Witam. Mam taki problem. Moje auto to audi 80, 1,9TDI z 94r, kiedy samochód jest zimny to przy paleniu zakręci ze 3 razy i dopiero odpala. Auto chyba powinno palić na strzała czyli na dotyk a nie jak jest teraz cieplo to krecdi ze 3 razy i dopiero odpala. Pomyslalme ze to czujnik cieczy wiec go wymienilme koszt 55zł nic to nie dalo. Mam slaby akumulator 63 amperogodzin wiec na wiczor zalozylem 74amh tak zeby rano za zimnym aucie sprawdzic odpalanie i nic to nie zmienilo nadal to samo, wiec salaby akumulator wykluczyem, sprawdzilem swiece i tez sa wszystkie sprawne. Dodam ze gdy auto jest juz cieple to pali ladnie na strzala. Jeszcze jedna rzecz, mam te auto ok 3 miesiecy i kontrolka od swiec przy zapalaniu wlacza sie tylko na ulamek sekundy podobno tak powinno byc bo grzeja sie swwiece ponizej 5 stopni. Ale gdy na zimnym aucie odlaczylem przewod od czujnika cieczy i wtedy swiece grzaly mi na maxa, (kontrolka od siwec palila sie z 5 sekubnd albo i dluzej) auto pali na strzala od 1 zakrecenia silnikiem, po chwili podlaczylem ten czujnik i znowu zakreci mi ze 3- 4 razy silnikiem. Czyli gdy swiece sie nagrzaly porzadnie to odpala ladnie (przy odlaczonym czujniku) Czy tak powinno sie dziac ze w lecie jak jest cieplo swiece sie nie podgrzewaja i moze tak miec ze dluzej kreci? Co moze byc tego przyczyna?
Kolego chyba sam sobie odpowiedziałeś gdzie tkwi przyczyna ja myślę że to ten czujnik czy to lato czy zima kontrolka powinna sie zapalić i świecić parę sekund gdy grzeje świece i po z gaśnięciu autko powinno odpalić z pierwszego uderzenia czy to lato czy zima
Auto: A4//grande P.
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 7 razy Dołączył: 19 Sty 2008 Posty: 423
Wysłany: Nie Sie 16, 2009 22:52
ja bym poszedł w drugą stronę i sprawdził kompresję na cylindrach i moment wtrysku na pompie, może masz przestawiony kąt, bo wielkie moce grzania przy takich temp to się nie załączają praktycznie
Byłem dzisiaj w kilku warsztatach w lublinie chciałem się podpiąć pod vaga cena od 50zł do 100zł za same podpięcie i trzeba czekać kilka dni na wizytę:) Postanowiłem że sam kupię kabelek i sam się podepnę pod vaga