Auto: 120E88 328F30 550E60
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 18 razy Dołączył: 19 Lip 2004 Posty: 2476
Wysłany: Nie Lis 09, 2008 15:09
Rysiek napisał/a:
Ja to ogólnie mam w pupci tą ich całą akcje, stać mnie żeby w razie straty dowodu pojechać na przegląd i później wsadzić z powrotem Xenon poza tym miałem już 3 lub 4 kontrole zrobiłem z HIDem przegląd i jakoś dowód cały czas mam...
niedługo ... mam nadzieje
_________________ MAZDA ... i czujesz że korodujesz ...
Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Skąd: Śródmieście Pomógł: 30 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 3256
Wysłany: Nie Lis 09, 2008 16:42
nie wiem czemu ale u NAS w kraju jest pelno absurdow... jesli HID jest w lampie z soczewka za gladkim szklem i jest poprawnie ustawiony to wg mnie lepiej oswietla (zwlaszcza pobocze) i na 100% nie razi i nie oslepia... a jest naprawde wiele osob ktore zwykle lampy "podnosza" bo lepiej widza i to jest duzo wieksze zagrozenie juz nie wspominajac o sytuacji aut mocno bitych o czym pisal TTomek...
ja pamietam ze tylko raz widzialem auto ktore naprawde mocno oslepialo:
byla to jakas laweta (nie wiem chyba sprinter) gdzie byl wsadzony HID w zwykla lampe, lampy byly nie ustawione a na pace bylo cos ciezkiego (jakis kombiak) i laweta dawala w ciul swiatla....
Wysłany: Nie Lis 09, 2008 16:59
Jaqub napisał/a:
nie wiem czemu ale u NAS w kraju jest pelno absurdow... jesli HID jest w lampie z soczewka za gladkim szklem i jest poprawnie ustawiony to wg mnie lepiej oswietla (zwlaszcza pobocze) i na 100% nie razi i nie oslepia... a jest naprawde wiele osob ktore zwykle lampy "podnosza" bo lepiej widza i to jest duzo wieksze zagrozenie juz nie wspominajac o sytuacji aut mocno bitych o czym pisal TTomek...
ja pamietam ze tylko raz widzialem auto ktore naprawde mocno oslepialo:
byla to jakas laweta (nie wiem chyba sprinter) gdzie byl wsadzony HID w zwykla lampe, lampy byly nie ustawione a na pace bylo cos ciezkiego (jakis kombiak) i laweta dawala w ciul swiatla....
tak samo jak nie Tobie ustalać czy było bezpiecznie przekroczyć prędkość na danym odcinku skoro stało ograniczenie do 70 a można było bezpiecznie jechać 100 km/h tak samo nie Tobie ustalać czy montaż chińszczyzny w lampy jest bezpieczny czy też nie .
jest to zabronione przepisami i po temacie
może zabrali by się za ściganie właścicieli aut z xenonami ale nie tymi dostawianymi , bo większość z nich zadaje sobie trud ustawienia świateł , tylko za tych co jeżdża autem z fabrycznym zenonem , tylko to auto parę miesięcy temu przypominało zawartość kontenera na skupie złomu a teraz jest wypasioną furą z nieustawionym układem poziomowania i mocowaniami na siłe naciąganymi przez blacharza...
Osobiście uważam ze ponad 50% właścicieli aut ze znaczkiem na lampie DC lub DC/R bardziej oślepia niż HIDowcy , a to dlatego , że ich auto jeszcze parę miesięcy temu przypominało Discovery po upadku na glębę ale już szkoda kaski na doprowadzenie autka do prawdziwego stanu używalności liczy się tylko , że jest i się błyszczy a to że jedno oko wali na Maroko to już nie jego problem...
Auto: 2.0 TFSI
Skąd: Czechów Pomógł: 8 razy Dołączył: 04 Maj 2004 Posty: 1082
Wysłany: Nie Lis 09, 2008 22:34
Dobra Tomek ,Jaqub, Qsy macie Hida w soczewce czy układ samopoziomujacy jest ok nie oslepiacie itd. itp. a resza? napier... po oczach i przestancie sie spierac bo codziennie na miescie mija sie nasze lubelskie hundy i wala po oczach jak trzeba.
Auto: STI & Polonez 1500
Skąd: Dziesiąta Pomógł: 34 razy Dołączył: 06 Paź 2004 Posty: 3372
Wysłany: Nie Lis 09, 2008 23:08
Najgorsze własnie jest to, że nasza dyskusja tak naprawdę nie doprowadzi do niczego co spowodowało by, że nie zabiora nam dowodów wedle prawa jestesmy na spalonej pozycji chodz by nie wiem jak dobrze miec zamontowane i ustawione HIDy.
BTW ja sie jeszcze nie spotkałem z zabraniem dowodu za źle ustawione światła, my rzucamy sie w oczy bo mamy niebieska podświatę i dlatego mamy wieksze szanse na zabranie dowodu ot chore przepisy...
