Wysłany: Nie Sty 06, 2008 00:30 [foto] Audi R8 V12 TDI
Some numbers from the article. The Audi R8 V12 TDI produces 500 hp with 1,000 Nm of torque, 0 – 100 km/h in just 4.2 seconds, top speed lies over 300 km/h and fuel consumption is rated at 10 liters per 100 km.
Do czego to doszło. Ciekawe jak brzmi taki v12 tdi. Piszą, że ten silnik waży 100 kg więcej niż v8 i jest oczywiście wiekszy przez co zniknął i tak mały bagażnik. Taka mała niedogodność.
zapewne chodzi o 1.9TTiDSPF/180 KM ktory wsadzali do saab'a 9-3
Technologia Twin Stage Turbo opiera się na zastosowaniu dwóch turbosprężarek. Mniejsza uruchamia się zaraz po starcie silnika, a jej głównym zadaniem jest likwidacja turbodziury. Zapewnia ona także uzyskanie bardzo wysokiego momentu obrotowego przy niskich obrotach - 300 Nm przy 1 250 obr/min. To 50% więcej w porównaniu do obecnie produkowanych jednostek JTD. Druga, większa turbia włącza się w momencie przyspieszania, zapewniając uzyskanie maksymalnego momentu obrotowego o wartości 400 Nm. Silniki są przystosowane do nowej normy czystości Euro 5.
ten motorek występuje w dwóch wersjach jedna to 180 a druga to 190 KM i żeby Audi mu dorównać to dopiero silnikiem 2.7 TDI 2,2 Clean Power Toyoty tez moze sie schowac do salonu spowrotem
kolejny ciekawy silnik to 2.4 Multijet 20v 200KM i tu Audi musi wystawic 3.0 TDI
ale ja pisałem ze to moje zdanie wy i tak wiecie lepiej znawcy
_________________ MODERATOR AKP
Ostatnio zmieniony przez marcinos Nie Sty 06, 2008 22:39, w całości zmieniany 1 raz