Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Skąd: Śródmieście Pomógł: 30 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 3256
Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 21:29 wymiana rozrzadu czyli co kiedy?
Jak to jest z wymiana rozrzadu? Tzn co kiedy trzeba zmieniac? Chodzi mi konkretnie o carisme 1.6 16v 103km (auto ma 6 lat) ktora zbliza sie do przebiegu 90tys km i wg ksiazki trzeba zmienic rozrzad ale czy pasek czy pasek +napinacz czy pasek+napinacz+ pompa wody czy jeszcze jakies inne uklady? ogolnie wg ksiazki ma byc to pierwsza zmiana. Jak ktos wie moze napisac jak to jest i w innych autach. I jeszcze jedna wazna sprawa jakich producentow zakladac czesci a jakich sie wystrzegac?
Auto: GTC
Skąd: Okolice Lublina Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Maj 2007 Posty: 1145
Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 21:50
zasada jest jedna, wymieniasz pasek musisz wymienić napinacz i tego się trzymaj pompa powinna wytrzymać 140, 160 km. Jak niema żadnych przecieków na uszczelniaczach zostaw pompe.
_________________ MODERATOR AKP
Ostatnio zmieniony przez marcinos Wto Wrz 29, 2009 21:58, w całości zmieniany 2 razy
Auto: BMW e39 523i
Skąd: Choiny Pomógł: 16 razy Dołączył: 05 Wrz 2004 Posty: 918
Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 21:56
ja u siebie w miśku zaraz po zakupie przy ponad 90 tyś km wymieniłem pasek i rolkę napinacza , pompy nie ruszałem, może wymienię ją przy następnej wymianie paska
podobnie było w civicu mamy , też przy 90 tyś pasek i napinacz
w obu przypadkach paski to contitech a rolki z tego co pamiętam to SKF
z warsztatów polecam http://www.masicz.pl/ Piotrek ma mitsubishi w jednym palcu
Zrób dokładnie tak jak koledzy napisali.W manualu np civica jest napisane,że pompe wymienia się wtedy,gdy zdiagnozuje się uszkodzoenie.W przeciwnym wypadku nie dotykać bo można wymienić....na gorszą niż OEM.
Jako,że to japońskie auto możesz również użyć napinacza KOYO wszak takie zapewne było montowane oryginalnie do Twojego wózka.
_________________ '96 Subaru Impreza GT wozi dupę
'00 Daewoo Matiz Van rolniczo-służbowy
'95 Daewoo Nexja GSi 16v szczur na tor
Auto: DESTRUKCJA
Skąd: Okolice Lublina Pomógł: 12 razy Dołączył: 11 Mar 2007 Posty: 3345
Wysłany: Sro Wrz 30, 2009 11:18
jeśli samochód kupiłeś i masz pewność co do jego przebiegu to nie ruszaj pompy, chyba że zobaczysz że się poci to wymieniaj, ale jeśli nie masz pewności co do km to lepiej wymień 150 zł to ni aż taki wielki koszt
_________________ PRZEKŁADAM LANS NAD OSIĄGI.... 19CALI
a VAG grupie rozrząd przy 90 lub 120 tyś ( zalezy od specyfikacji silnika.
Wymienia sie Pasek, rolki napinające i odwracające. Pompa wody w zalezności czy ma wycieki czy nie. Decyduje mechanik. Jeżeli przy 120 tyś nie była wymieniana pompa wymiana przy następnej wymianie rozrzadu
_________________ z RWD jest jak z seksem - po co jechać na ręcznym skoro można dawać w pi*dę
Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Skąd: Śródmieście Pomógł: 30 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 3256
Wysłany: Sro Wrz 30, 2009 20:05
dzieki! w sumie to auto nie moje bo tescia a ja nie mam ni w zab pojecia o rozrzadach na pasek bo zawsze kupowalem takie co maja lancuch ( a zreszta po co robic pasek jak mozna lancuch?)
co do przebiegu w carismie to jest wiecej niz 100% pewniak
Auto: F7P
Skąd: Polska Pomógł: 29 razy Dołączył: 17 Cze 2004 Posty: 1894
Wysłany: Czw Paź 01, 2009 00:21 Re: wymiana rozrzadu czyli co kiedy?
Jaqub napisał/a:
Jak to jest z wymiana rozrzadu? Tzn co kiedy trzeba zmieniac? Chodzi mi konkretnie o carisme 1.6 16v 103km (auto ma 6 lat) ktora zbliza sie do przebiegu 90tys km i wg ksiazki trzeba zmienic rozrzad ale czy pasek czy pasek +napinacz czy pasek+napinacz+ pompa wody czy jeszcze jakies inne uklady? ogolnie wg ksiazki ma byc to pierwsza zmiana. Jak ktos wie moze napisac jak to jest i w innych autach. I jeszcze jedna wazna sprawa jakich producentow zakladac czesci a jakich sie wystrzegac?
Serwisowa wymiana to ok 90tys km.
Jednak generacje tych roczników wymaga sprawdzenia min przy 60 tys stopnia napięcia paska.
Po wymianie na zamiennik przyjmij zasadę max 60tys km.
Nie wiecej nawet jezeli producent częsci doda opis "wedle uwag serwisu".