FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
cabrio
Autor Wiadomość
KIT GTO 
speed demon

Auto: DESTRUKCJA
Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 10:53   cabrio

Nie jeździłem cabrio jesienią i zimą, więc mam pytanie do posiadaczy cabrio ( np. Ryśka i Kicka, i innych którzy posiadają takie samochody ), a dokładnie chodzi mi o samochód z dachem brezentowym, jak się sprawuje o tych porach roku.
Czy opłaca się taki samochód kupować na zimę, czy wstrzymać się do lata ?
z góry dzięki :)

Rysiek 
speed demon
Prawie jak STIG

Auto: służbowe
Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 14:22   

Niezależnie od tego czy posiadasz dach z materiału, czy z tzw. brezentu, musisz pamiętać, że bez odpowiedniej pielęgnacji i konserwacji nie nacieszysz się długo z "suszy" wewnątrz autka ;) .
Częstym błędem jest otwieranie mokrego/wilgotnego dachu. Taki dach nie schnie, tylko leży zwinięty w wilgoci co powoduje powstawanie pleśni. Nie widać jej od razu, zazwczaj jak ją widać, to jest już za późno i następnie to tylko kwestia czasu kiedy dach się popruje.
Kolejny błąd: otwieranie dachu w czasie mrozów lub po mroźnych nocach. Oczywiście trafiają się bardzo ciepłe dni w zimę, które niby pozwalają na jazdę z otwartym dachem, ale... no właśnie... p-oczekajmy chwilę aż się nagrzeje środek autka, a następnie poszycie dachu.

Rozkładanie i składanie dachu przy niskich temperaturach powoduje fałdowanie i marszczenie się materiału.

Dach najlepiej konserowac specjalnymi impregnatami przeznaczonymi do tegop celu, jednak mozna takze uzywac zastepczych(tanszych ;) )srodkow do namiotow butow mebli skorzanych, bo dach nie moze byc "suchy." Conajmniej 2razy do roku trzeba go natluszczac . Ja tego nie robilem i po przestoju pol rocznym w pewnym warsztacie po otwarciu dachu 2-3 razy, poprol mi sie kompltenie nad i pod tylnia szybą :/ .
Unikac nalezy tez mycia auta na myjkach automatycznych(nie bede przytaczal przykladow o jakich slyszalem :x ) i mycia przy temp. w okolicach 0stopni poniewaz uszc\zelki w cabrio to skarb no chyba ze lubisz miec mokra pupe :> ;)

Tutaj masz artykul z Auto Swiat Nr34 (21 Sierpnia 2006)opisujacy konserwacje na zime daszkow w cabrio.

Myślę, ze nie ma zaleznosci lato czy zima jesli potrafisz zadbac o takie auto to spokojnie mozesz zaczac szukac, teraz ceny cabrio leca w dol jednak roznice w sezonie letnim czy zimowym nie sa duze ok 1000-2000 w zaleznosci od modelu

Pozdro

KIT GTO 
speed demon

Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 14:58   

Rysiek dzięki :spoko:
moim zdaniem zimą to nie ma sensu otwierać ;)
ceny bardzo spadają, dlatego więc zainteresowałem się takim samochodem, a przecież lato będzie za rok :D i przyda się w sam raz

ktoś ma coś jeszcze do dodania ?

agrabsabi 
drifter
wiatr we włosach :)

Auto: 2.9 turbo i 2.8 Quattro
Wysłany: Sro Paź 10, 2007 20:02   

właściwie to Rysiek napisał wszystko co najważniejsze :spoko:

ja tylko jeszcze raz chciałbym podkreślić wagę uszczelek w cabrio ;)
to bardzo ważny element poszycia i niestety bardzo drogi ponieważ zazwyczaj niedostępny poza ASO i w wielu przypadkach ściągany z UE :roll:

składanie dachu zimą :roll:
...to bardzo kontrowersyjny temat :/
tak jak już Rysio napisał są dni w zimie które pozwalają i kuszą do otwarcia :spoko:

tu błąd :wow: ogrzewanie wnętrza pojazdu niekoniecznie na to pozwoli :roll:

raczej potrzebny jest ciepły ogrzewany garaż, dopiero po kilku godzinach w takim garażu (np. po nocy) producenci zezwalają na otwarcie :spoko:

jeśli chodzi o konserwację to ludzie którzy wykonują lub naprawiają poszycia zalecają raz w roku przed zimą czy jesienią :(
...jeśli będziesz mial nowy dach i chciał z tym dachem jeździć 5 lat to spoko :spoko:

jeśli chcesz dłużej to proponowałbym impregnować poszycie conajmniej dwa razy a nawet trzy razy w roku (jesienią, po zimie, i przed suchym latem) i stosować raczej markowych impregnatów do dachów :roll:
a takie dostaniesz u nas w firmie i w InterCarsie :spoko:

no a jeśli chodzi o wybór marki to polecam Audi 80 Cabrio :spoko:
nie ma pałąka kolportażowego który często szpeci cabrio, jest śliczne stylistycznie o czym świadczy fakt iż było produkowane do roku 2000 :spoko:
...i ja jestem osobiście z takiego zadowolony :D więc polecam ;)

KIT GTO 
speed demon

Wysłany: Sro Paź 10, 2007 21:08   

agrabsabi,
dzieki :spoko:

wariat506 
Nowiciusz ;>

Auto: CABRIO 2.3/ A8 3.7/A4 V6
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 21:13   

agrabsabi, podpisuje sie pod twoja wypowiedzia,

ja swojego kabriusa kupilem na jesieni na przecenie pozasezonowej :D co do kupna to z doswiadczenia wiem ze na wiosne jest 10 x wiecej takich aut powystawianych w mediach niz na jesien ja jak kupowalem cena byla atrakcyjna ale audiczek wart uwagi bylo pare, nie wierz w mity iż w cabrio jest zimno zimą i zmarzniesz moje ma takie grzanie ze :mad: piekło

Odpowiedz do tematu