Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 19:05 Sharan, galaxy, alahambra - jak odróżnic TDI 90 a 110km
Zamierzam zakupic ww auto z pierwszej serii tj 1995-2001, niestety nie wiem jak odóróżnic 90 od 110km, w większości VW naklejka z oznaczeniem była w wnęce koła zapasowego lecz w tych modelach takiej naklejki brak lub nie iem gdzie jej szukac, w dowodach brak nr silnika, turbina w tych autach jest z tyłu silnika i nie mam możliwości aby rozpoznac jaka to wersja.
jarzyna, w sharanie tak jest. Mocniejsza wersja ma literkę "i" w słowie tdi czerwona.
Tym nie ma co się kierować, bo ktoś mi mówił, że w skodach to naklejają jak leci.
Do tego auto może być bite i klapa z innego samochodu, lub, ktoś "dla szpanu" przyczepił se znaczek TDI, chociaż pod maską 1z.
takie rzeczy jak naklejki na klapie odpadają, Dzisiaj oglądałem kilka egzemplarzy i głównie vw i można odczytac na obudowie rozrządu ale tzrba zdjąc górną osłone silnika. Po nr silnika też można ale praktycznie nie ma możliwości ich odczytania.
Tak na marginesie VW tylko osmieszył się tym modelem, jakośc wykonania jest na tak marnym poziomie że tylko Ford mógł wykonac taką lipe ...
mozna rozpoznać po turbinie w AFN jest VNT.. inne sterowanie (podciśnieniowe)... w 1z jest nadciśnieniowe, inna turbina... trzeba trochę sie przyjrzeć ale idzie to rozpoznać bez szukania oznaczen w bagażniku na naklejce tez masz oznaczenie silnika