Auto: A4//grande P.
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 7 razy Dołączył: 19 Sty 2008 Posty: 423
Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 16:07 analiza spalin
witam, dzisiaj zrobiłem analize spalin na urządzeniu Tecnotest 488plus, w moim audi 1,9 tdi AHU to co mi wyszło:
bieg jałowy:
rmp - 860 [1/min]
CO - 0,03 [%vol]
CO2 - 02,2 [%vol]
HC - 0025 [ppm vol]
O2 - 17,5 [%vol]
NOx - 0014 [ppm vol]
tem. oil - 057C
Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 16:43
ja miałem za darmoche na mojej uczelni
a tak to każda stacja kontroli pojazdów ma obowiązek analizy spalin
wyciąg z ROZPORZĄDZENIA MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 7 września 1999 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów przy tym stosowanych.:
§ 5. Okresowe badanie techniczne pojazdu polega na sprawdzeniu:
1) zgodności faktycznych danych pojazdu z zapisanymi w dowodzie rejestracyjnym lub odpowiadającym mu dokumencie, dotyczącymi tożsamości i danych technicznych pojazdu, a także prawidłowości i stanu tablic rejestracyjnych,
2) stanu technicznego ogumienia,
3) prawidłowości działania, ustawienia i własności świetlnych świateł zewnętrznych,
4) stanu technicznego, skuteczności i równomierności działania hamulców,
5) prawidłowości działania urządzeń sygnalizacyjnych,
6) prawidłowości działania układu kierowniczego, stanu technicznego jego połączeń oraz wielkości ruchu jałowego koła kierownicy,
7) stanu technicznego zawieszenia,
prawidłowości ustawienia i zamocowania kół jezdnych,
9) stanu technicznego nadwozia, podwozia i ich osprzętu oraz przedmiotów wyposażenia,
10) stanu technicznego układu wydechowego, a w uzasadnionych wypadkach - na pomiarze poziomu hałasu zewnętrznego na postoju,
11) emisji zanieczyszczeń gazowych lub zadymienia spalin,
12) spełniania warunków dodatkowych dla pojazdów określonych w rozporządzeniu.
Auto: ropniak
Skąd: LSM Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 964
Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 17:09
slaw86 napisał/a:
7) stanu technicznego zawieszenia,
prawidłowości ustawienia i zamocowania kół jezdnych,
Sorki za OT ,ale czy to oznacza sprawdzenie kątów i zbierzności,bo nigdy tego nie widziałem.A co do analizy spalin to w Speed car po przeglądzie na pytanie jak tam moja analiza,Pan się spojrzał dziwnie i powiedział że nie robił .Na pytanie dlaczego-odpowiedział ,że nie zawsze robią,bo to nowe auto i nie zawsze się chce.
tak więc trzeba pilnować żeby wszystko zbadali(chyba,że ktoś specjalnie nie chce)
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 17:03
diesel zasadniczo powinien być badany dymomierzem i był ale nie mam wyników bo nie było papieru w drukarce ale analizator spalin jest w stanie wykryć NOx oraz wsp nadmiaru powietrza czego nie jest w stanie zbadać dymomierz