Auto: brak
Wysłany: Pon Lis 10, 2008 16:31
Jaqub napisał/a:
ja mam soczewke + gladkie szklo +ustawione swiatla za 10pln w stacji diagnostycznej +8000K. na przegladzie jak bylem 3.11.2008 mowili ze w ciagu ostatniego tygodnia bylo u nich 5 aut z HIDem za zabrane dowody. Mysle ze cala ta akcja to troche tak jak z folia na szybach, jak ktos bardzo bedzie chcial ocalic dowod to moze sobie wsadzic zwykle zarowki i po problemie. Ja jednak uwazam ze powinno sie UKROCIC wszechwladnosc POLICJI bo 3/4 z nich to zwykle debile ktorzy ledwo pokonczyli podstawowki (teraz to pewno gimnazja) i za wszelka cene probuja udowodnic jacy sa super. Powinien byc przepis ze jesli policjant zabiera dowod podbija sie pod tym to tez odpowiada za TO i jesli wlasciciel/kierujacy autem ma jakies zastrzezenia (co do decyzji policjanta) te sa zapisywane na tym samym kwicie i w razie gdyby to wlasciciel/kierujacy mial racje policjant bylby pociagany do odpowiedzialnosci. Kazde ALE policjanta to 20pln na stacji kontroli pojazdow + czas jaki trzeba poswiecic. Wiec ja bede chcial zeby mi sie takowy policjant podpisal ze zostal poinformowany o tym ze wszystko jest OK i jesli to sie potwierdzi to zloze na niego SKARGE...
zostaje CI zawsze opcja odmowy przyjecia mandatu i skierowanie sprawy do sądu grodzkiego gdzie nie bedziesz musiał rozmawaić z policjantem tylko z sędzią. Jeżeli uda Ci sie wygrać naginasz z wyrokiem do komendy i składasz zazalenia na policjanta który Cie kontrolował ze nie zna sie na tym co robi pacjent dostaje upomnienie. Ale to i tak nic nie da bo on ma to w ptaku i robi dalej swoje bo wiekszosc sie telepie i woli dac 20 za przegląd. Ja mam Xenony na zarówke D2S a na lampie to znaczy na szkle nie ma nic z tych znaczlków z tej tabelki dodam ze lampa to ori xenon.
Dzisiaj miałem traske do w-y ale przed zmieniłem żarniki na h1 bo bałem się ponownej utraty dowodu, raz mi wystarczy. Trase odbyłem od do w godzinach wieczornych i nie zauwarzyłem aby hidziarze mnie oślepiali, a na to zwracałem szczególną uwagę. Także ludzie ja Was pytam: GDZIE WY SIĘ GAPICIE !
Paweel napisał/a:
nie będziesz również powodował ...
Paweel w twoich krytycznych wypowiedziach wyczuwam odrobinę zazdrości wobec hidziarzy, Ty jako posiadacz Bi (czyli auta za poważniejsze pieniądze) nie możesz znieść ludzi którzy poruszają się maszynami za psie pieniądze a świecą 6000K, może się mylę ale ...
STOP DYSORTOGRAFII Pisz tak by inni mogli Cie ZROZUMIEĆ! Zanim wyślesz posta PRZECZYTAJ GO! Jesteś dyslektykiem? nie umiesz pisać po polsku? np. przeglądarka FIREFOX sprawdza błędy jak Word
Ostatnio zmieniony przez Misiek_lbn Wto Lis 11, 2008 10:23, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Wto Lis 11, 2008 07:14
baron1 napisał/a:
Dzisiaj miałem traske do w-y ale przed zmieniłem żarniki na h1 bo bałem się ponownej utraty dowodu, raz mi wystarczy. Trase odbyłem od do w godzinach wieczornych i nie zauwarzyłem aby hidziarze mnie oślepiali, a na to zwracałem szczególną uwagę. Także ludzie ja Was pytam: GDZIE WY SIĘ GAPICIE !
Paweel napisał/a:
nie będziesz również powodował ...
Paweel w twoich krytycznych wypowiedziach wyczuwam odrobinę zazdrości wobec hidziarzy, Ty jako posiadacz Bi (czyli auta za poważniejsze pieniądze) nie możesz znieść ludzi którzy poruszają się maszynami za psie pieniądze a świecą 6000K, może się mylę ale ...
biXenony mam tylko w jednym aucie którym praktycznie nie jeżdżę , ale nawet przez myśl mi nie przeszło żeby montować sobie chińskie zabawki w busach ew. clio
Auto: brak
Wysłany: Wto Lis 11, 2008 20:13
A ja jestem ciekawy czy ktos zna konkretna podstawe prawna, z ktorej JASNO wynika ze nie mozna zamontowac HIDow zamiast zwyklych zarowek? Bo zainteresowany tematem przejrzalem prawo o ruchu drogowym ale nic takiego nie znalazlem.
_________________ self destruction might be the answer