Miał ktoś kiedyś takie autko jak jest z eskploatacją ?
*na co trzeba zwracać uwagę kupując (oprócz dachu i standardowych rzeczy )
*jak jest ze spalaniem takich autek i czy np lubią one obecność gazu (biore i taką ewentualność gdyż mieszka ona poza lublinem autko raczej na dłuższy okres niż 2lata )
Mile widziane inne spostrzeżenia i sugestie które mogłem pominąć ?
Dziękuje za pomoc .
_________________ W życiu piękne muszą być dwie rzeczy - kobiety i samochody. Od zawsze otaczały nas piękne kobiety. Piękne samochody musimy tworzyć sami.
no własnie za dużo tam nie ma na temat interesujących mnie modeli , dlatego zdecydowałem się założyć temat i zaczerpnąć informacji .
_________________ W życiu piękne muszą być dwie rzeczy - kobiety i samochody. Od zawsze otaczały nas piękne kobiety. Piękne samochody musimy tworzyć sami.
Auto: Galant
Skąd: Bronowice Pomógł: 6 razy Dołączył: 21 Sie 2006 Posty: 661
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 00:59
Wydaje mi się, że oprócz tego, że są to Cabriolety to niczym nie różnią się od standardowych wersji. Astra w cabrio okropna, Meganka jakoś się lepiej prezentuje wizualnie jak kobitki. Koleżanka ma taką w Coupe z tym silniczkiem i sobie chwali. Kupiła bardzo zadbaną i do tej pory (2 lata - przebieg z 25kkm) nic nie robiła. Astry miałem sam, też 1.6 w 16-ce i przy mojej jeździe paliła ogromne ilości PB, ale za to była dość bezawaryjna - poszło tylko sprzęgło i jakieś tam pierdoły typu termostaty itp. Generalnie oba samochody są fajne jednak jeśli Cabrio to dla mnie tylko Megane. Astra jak już to HB, najlepiej 3D bo o wiele zgrabniejsza
Uważać trzeba na wszystko: Astra lubi się z rudym, Meganka to nie wiem czy ma jakieś popularniejsze wady. Jeśli chodzi o spalanie to mi w 10 nie chciała się Astra po mieście zmieścić - poza około 7-8. Meganka koleżanki po mieście mówiła, że 8-9, a w trasy nie jeździ. Gazu oba auta nieznajet.
Tak trochę OT - Czy dalej w ubezpieczalni jest zwyżka za Cabrio??
_________________ "Never drive faster than your Angel can fly..."
Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Skąd: Śródmieście Pomógł: 30 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 3256
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 12:03
jak sie zdecydujecie to DOBRY WARSZTAT i sprawdzenie wypadkowosci auta, trzeba zobaczyc czy podloga jest ok i najlepiej pomierzyc spod.... a i warto sie zorientowac (jesli poprzedni wlasciel mial dluzej auto bo jesli jest sciagniete to sie nie dowiesz) czy wie jaka jest roznica w obchodzeniu sie z cabrio (np ze dachu nie wolno skladac jak jest mniej niz 10 stopni, ze mokrego dachu nie mozna skladac itp itd)...
[ Dodano: Sro Lut 18, 2009 12:05 ]
noPROBlEm napisał/a:
Tak trochę OT - Czy dalej w ubezpieczalni jest zwyżka za Cabrio??
wysek^^, zapraszam na http://forum.meganecoupe.pl/ dowiesz sie raczej wszystkiego o Megance jeśli chodzi o 16.16V to jest to dobry silnik ale dosyć często występują w nim problemy z falującymi obrotami. A spalanie jest jak w 1.6 raczej książkowe
Cykl miejski (zimny start) (l/100km): 9,3
Cykl pozamiejski (l/100km): 5,6
Cykl mieszany (l/100km): 6,9
Jak najbardziej polecam bo w tym przedziale cenowym nie kupisz tak ładnego auta
No i Megane mają nadwozie Karmana
Ostatnio zmieniony przez radzio Sro Lut 18, 2009 16:23, w całości zmieniany 1 raz
megane ładniejsza, młodsza i można znalezc z silnikiem 1.9 dTi
w mieście spala 6l
poza miastem da rade zejsc nawet do 4.5
popieram
btw. nigdy nie patrz na książkę serwisową... samochodu sporawdzonego bo samą czystą można kupić na www. itd pieczątkę i wpisy robi sie samemu przy piffku w domu
ew. poszukaj jeszcze 80 B4
w zeszłym sezonie szukalem sam czegoś dla siostry bo chciała mieć cabrio zwiedziłem wszystkie możliwe komisy w lubelskim po czym pojechałem i przytargałem z austrii peugota 206cc
napewno bezwypadkowy musi byc , bo jak buda ruszona to sie dziwne rzeczy dzieja ..
