Auto: VW Amarok
Skąd: Polska Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Cze 2004 Posty: 560
Wysłany: Sro Gru 15, 2004 22:06 PRZEGLĄD
Mam pytanko... jak to jest jak musze zrobic przeglad techniczny a nie mam juz miejsca w dowodzie na jego wbicie to musze wymienic dowod czy moze mozna miec jakas kartke zaswiadczajaca o przejsciu takiego przegladu? pytam bo mam przeglad do 23 grudnia i musze szybko to zalatwic.. z gory dzieki za pomoc...
Auto: 120E88 328F30 550E60
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 18 razy Dołączył: 19 Lip 2004 Posty: 2476
Wysłany: Sro Gru 15, 2004 22:40 Re: PRZEGLĄD
MicO napisał/a:
Mam pytanko... jak to jest jak musze zrobic przeglad techniczny a nie mam juz miejsca w dowodzie na jego wbicie to musze wymienic dowod czy moze mozna miec jakas kartke zaswiadczajaca o przejsciu takiego przegladu? pytam bo mam przeglad do 23 grudnia i musze szybko to zalatwic.. z gory dzieki za pomoc...
dostaniesz karteczke od Pana diagnosty i z nią w czasie (nie jestem pewien) 14 albo 30 dni spacer do wydziału komunikacji i wymiana dowodu rejestracyjnego+tablic+naklejeczka na szybe. (a miałeś takie fajne numery )
jakieś 170zł + przegląd ...
znam ludzi co po dwa lata jeździli z takimi karteczkami jednak za to zabierają dowód.
_________________ MAZDA ... i czujesz że korodujesz ...
Auto: Clio II Phase 2
Wysłany: Czw Gru 16, 2004 15:50
cos sie zmienilo w przepisach w ciagu pol roku? nie bylo obowiazku zmieniania tablic na nowe, mozna bylo sobie dalej czarne zostawic, wszakze ta sama gmina i ten sam urzad komunikacji, wymiana tablic (jakby nie patrzec odplatna) na biale byla dobrowolna
co do numerkow, to juz z ponad miesiac temu widzialem auto z LU 88888, a chyba jeszcze do poczatku 88 tablice w Lublinie nie doszly
Auto: Galant
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 14 razy Dołączył: 13 Cze 2004 Posty: 933
Wysłany: Czw Gru 16, 2004 15:59
Lmac napisał/a:
cos sie zmienilo w przepisach w ciagu pol roku? nie bylo obowiazku zmieniania tablic na nowe, mozna bylo sobie dalej czarne zostawic, wszakze ta sama gmina i ten sam urzad komunikacji, wymiana tablic (jakby nie patrzec odplatna) na biale byla dobrowolna
Właśnie, że tak nigdy nie było. Wymiana dowodu z powodu braku miejsca na wbicie przęglodu, kupno, zmiana danych w dowodzie rejestracyjnym dla posiadaczy aut z czarnymi blachami wiąże się z wymianą również tablic. Jest to przepis id górny który obowiązuje od początku gdy tylko weszłu białe blachy.
Lmac napisał/a:
co do numerkow, to juz z ponad miesiac temu widzialem auto z LU 88888, a chyba jeszcze do poczatku 88 tablice w Lublinie nie doszly
Dopiwro zaczęły się numery na 85 po znajomości, ale również wydają 84. Numer o którym piszesz LU 88888 jeździ po Lublinie od połowy października na srebnym Yaris'ie. Znajomości robią swoje.
Auto: znalazlem na otomoto ;)
Skąd: Śródmieście Pomógł: 24 razy Dołączył: 03 Maj 2004 Posty: 3578
Wysłany: Czw Gru 16, 2004 16:35
nie tylko znajomosci, naprawde mozna poprosic o jakis numer jak ja rejestrowalem trampka to sie mnie pani spytala czy chce jakis ciekawy numer czy jak... powiedzialem pierwszy lepszy
imho, lmac zanim sie wypowiesz na jakis temat do najpierw dokladnie go przeczytaj IMHO Micowi skonczyl sie dowod rejestracyjny (brak miejsca w dowodzie)
Auto: Audi A4
Skąd: Polska Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Lis 2004 Posty: 691
Wysłany: Czw Gru 16, 2004 16:53
goofy napisał/a:
Lmac napisał/a:
Właśnie, że tak nigdy nie było. Wymiana dowodu z powodu braku miejsca na wbicie przęglodu, kupno, zmiana danych w dowodzie rejestracyjnym dla posiadaczy aut z czarnymi blachami wiąże się z wymianą również tablic. Jest to przepis id górny który obowiązuje od początku gdy tylko weszłu białe blachy.
