Witam!
Zalozylem ostatnio Instalacje gazowa do audi6 1.8T. Montowana byla na Firlejowskiej w Zavili(Tam wiekszosc mi polecila). Mam z Nia chyba problem bo po dzisiejszym tankowaniu(przejechalem 100km) weszlo mi do zbiornika 19.50 dm. Srednie spalanie jak widac ogromne. Moze mi ktos powiedziec czy to jest "problem" zwiazany z butla ktora sie jescze reguluje i raz moze wiecej wejsc a raz mniej(zawor odbil mi jak narazie tylko raz). Na gazie przejechalem jak narazie 500km. Filtry i tp powinny byc ok, moze wyregulowac trzeba? Jezeli to ta regulacja to chyba straci on na mocy nie?
Pozdrawiam i czekam na szybka odpowiedz
swiko kula powiada , że musisz poczekać aż butla się wyreguluje ... w Twoim przypadku powinna jeszcze się bardziej wzdąć w bagażniku ale kula nie wie czy Ci starczy na nią bagażnika....
...może trzeba będzie chwilowo skorzystać z lawety ...albo do targania tej regulującej się butli albo do targania auta na remont motoru...
jednej sprawy kula nie czai...na gazie zrobiłeś 500 a tankowałeś dopiero po 100km ... o co kaman ???? perpetum mobile czy jakiś inny volkswagen???
Na koniec kula stwierdziła , że jeżeli ktoś Ci powiedział , że w tym przypadku butla butla ma się wyregulować , to należy gościa stłuc kluczem do kół a większość sądów wybaczy Ci to podciągając to pod morderstwo w afekcie.....
....kurka znowu mi baterie za wcześnie padły ... ależ ta kula żre prądu dużo...(ale nie jest na gaz )...
Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Skąd: Śródmieście Pomógł: 30 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 3256
Wysłany: Pon Cze 01, 2009 22:44
swiko, z lpg jest tak ze na niektorych stacjach oszukuja i czasem do zbiornika (butli) wleja/zatankuja wiecej niz jej pojemnosc wynosi (a wiadomo ze jak butla ma np pojemnosci 45l to mozna zatankowac ok 35-38l dlaczego to sobie poczytaj nie chce juz tlumaczyc a i tak bym cos zle napisal)... poza tym musisz troche pojezdzic zeby zobaczyc ile auto pali... najwazniejsze jest to czy auto sie porusza tak jak wczesniej ( czy nie muli itp) a nie ile pali...
swiko, z lpg jest tak ze na niektorych stacjach oszukuja i czasem do zbiornika (butli) wleja/zatankuja wiecej niz jej pojemnosc wynosi (a wiadomo ze jak butla ma np pojemnosci 45l to mozna zatankowac ok 35-38l dlaczego to sobie poczytaj nie chce juz tlumaczyc a i tak bym cos zle napisal)... poza tym musisz troche pojezdzic zeby zobaczyc ile auto pali... najwazniejsze jest to czy auto sie porusza tak jak wczesniej ( czy nie muli itp) a nie ile pali...
oooo...napisał to gość bez kuli ale za to ze stalowymi nerwami....
Auto: Audi A6 3.0TDi V6 Quattro
Skąd: Okolice Lublina Pomógł: 12 razy Dołączył: 14 Paź 2004 Posty: 857
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 16:45
chce sie powiedzieć : a nie mówiłem ? . Tyle osób w poprzednim temacie Ci dobrze radziło , a Ty i tak zagazowałeś 1.8T , są silniki które dobrze znoszą gaz , ale 1.8T do nich nie należy !!!
chce sie powiedzieć : a nie mówiłem ? . Tyle osób w poprzednim temacie Ci dobrze radziło , a Ty i tak zagazowałeś 1.8T , są silniki które dobrze znoszą gaz , ale 1.8T do nich nie należy !!!
dokładnie !
