Auto: AUDI B4 1.9 TDI
Skąd: Okolice Lublina Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Sty 2008 Posty: 37
Wysłany: Nie Mar 02, 2008 20:56 opony
moi mili zakładam ten temat ponieważ chcę zaczerpnąć porad i informacji...
kupiłem sobie do mojej Audiczki B4 1.9 TDI alumki z oponami o rozmiarze 205/16/55 i mam pytanie, czy:
1- jak wymieniłem całe zawieszenie na nowe, to przy takiej szerokości opony nie będzie to miało wpływu na szybsze zużycie się tulejek, drążków itd.
2- czy będzie auto więcej spalać ON.
3- i czy jeżeli felgi mają szerokość 7.5 cala, to ewentualnie mógłbym założyć opony o szerokości 195.
ps. z góry dziękuje za porady i informacje.
Auto: audi 80 quattro
Skąd: Lublin Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Maj 2005 Posty: 737
Wysłany: Nie Mar 02, 2008 21:13
na zawieszenie wpywa wysokosc opony czyli u Ciebie 55 daje rade ze spalaniem wiaze sie wielkosc felgi troche wzrosnie ale nieodczujesz tego zbytnio a co do szerokosci opony zostaw 205 dbaj o ranty
Ja testowałem już różne kombinacje. Felga 16' z oponą 55 jest minimalnie wyższa od tego co zaleca producent, ale niewiele się odczuwa przy przyspieszeniu - więc nie depcze się tak jak na 17" 45. 55 nie jest to całkiem niski profil to trochę gumy zostaje do amortyzacji. Przy 16" i feldze 7,5", gumki 195 to będą wyglądały trochę jak na jubilacie, ale założyć się da. W B4 na 205 jeździ się akurat, 215 to taka zdrowa granica, a 225 to już niestety walka z koleinami i jest niestety średnio fajnie. Nawet pompa wspomagania trochę kuleje jak w miejscu trzeba czasem skręcić pół metra gumy:) 215/16/55 to dla mnie najlepszy kompromis wyglądu i komfortu.
ja miałem w B4 Dunlop Sport 01 w rozmiarze 205/60/15 super było teraz kupiłem je do A4
ja przejeździłem lato na goodyearach ultragrip, o tym samym rozmiarze i jest naprawdę spoko, komfort i sie dobrze trzyma, nie ma co narzekać, niebawem trzeba znów je zakładać
Auto: Audi A 4 ( kuleczka)
Skąd: Okolice Lublina Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 225
Wysłany: Pon Mar 03, 2008 12:15
A ja mam Yokohama A.drive 195/65R15 91 T których bede sie pozbywał bo podjąłem dziś decyzje o zakupie 16... Oponki naprawde bradzo fajne moge je z czystym sumieniem polecic
Tutaj podam link do nich mozna poczytac sobie opienie
to czyli jak bym chciał założyć 195tki, to rant felgi byłby bardziej narażony na zarysowania ?
Właśnie tak. Chyba, że znajdziesz oponki z kołnierzem na rant felgi. Ja takie wydybałem i jest to bardzo ciekawy patent i jak czasem zdarzy się dojechać za blisko krawężnika to zamiast drzeć rant felgi to przycierasz dodatkowy płaszczyk gumy, który przykrywa rant.
Szajba czyli uważasz że będą za wąskie 195 do takich felg?
Jak dla mnie to trochę za wąskie jak do felg 16". Też mam felgi 7,5" i opona 215, komicznie by to wyglądało jakby było 2 cm mniej. Masz ładną w miarę dużą felgę, a gumki cienkie wiesz o co chodzi..... musi być zachowana jakaś proporcja, a to kwestia twojego gustu. Ja specjalnie dawałem dystanse po 1,5 cm na piastę przy oponce 205/15, żeby poszerzyć, wtedy optycznie to lepiej wygląda.
Masz kupione 205 teraz, sam zobacz czy opona siedzi na feldze jak balon i wystaje poza jej obręb, czy to może felga bardziej wystaje, a opona do felgi wydaje się wąska. Przy 195 będzie jeszcze węższa. Niby to 1 cm na kole, 2 cm na osi, ale widać różnicę. To już zależy od twojego gustu.
Krasnal pytałeś też o spalanie....
teoretycznie im szersza opona tym wieksze spalanie - ale TEORETYCZNIE, bo w praktyce nie musisz odczuć tego wcale. Stąd VW Lupo 3L ma specjalne opony takie jak z jubilata
na co dzień różnice ciężko zauważymoja jezdzi na Michelin'ie 205/60/15 i jest ok. czuje koleiny ale jest znośnie.
p.s. kupie fele 15 alu używki od Audi oryg;] takie jak szajba ma na 1szym zdjeciu!
_________________ Jest: A6 C4 ACK Quattro Avant
Było: 100 C3 Biel Dubaju - na zawsze w pamięci
Auto: audi 80 quattro
Skąd: Lublin Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Maj 2005 Posty: 737
Wysłany: Sro Mar 12, 2008 11:58
zastanawiam sie nad tym... az wstyd sie przyznac
przyklad: 205/55 R 15 90 H
205 - szerokość opony w mm.
55 - stosunek wysokości do szerokości opony,
R - radialna konstrukcja podbudowy,
15 - średnica obręczy w calach,
90 - współczynnik nośności w kg.