A wcale że nie !!! W kwietniu skończyło mi się miejsce na wbijanie przeglądów , a więc udałem się do urzędu w celu wymiany dowodu i kobieta zapytała czy chcę nowe blachy czy zostawiam czarne.I teraz mam nowy dowód i czarne blachy
Auto: Galant
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 14 razy Dołączył: 13 Cze 2004 Posty: 933
Wysłany: Czw Gru 16, 2004 19:23
To jakieś cuda nie widy. Jak by tak było to ludzie nie zmieniali by blach przy przerejestrowaniu z tego samego miasta tylko by prosili o nowy dowód rejestracyjny. Tak jak ja miałem z Meganką. Miałem wcześniej stare blachy lubelskie.
A oto dowody na to:
WTÓRNIK LUB WYMIANA DOWODU REJESTRACYJNEGO
Wypełniony formularz (druk) wniosku oraz:
-w przypadkach koniecznych - potwierdzenie ze stacji kontroli pojazdów określające termin następnego badania technicznego pojazdu,
-karta pojazdu, jeśli była wydana,
-tablice rejestracyjne,
-dokument potwierdzający zawarcie umowy ubezpieczenia obowiązkowego OC lub dowód opłacenia składki za to ubezpieczenie,
-dowód osobisty - w przypadku osób fizycznych,
-aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego (KRS),
-zaświadczenie o nr REGON oraz upoważnienie dla osoby załatwiającej sprawę - w przypadku podmiotów zarejestrowanych w KRS,
-dowód uiszczenia opłaty rejestracyjnej i ewidencyjnej.
PODSTAWA PRAWNA
Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. – „Prawo o ruchu drogowym” (tekst jednolity Dz.U.Nr 58, poz.515 z 2003 r. z późn. zm.),
rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów (Dz.U.Nr 133, poz.1123 z 2002 r. z późn. zm.),
rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 27 września 2003 r. w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach (Dz.U.Nr 192, poz.1878 z 2003 r. z późn. zm.).
INNE INFORMACJE
Przepisy Art. 84. ust. 1. Ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. Nr 124 poz.1152 z dnia 16 lipca 2003 r.) określają, że spełnienie obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego, o którym mowa w art. 4 pkt 1, podlega kontroli wykonywanej przez organy do tego obowiązane lub uprawnione. Organem obowiązanym do dokonywania tych czynności jest między innymi organ właściwy w sprawach rejestracji pojazdów.
Zgodnie z powyższym informuje się, że przy załatwianiu w tut. Wydziale spraw związanych z rejestracją lub wyrejestrowaniem pojazdów, a także w związku z dokonywaniem zmian zapisów w treści dowodu rejestracyjnego, czy też jego wymianą, będzie przeprowadzana kontrola zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych.
W przypadku nie okazania przez osobę kontrolowaną dokumentu potwierdzającego zawarcie umowy ubezpieczenia obowiązkowego, lub dowodu opłacenia składki za to ubezpieczenie, organ przeprowadzający kontrolę zawiadamia o tym na piśmie Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny w terminie 14 dni od dnia przeprowadzenia lub zakończenia kontroli.
Auto: znalazlem na otomoto ;)
Skąd: Śródmieście Pomógł: 24 razy Dołączył: 03 Maj 2004 Posty: 3578
Wysłany: Czw Gru 16, 2004 20:51
niemozliwe!
Moj znajomy co jezdzi trampkiem mial taka sama sytuacje jak Mico i tez probowal zostac na starych blachach. jestem pewny ze ma nowe. ale dla pewnosci dam znac po swietach bo dopiero po swietach bede spowrotem w miescie
Auto: 120E88 328F30 550E60
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 18 razy Dołączył: 19 Lip 2004 Posty: 2476
Wysłany: Czw Gru 16, 2004 21:06
goofy napisał/a:
Lmac napisał/a:
Lmac napisał/a:
Dopiwro zaczęły się numery na 85 po znajomości, ale również wydają 84. Numer o którym piszesz LU 88888 jeździ po Lublinie od połowy października na srebnym Yaris'ie. Znajomości robią swoje.
Ten Yaris to chyba jeszcze dłużej jeździ ... jestem prawie pewien że go w wakacje widziałem ... a on nie jest czarny ???
_________________ MAZDA ... i czujesz że korodujesz ...