Dobrze na gazie to jeździ duży fiat tudzież inna bułgarska łada ale nie VAG 1.8T
Jeśli stać Cie na zakup auta,to eksploatuj go zgodnie z instrukcją(na benzynie!) a jeśli nie to albo kup mniejsze(oszczędniejsze) albo wyluzuj z samochodów,bo Cie po prostu na to nie stać i bynajmniej nie jest to najazd na Ciebie kolego a szczera rada wszak o rade w tym temacie prosisz..więc najlepszą opcją jest sprzedać to zepsute gazem auto i kupić coś co będziesz w stanie wykarmić na Pb.
Miałem juz kilkanaście aut w swoim życiu i nie bez powodu jezdzę wolnym 1.6 N/A mimo tego,że chętnie latałbym v8 ale mój stary nie robi w Dubaju...
_________________ '96 Subaru Impreza GT wozi dupę
'00 Daewoo Matiz Van rolniczo-służbowy
'95 Daewoo Nexja GSi 16v szczur na tor
Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Skąd: Śródmieście Pomógł: 30 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 3256
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 17:53
chlopak napisal ze pali mu ok 20l lpg (chyba tylko to jest tym problemem, przynajmniej ja tak zrozumialem) wiec czemu od razu piszecie ze auto to juz do niczego sie nie nadaje? moze akurat pocisnal troche lub na miescie stal w korkach? jak ktos "INWESTUJE" w lpg to chyba rozumie po co i z czym sie ta wiaze... gdyby nie banda oszustow dorabiajaca sie robiac auta na sztuke to zapewne gruba wiekszosc jezdzila by na alternatywnym paliwie... mi auto pali srednio ok 14,5-16l lpg czyli tak jakby palilo ok 6.5-7l pb i poki co (mimo ze wczesniej mialem ogromne problemy z lpg) nie zrezygnuje bo musialbym zeby placic tyle samo za pb jezdzic jakims cienkim bo w zasadzie teraz wiekszosc nawet malych aut po miescie zuzywa ok 8l pb...
swiko, napisz cos wiecej, czy auto normalnie sie porusza itp...
Jaqub, dzieki za zrozumienie
Jesli chodzi o poruszanie sie zapalanie itp to wszystko jest , moze czasami czuje szarpniecie jak sie przelączy na gazine ale nie narzekam. Jedynym problemem jest to spalanie. Co prawda od zalozenia przejechalem 500km i byc moze potrzebna jest regulacja ktora wszystko zmnieni. Tak czy owak juto jade do serwisu by mi to naprawil. PS szalec po miesnie nie mam zbytnio czym, zreszta nie ma gdzie. Biegi zmienialem tak do 3000. Problem spalania wydaje sie tkwic w czyms innym
Auto: Pomoc Drogowa
Skąd: Węglin Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Sty 2005 Posty: 337
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 23:07
Jaqub napisał/a:
a6 to duza buda a lpg zawsze bedzie palic troche wiecej niz benzyny... jakie wczesniej bylo spalanie na benzynie?
Dobrze Jaqub pisze, jeżeli jeździsz normalnie a nie jak emeryt to spalanie jest realne. A6 jest za duże i za ciężkie do tego silnika żeby to się normalnie odpychało bez depania. Ja mam 100 C4 2.6 i mi przy normalnej jeździe z klimą pali 21l na kołach 225/40 18" i się tym nie przejmuje. Auto na gazie zawsze będzie paliło więcej niż na benzynie. Może jakieś regulacje pozwolą Ci zejść 1-1.5l
Bylem dzisiaj w serwisie. Popwiedzial mi ze cos przy silniku sie poluzowalo i dlatego mogl tyle palic. Zmniejszyli jakas dawke i teraz zobaczymy ile wyniesie. Po tej malej regulacji nie ma szarpniecia(oslabienia) jak sie na gaz przelaczy. Tylko sygnal dzwiekowy mnie o tym informuje. Wiem ze samochod jest spory jak na taki silnik ale 19.5 litra nie moze mi palic jezdzac normalnie, to niemozlwe.