zaproponuj mu zeby przelal CI rownowartosc prowizji i wystawil pozytyw a Ty sie odwdzieczysz pozytywem... ja tez tak mialem ze cos tam sprzedawalem a gosc kupil i potem pisal ze cos tam mu nie pasi... wiec przelal mi prowizje +oplate za aukcje i bylo OK
typ tak jakby sie bal bo pisze mu maile a on nieodpisauje chodz raczej je czyta(bo loguje sie na allegro a wiec raczej i poczte sprawdza), najpierw sprobouje z nim kulturalnie postepwoac ale zobaczymy jak to niepomoze, to jak Rysiek misal tak zrobie
maly841 wiesz jak wyjasnie ta sprawe to zawsze mozemy jeszcze powrocic do tej sprawy jezeli nadal bys byl zainteresowany
w świetle prawa sytuacja jest prosta bo jeśli on wygrywa aukcje to w tym samym momencie po jej zakończeniu automatycznie zawierana jest umowa prawna miedzy kupującym a sprzedającym w której min. jest coś takiego że kupujący zobowiązuje sie zapłacić za wylicytowany towar bądź jeśli rozmysli sie ma obowiązek poinformować cie o tym i zwrócić koszta za poniesione straty finansowe w tym przypadku prowizję dla allegro. Niestety od 41pln prowizją będa grosze wiec najprostszym wyjściem jest formularz zwrotu prowizji oraz wystawienie Ja już pare razy prowizje odzyskiwałem od allegro wiec luźna guma i tobie oddadzą
Auto: znalazlem na otomoto ;)
Wysłany: Pią Mar 07, 2008 14:55
odgrzewam kotleta ba sa nowe istotne informacje.
onet.pl napisał/a:
Sprzedał auto za 2,80 zł, wygrał w sądzie
(PAP, pr/07.03.2008, godz. 14:31)
Internauta, który chciał sprzedać samochód przez internet, przez pomyłkę ustalił jego cenę na 2,80 zł. Zanim skorygował błąd, samochód znalazł nabywcę. Sąd uznał jednak, że pechowiec nie musi sprzedawać pojazdu za tak niską cenę.
O sprawie poinformował w piątek Urząd Miejski w Jaworznie. Mieszkańcowi tego miasta, od którego kupujący domagał się przed sądem wydania samochodu, pomagała miejska rzeczniczka konsumentów. Za jej radą, choć internetowa transakcja odbyła się prawidłowo, sprzedający uchylił się od skutków czynności prawnej, bo była dokonana pod wpływem błędu.
"Ten przykład należy traktować jako ostrzeżenie przed zbyt pochopnym zawieraniem umów oraz składaniem oświadczeń woli. Nie zawsze jest tak, że można powołać się na błąd i uchylić się od skutków dokonanej czynności prawnej" - ocenia jaworznicki rzecznik konsumentów, Krystyna Banasik.
Prawie rok temu mieszkaniec Jaworzna sprzedawał w portalu aukcyjnym Allegro używanego forda eskorta. Był wart ok. 3 tys. zł. Sprzedający chciał dostać za niego 2,8 tys. zł, wystawiając je w opcji "kup teraz", bez możliwości licytacji. Jednak zamiast kropki wpisał przecinek, a system potraktował ten zapis jako kwotę 2,80 zł, zamiast 2.800 zł. Mężczyzna natychmiast się zorientował i chciał naprawić błąd, ale już w następnej sekundzie pojazd znalazł nabywcę.
W lutym tego roku mieszkaniec Jaworzna otrzymał pozew z sądu grodzkiego, w którym kupujący (powód) zażądał wydania samochodu. Wtedy internauta poprosił o pomoc rzecznika konsumentów. Ostatecznie sąd przyznał rację pozwanemu i oddalił powództwo.
W swoich pismach rzeczniczka podkreśliła m.in., że kupujący wykorzystał sytuację pomyłkowo wskazanej ceny. Godzina wprowadzenia oferty (15:07:49) i godzina zakończenia transakcji (15:07:50), świadczyły o korzystaniu przez nabywcę z programu komputerowego, wyszukującego pomyłkowe oferty.
Nie była to pierwsza tocząca się w sądzie sprawa, związana z pomyłkowymi ofertami w portalach aukcyjnych. W 2006 roku internauta z Warszawy wystawił na aukcję dobrze wyposażonego jeepa. Licytację wygrał nabywca, który zaoferował za auto najwięcej - 23,1 tys. zł. Transakcja nie została jednak sfinalizowana, bo oferujący mówił, że zapomniał dodać w aukcji ceny minimalnej (rzędu 30-40 tys. zł), na dodatek zepsuł mu się modem i nie mógł tego skorygować przed końcem aukcji.
Warszawski sąd uznał wówczas, że wygrana licytacja w internetowym serwisie aukcyjnym to umowa kupna-sprzedaży, ze wszystkimi konsekwencjami. Sąd wskazał, że kodeks cywilny pozwala na składanie tzw. oświadczeń woli w formie elektronicznej, a także uczestnictwa w aukcjach w taki sposób. Aukcja kończy się jasnym komunikatem o jej zakończeniu, które jest równoznaczne z zawarciem umowy kupna-sprzedaży.
ewidentnie - 1sekunda różnicy, zobaczyl ogloszenie auta, kupil... troche to dziwne ze w 1 sek...
jakby pewnie czas bylby dluzszy, wynik rozprawy na pewno bylby inny.
Piszą, że korzystał z programu wyszukującego błędnie wystawione aukcje, a nie zobaczył ogłoszenie i wylicytował. Tylko co to za program, który wie, ze cena jest błędna. Slyszał ktoś o takim programie?
Piszą, że korzystał z programu wyszukującego błędnie wystawione aukcje, a nie zobaczył ogłoszenie i wylicytował. Tylko co to za program, który wie, ze cena jest błędna. Slyszał ktoś o takim programie?
wystarczy odpowiednio skonfigurowana wyszukiwarka allegro
Skonfigurować wyszukiwarke to nie problem. Podane przez Ciebie ogłozenie zostalo wystawione pare dni temu. Chodzi o to zeby program licytował chwile po tym jak bledne ogłoszenie zostanie zamieszczone- zanim ktoś inny cie ubiegnie albo autor się zorientuje i zmieni cene. Ale mniejsza z tym bo to i tak bez sensu skoro w sadzie sie nie wygra.
Auto: znalazlem na otomoto ;)
Wysłany: Sob Mar 08, 2008 09:58
ja w to nie wierze tzn w dzialanie programu, wg mnie prawdziwy zbieg okolicznosci, gosc kliknal, zobaczyl nowiutenka aukcje odrazu nacisnal kup teraz a pozniej zobaczyl co kupil.
Skonfigurować wyszukiwarke to nie problem. Podane przez Ciebie ogłozenie zostalo wystawione pare dni temu. Chodzi o to zeby program licytował chwile po tym jak bledne ogłoszenie zostanie zamieszczone- zanim ktoś inny cie ubiegnie albo autor się zorientuje i zmieni cene. Ale mniejsza z tym bo to i tak bez sensu skoro w sadzie sie nie wygra.
nie sądze aby był taki program ale moze i jest
zresztą co za sztuka zrobić sobie skrót na pulpicie i np. co 30 sekund sprawdzać
jakbyś liczył na korzyści materialne z tego to ... uwierz mi swego czasu tak na pewnym portalu polowałem na pewien temat
_________________ MAZDA ... i czujesz że korodujesz ...