ja osobiscie szuakałem zeszlego sezonu coś ale odpusciem , najlepsza propozycja było by Audi 80 solidna buda , wyglad, - silniki duże , najrozsadniejsza opel astra czesci tanie ...ale opel to opel rdza itp zleży jak utrzymany ... renault megane nieoceniam ,
jeśli niepotrzebujesz 4 siedzeń , to poszukaj jak kolega wspominał peugota 206cc , albo fiata barchette
mozna sie jeszcze pobawic w bmw e36 albo solidna e30 ale o stany tycha aut ....długo szukałem wiem jakie były wtedy cabrio i czemu niekupiłem ...
Astra jak Astra tylko ze składanym dachem, kolega przez parę lat śmigał takim czymś i niebyło większych problemów, jedynie ruda atakowała jak każdego opla. Przemyś jeszcze Golfa Mk1 Cabrio, za 12k można kupić wypieszczoną sztukę no i ceny tych aut cały czas idą pomału w górę
jeśli niepotrzebujesz 4 siedzeń , to poszukaj jak kolega wspominał peugota 206cc , albo fiata barchette
206cc ma 4 siedzenia ale jest 3 osobowy bo siedzący z tyłu musi sie rozłożyć na całe tylne siedzenie zeby mu było wygodnie mowa o osobach powyżej 170cm
Auto: GTC
Skąd: Okolice Lublina Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1145
Wysłany: Czw Lut 19, 2009 22:56
jak kupisz astre z ostatnich lat produkcji to z gniciem nie będzie juz problemu, trafiają się nawet z elektrycznie składanym dachem silnik 1,6 bez awaryjny ale ja bym szukał 1,8 16V
Auto: audi cabs 2.6 V6
Skąd: LSM Pomógł: 7 razy Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 1417
Wysłany: Pią Lut 20, 2009 03:06
mattey napisał/a:
wysek^^ napisał/a:
megane ładniejsza, młodsza i można znalezc z silnikiem 1.9 dTi
w mieście spala 6l
poza miastem da rade zejsc nawet do 4.5
popieram
btw. nigdy nie patrz na książkę serwisową... samochodu sporawdzonego bo samą czystą można kupić na www. itd pieczątkę i wpisy robi sie samemu przy piffku w domu
ew. poszukaj jeszcze 80 B4
w zeszłym sezonie szukalem sam czegoś dla siostry bo chciała mieć cabrio zwiedziłem wszystkie możliwe komisy w lubelskim po czym pojechałem i przytargałem z austrii peugota 206cc
wyszedł ją wtedy coś nie całe 15tyś
powiem że lekko tutaj dałeś do zastanowienia ale nie wiem czy nawet jeśli chodzi o te 14-15 tys to ja znajdę jakieś 206cc przy tej cenie euro .....
Ogólnie postanowienie co do autka to Renault Megane Cabrio silnik benzyna jeśli sie disel trafi to też rozważę
->co do silnia DCI w Renault to sie radziu niezgodzę silnik przefajny mało pali dużo przynimi się nie robi - dlaczego taka opinia ? Rodzicę mają Lagune I ph II z takim silnikiem , bez większych problemów eksploatacja tego autka .
Jakby ktoś miał info co do jakiejś MEGANE cabrio ew. Peugta 206cc będe wdzięczny
->co do silnia DCI w Renault to sie radziu niezgodzę silnik przefajny mało pali dużo przynimi się nie robi - dlaczego taka opinia ? Rodzicę mają Lagune I ph II z takim silnikiem , bez większych problemów eksploatacja tego autka .
ja nie mówię że wszystkie DCI można mieć szczęście i sie nic nie będzie psuło ale są bardziej awaryjne od DTI ... a opinia z http://forum.meganecoupe.pl/ gdzie ludzie naprawdę mają z nimi problemy. Jeśli jeszcze masz możliwość to czego nie wybrać lepszej opcji a co do 206cc