow, to juz z ponad miesiac temu widzialem auto z LU 88888, a chyba jeszcze do poczatku 88 tablice w Lublinie nie doszly

goofy 
streetracer

Wysłany: Czw Gru 16, 2004 15:59   

Lmac napisał/a:
cos sie zmienilo w przepisach w ciagu pol roku? nie bylo obowiazku zmieniania tablic na nowe, mozna bylo sobie dalej czarne zostawic, wszakze ta sama gmina i ten sam urzad komunikacji, wymiana tablic (jakby nie patrzec odplatna) na biale byla dobrowolna

Właśnie, że tak nigdy nie było. Wymiana dowodu z powodu braku miejsca na wbicie przęglodu, kupno, zmiana danych w dowodzie rejestracyjnym dla posiadaczy aut z czarnymi blachami wiąże się z wymianą również tablic. Jest to przepis id górny który obowiązuje od początku gdy tylko weszłu białe blachy.

Lmac napisał/a:
co do numerkow, to juz z ponad miesiac temu widzialem auto z LU 88888, a chyba jeszcze do poczatku 88 tablice w Lublinie nie doszly

Dopiwro zaczęły się numery na 85 po znajomości, ale również wydają 84. Numer o którym piszesz LU 88888 jeździ po Lublinie od połowy października na srebnym Yaris'ie. Znajomości robią swoje.

siwy 
speed demon

Wysłany: Czw Gru 16, 2004 16:35   

nie tylko znajomosci, naprawde mozna poprosic o jakis numer ;) jak ja rejestrowalem trampka to sie mnie pani spytala czy chce jakis ciekawy numer czy jak... powiedzialem pierwszy lepszy ;)

imho, lmac zanim sie wypowiesz na jakis temat do najpierw dokladnie go przeczytaj IMHO Micowi skonczyl sie dowod rejestracyjny (brak miejsca w dowodzie)

Hugo 
prawdziwy tuner
Audimaniak

Auto: Audi A4
Wysłany: Czw Gru 16, 2004 16:53   

goofy napisał/a:
Lmac napisał/a:

Właśnie, że tak nigdy nie było. Wymiana dowodu z powodu braku miejsca na wbicie przęglodu, kupno, zmiana danych w dowodzie rejestracyjnym dla posiadaczy aut z czarnymi blachami wiąże się z wymianą również tablic. Jest to przepis id górny który obowiązuje od początku gdy tylko weszłu białe blachy.

A wcale że nie !!! W kwietniu skończyło mi się miejsce na wbijanie przeglądów , a więc udałem się do urzędu w celu wymiany dowodu i kobieta zapytała czy chcę nowe blachy czy zostawiam czarne.I teraz mam nowy dowód i czarne blachy ;)

goofy 
streetracer

Wysłany: Czw Gru 16, 2004 19:23   

To jakieś cuda nie widy. Jak by tak było to ludzie nie zmieniali by blach przy przerejestrowaniu z tego samego miasta tylko by prosili o nowy dowód rejestracyjny. Tak jak ja miałem z Meganką. Miałem wcześniej stare blachy lubelskie.

A oto dowody na to:

WTÓRNIK LUB WYMIANA DOWODU REJESTRACYJNEGO

Wypełniony formularz (druk) wniosku oraz:

-w przypadkach koniecznych - potwierdzenie ze stacji kontroli pojazdów określające termin następnego badania technicznego pojazdu,
-karta pojazdu, jeśli była wydana,
-tablice rejestracyjne,
-dokument potwierdzający zawarcie umowy ubezpieczenia obowiązkowego OC lub dowód opłacenia składki za to ubezpieczenie,
-dowód osobisty - w przypadku osób fizycznych,
-aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego (KRS),
-zaświadczenie o nr REGON oraz upoważnienie dla osoby załatwiającej sprawę - w przypadku podmiotów zarejestrowanych w KRS,
-dowód uiszczenia opłaty rejestracyjnej i ewidencyjnej.

PODSTAWA PRAWNA

Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. – „Prawo o ruchu drogowym” (tekst jednolity Dz.U.Nr 58, poz.515 z 2003 r. z późn. zm.),
rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów (Dz.U.Nr 133, poz.1123 z 2002 r. z późn. zm.),
rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 27 września 2003 r. w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach (Dz.U.Nr 192, poz.1878 z 2003 r. z późn. zm.).

INNE INFORMACJE

Przepisy Art. 84. ust. 1. Ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. Nr 124 poz.1152 z dnia 16 lipca 2003 r.) określają, że spełnienie obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego, o którym mowa w art. 4 pkt 1, podlega kontroli wykonywanej przez organy do tego obowiązane lub uprawnione. Organem obowiązanym do dokonywania tych czynności jest między innymi organ właściwy w sprawach rejestracji pojazdów.

Zgodnie z powyższym informuje się, że przy załatwianiu w tut. Wydziale spraw związanych z rejestracją lub wyrejestrowaniem pojazdów, a także w związku z dokonywaniem zmian zapisów w treści dowodu rejestracyjnego, czy też jego wymianą, będzie przeprowadzana kontrola zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych.

W przypadku nie okazania przez osobę kontrolowaną dokumentu potwierdzającego zawarcie umowy ubezpieczenia obowiązkowego, lub dowodu opłacenia składki za to ubezpieczenie, organ przeprowadzający kontrolę zawiadamia o tym na piśmie Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny w terminie 14 dni od dnia przeprowadzenia lub zakończenia kontroli.

Hugo 
prawdziwy tuner
Audimaniak

Auto: Audi A4
Wysłany: Czw Gru 16, 2004 19:43   

Burdel mają w przepisach i sami nie wiedzą co mają robić ;)

Pokaże Ci nowy dowód i stare blachy jak się spotkamy :D

siwy 
speed demon

Wysłany: Czw Gru 16, 2004 20:51   

niemozliwe!
Moj znajomy co jezdzi trampkiem mial taka sama sytuacje jak Mico i tez probowal zostac na starych blachach. jestem pewny ze ma nowe. ale dla pewnosci dam znac po swietach :D bo dopiero po swietach bede spowrotem w miescie :D

pozdro 5

Paweel 
the fastest furious
Zoom-Zoom fan ...

Auto: 120E88 328F30 550E60
Wysłany: Czw Gru 16, 2004 21:06   

goofy napisał/a:
Lmac napisał/a:

Lmac napisał/a:

Dopiwro zaczęły się numery na 85 po znajomości, ale również wydają 84. Numer o którym piszesz LU 88888 jeździ po Lublinie od połowy października na srebnym Yaris'ie. Znajomości robią swoje.

Ten Yaris to chyba jeszcze dłużej jeździ ... jestem prawie pewien że go w wakacje widziałem ... a on nie jest czarny :P ??? :shock: :D

Odpowiedz do tematu