Auto: Audi A6 2,8V6 quattro
Wysłany: Wto Sie 25, 2009 00:31 PROBLEM Z ODPALANIEM - SKOMPLIKOWANE
Na wstępie chciałbym wszystkich powitać, jest to jeden z moich pierwszych postów na tym forum w tym dziale.
Wracając do tematu, mam audi a6 c5 z silnikiem 2,8 v6 jakiś czas temu byłem zmuszony zamontować instalację LPG ponieważ wyprowadziłem się z Lublina i kręcę 50 tyś km rocznie.
Ale problem z odpalaniem auta nie wystapił po założeniu instalacji tylko jakieś 6 miesięcy później. Na moje nieszczęście zatankowałem bęzynę na stacji karetek pogotowia na bursakach i od tamtej pory pojawił sie problemy z odpalaniem auta, trzeba było długo kręcić żeby odpalił a jak odpalił to dymił na siwo. Co się okazało w paliwie było mniej więcej pól na pól benzyny i opału. Paliwo zostało wypompowane ze zbiornika zbiornik wyjęty i umyty, układ paliwowy przepłukany jakimś specyfikiem i zlane czystym paliwem.
Problem odpalania znikną ale niestety tylko na 3 dni, czwartego dnia audiczka odpaliła za 3-4 razem, więc pomyślałem że nie do końca zostało to wyczyszczone w sposób poprawny.
Procedura została powtórzona tym razem bez wyciągania zbiornika i znowu było dobrze na 3 dni. Od tamtej pory minęło juz ponad rok auto było u wielu mechaników mądrych i tych całkiem bez mózgu, wymieniłem świece przewody rozebrali mi nawet rozrząd podpinałem Vag-a KTSa wymieniłem czujnik położenia wałka rozrządu itp itd.
A teraz jest tak, zaleje świeże paliwo auto pali z pierwszego przez 3 dni, czwartego dnia muszę go kręcić i zachowuję się tak jakby się zalewało, dymi na siwo i śmierdzi paliwem, po 5 min po odpaleniu wszystko wraca do normy, nie dymi nie bierze oleju , jedzie jak szalone nie szarpie.
Czy ktoś z Was ma może jakis sensowny pomysł co może mu dolegać??
A po takim odpalaniu wyskakuje mu błąd 5.. nie pamietam dokładnie ale chodzi o źle dobraną mieszankę jest to błąd sporadyczny. Skasowanie tego błedu nie powoduje tego że auto na drugi dzień odpala normalnie.
Liczę na Wasze sugestie i pomysły.
Pozdrawiam
Piotrek
Auto: Audi A4 Avant
Skąd: Czuby Pomógł: 4 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 150
Wysłany: Wto Sie 25, 2009 22:17
Może jakiś przekaźnik? a odpięcie aku na całą noc nie pomaga? kolega miał podobny problem w seacie, i musiał regulować kąt, jednak po odpięciu aku na nockę problem ustąpił. Myślę że to jednak coś z elektroniką.Pozdrawiam
Wysłany: Sro Sie 26, 2009 12:16
ryssioo napisał/a:
jedyne co przychodzi mi do glowy to sprawdzenie sond lambda, wtrysków i pompy paliwa
Sondy sprawdzone, chyba nie ma rzeczy której już tam nie sprawdziłem.
Najbardziej dziwi mnie to dlaczego po nalaniu świeżego paliwa auto dobrze odpala przez 3 dni a później robi się do bani. Zastanawiam się czy w zbiorniku czy układzie paliwowym nie ma czegoś co może zasyfiać paliwo jakaś gumka która jest stara i na przykład się rozpuszcza.
Wysłany: Czw Sie 27, 2009 09:50
Pompy nie wymieniałem, także jest oryginalna, ale mierzyli mi na niej ciśnienie i jest ok.
Chyba jednak ponownie wyciągnę zbiornik bo to już trochę męczące.
Auto: A4//grande P.
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 7 razy Dołączył: 19 Sty 2008 Posty: 423
Wysłany: Czw Sie 27, 2009 12:08
DobryTon napisał/a:
mierzyli mi na niej ciśnienie i jest ok.
to też chciałem napisać hymmm...przepustowość przewodów krok po kroku każdy fragment. sprawdź też powrót to zbiornika i odprowadzanie par paliwa o ile występuje
Pomiar ciśnienia paliwa na postoju niewiele daje, co innego podpięcie zegara i polatanie jakiś czas obserwując ciśnienie, można regulator ciśnienia paliwa podmienić i zobaczyć czy się poprawi.
Siema sprawdz silniczek krokowy benzyny lub wtryskiwacze moze sa zanieczyszczone jest specjalny srodek do bezyny ktory kosztuje jakies 40 zl który powinien przeplukać je..... Miesza sie go z benzyna Zacznij od tego
Chyba ze tez to bylo juz robione
prawdopodobnie tu lezy cała przyczyna
Powodzenia