Po pierwsze nie 91 tylko 92
Zwróc uwage na blache bo niestety jak i w 4gen. i 5gen. buda lubi gnic itp. Sprawdz dobrze nadkola, progi, podłoge.
No i jak wiadomo silnik wiadomo ma nie dymić chyba ze będziesz chciał go sobie zrobić pod siebie
a jaki motor planujesz 1.5 czy 1.6 ?
_________________ Gieorgij z You can dance napisał/a:
[quote="Gieorgij"]A do.je.bać ci?[quote]
Rozumiem, ja np. mam 1.6 d16z2 i po mieście jak jeździ się normalnie to spalanie jest różne 6,5 do 7 czasami 7,5
Na twoim miejscu bym się zastanowił czy warto iść w 1.5 które pali w sumie tyle samo co 1.6 a osiągi 1.6 są dobre !
sprawdz poziom oleju na bagnecie, to czy nie dymi i lepiej żeby silnik był zimny jak przyjedziesz to będzie lepiej sprawdzić stan silnika, blacharka to głównie rdzewiejące tylne nadkola
d16 w 5 genie pali blisko 10 bym powiedział z tego co mówił np Barti czy kilka innych osób...
ale niech się tu wypowie Bułgarski Baron Drift King, on zna temat od podszewki
_________________ Przejeżdżam przez Inżynierską w 7.19 sek, a TY ???
d16 w 5 genie pali blisko 10 bym powiedział z tego co mówił np Barti czy kilka innych osób...
zależy jak kto jeździ
wszystkie 5 geny w hb oprócz wersji vtec-e palą mniej więcej tyle samo czyli mniej więcej 9-10 po miescie i 6-7 trasa, przy normalnej jeździe a nie emeryckiej
zależy jak kto jeździ
trafne spostrzeżenie
pierwsza jaką miałem to sedan 1.5 90 koni...trasa na spokojnie 6litrów,przy kotle 140-170 spalała 7 z groszem,miasto jazda dość ostra 10ltr ale jak pozyczyłem tacie to wychodziło mu 8
teraz mam d16z9 sohc vtec 92kW
trasa najmniej ile mi sie udało zejsc jadąc nad morze (prędkość max 120kmh) to 6,2 litra,najwięcej w trasie też nad morze(pełen kocioł-> Lublin-Gdańsk 5 godzin w dzień więc 150-200) to 8,5 litra miasto jazda średnio ostra 10ltr jazda pełnym kotłem z każdych świateł 12-13 litrów ale to extremum,którego nie spodziewaj się po 1.5 i raczej tak pałował nie będziesz...
uwage zwróć przede wszystkim na to czy auto było rozbite.Odradzam zakup strupa po jakimś dzwonie bo drugiego uderzenia nie przeżyje,pozatym nie widziałem jeszcze ładnie naprawionego 5gen po wypadku,rozmiar fabrycznych szczelin w nadwoziu nie do odtworzenia...
blacharka nadkoli standard,albo zgnite albo było już robione,warto zmierzyć miernikiem czy zrobione rzetelnie z blachy czy ulepione z pianki montażowej i szpachli...
obadaj zawieszenie przednie(zwłaszcza górne wahacze z niewymiennym sworzniem)jeśli mają luzy to negocjuj cene zakupu.Poza tym cukierki tylnego zawieszenia itp też warto bo OEM tanie nie są.Ogólnie sprawdź kondycje zawieszenia,maglownicy(ta lubi sie rozklekotać od jazdy po polskich drogach)a najlepiej będzie jak poszukasz ŁADNEGO egzemplarza,który polskich dróg nie widział.Ja tak zrobiłem,trafiłem z nalotem 100kkm latam juz 3 lata(50kkm) i w zawiasie do tej pory nie robiłem NIC
Jedyną przyliczoną usterką(w 15letnim wozie) był skorodowany układ wydechowy(po całości)co zmotywowało mnie do budowy customowego
silnik...na zimnym moze wydawać lekkie mechaniczne odgłosy(ze względu na stop z jakiego jest wykonany blok) ale po nagrzani ma być słychać tylko cykające wtryski a kultura pracy musi być perfekcyjna-on nie może drgać na wolnych obrotach...kat do odcinki czy nie dymi i nie gotuje fluidu w chłodnicy,ogólnie wartto pojeździć z godzinke pokatować sprzęta etc.
tak na szybko tyle...jak coś jeszcze sobie przypomne to napisze
_________________ '96 Subaru Impreza GT wozi dupę
'00 Daewoo Matiz Van rolniczo-służbowy
'95 Daewoo Nexja GSi 16v szczur na tor
Auto: bus
Wysłany: Wto Sie 04, 2009 21:16
Stacho_16V, Drift_King Naprawdę dziękuję za tak szczegółowe informacje na temat Hondy. Widzę, że znacie temat od podszewki.
Hondę oglądałem wstępnie dzisiaj. Blacharka jest do poprawek lakierniczych. Lekkie wgniecenie na drzwiach, pokrywa silnika do polerki przy szybie, ogólnie widać, że "ruda" była na bieżąco usówana, w nadkolach brak jakiejkolwiek rdzy, progi w przyzwoitym stanie.
Ogólnie z zewnątrz prezentuje się ok. Dokładne oględziny już niedługo i zobaczymy co wyjdzie z zakupu. Mam nadzieję, że nie ma ukrytych wad.
Jeśli to w lublinie to moge za symbolicznego litra przetrzepać gruza i powiedzieć Ci co jest wart...o ile oczywiście nie masz kogoś kto jarzy baze i takiej pomocy potrzebujesz
_________________ '96 Subaru Impreza GT wozi dupę
'00 Daewoo Matiz Van rolniczo-służbowy
'95 Daewoo Nexja GSi 16v szczur na tor