FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Taxi a przewóz osób w lublinie?
Autor Wiadomość
Bagio 
technical monster

Auto: astraII
Wysłany: Wto Mar 03, 2009 11:45   

misiek napisał/a:
A dlaczego po egzaminie? Dzialalnosc mozesz miec calkiem niezwiazana z tym albo zalazona przed egzaminem. Egzamin jest potrzebny do uzyskania licencji.

No, ale jak ktos nie mial zalozonej wczesniej dzialalnosci i startowalby na taxi, to mysle, ze zalozylby ja dopiero po egzaminie. Bo jakby mu sie powinela noga w jego trakcie to placenie zusu nie pracujac, mijaloby sie z celem :)

Z ta dotacja mowil mi ostatnio znajomy taxowkarz, ale bede sie dowiadywal dalej co i jak. Wiem, ze na jakas inna dzialalnosc gospodarcza mozna dostac te pieniazki, ale trzeba ta dzialalnosc utrzymac przez rok, inaczej trzeba zwrocic to co sie dostalo :)

noPROBlEm 
prawdziwy tuner
V6 User

Auto: Galant
Wysłany: Wto Mar 03, 2009 17:30   

Tak szczerze powiedziawszy to moim skromnym zdaniem to trzeba być totalnym dzbanem, żeby nie zdać tego egzaminu. Ja musiałem wcześniej założyć działalność ze względu na przeniesienie leasingu na moje auto (fakt, że nic z tego nie wyszło, ale to inny temat) i do tej pory nic nie zapłaciłem. Musicie wiedzieć, że założyć firmę można z wyprzedzeniem, np. ja napisałem, że zaczynam 1 marca i od tego czasu mam 14 dni na zgłoszenie do ZUS i US, jednak jeśli nie zgłoszę to i tak nie mogą mnie ukarać. To tak jak z gaśnicą w aucie - trzeba mieć ważną, ale jak masz nieważną to i tak nic nie mogą Ci zrobić.

Co do dotacji z UP to dłuższa historia i opiszę ją wieczorkiem jak będę miał więcej czasu...

A więc piszemy. Jeśli chodzi o dotacje to jest tak faktycznie, że na samochód-taksówkę nie dają kasy. Jednak ludzie jakoś biorą tą kasę - kiedyś jechałem z taksówkarzem i mówił, że dostał 13k. Z tego co się dowiedziałem to jest tak, że auto nie może bezpośrednio służyć jako taxi. Jednak mogą dołożyć Ci, na samochód jeśli Ci będzie niezbędny on np. do dojazdu do miejsca postoju właściwej taksówki (parking, garaż, itp). W naszym kraju chyba wszystko da się obejść. Klient chciał kasę na lawety z unii i nie chcieli mu dać. To kupił gołe samochody - argumentując to możliwością dojazdów do pracy dla pracowników - a później doposażył je w lawety. Także da się wszystko tylko trzeba wiedzieć jak i gdzie.

MarcinLbn 
the fastest furious
Ustrzelił 100000post

Auto: nexia
Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 23:32   

a jak kto jest z tym przewozem osób na czym to polega? w niektorych miastach typu W-wa czy w trojmieście dość popularne to jest, jezdza sobie samochody z napisem na kogucie TAX!, TAX1, TAKSI, TAKI itp.

misiek 
prawdziwy tuner

Auto: lowrider
Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 19:14   

Cytat:
a jak kto jest z tym przewozem osób na czym to polega? w niektorych miastach typu W-wa czy w trojmieście dość popularne to jest, jezdza sobie samochody z napisem na kogucie TAX!, TAX1, TAKSI, TAKI itp.

Jesli o tym samym mowimy to kosztuje 3 do 7 tysiecy zlotych kara + ilestam lat nie mozesz zrobic licencji.
Ale sa i w lublinie chlopaczki ktorzy woza za dyche z kazdego miejsca w lublinie w kazde miejsce i swidnik za 2 dychy tylko bez zadnych kogotow, na telefon.

Mrówa 
drifter
Mrówa

Auto: E34 540 touring
Wysłany: Sro Mar 10, 2010 19:51   

odgrzewam kotleta,noPROBIEm jak to wygląda od strony praktycznej,chodzi mi o zarobki jeśli to niejest tajemnica?i jak dokładnie wygląda sprawa dofinansowania z UP na auto? i jeszcze jedno pytanie,jest podobno coś takiego jak przewóz osób,wie ktoś na jakiej to jest zasadzie??

noPROBlEm 
prawdziwy tuner
V6 User

Auto: Galant
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 12:27   

Jeśli chodzi o zarobki to na ich wysokość składa się:
- fart (nie Radio Taxi FART :D ) - jak Ci podejdzie to zarobisz w każdym Radiu, jak nie podejdzie to i w "4" się ostoisz.
- radio taxi - są lepsze i gorsze, ostatnio mam na nasłuchu kilka różnych i powiem szczerze, że "4-ki" to naprawdę fajne radio :)
- jak jeździsz ze słupa to tylko fart :)
Jeśli interesują Cię kwoty to w moim przypadku jest to około 3,000 obrotu minus koszty. Ludzie, którzy tylko z tego żyją mają pewnie więcej bo i więcej jeżdżą. Tylko pamiętaj, że koszty są naprawdę spore. Abonament w korporacji to od 250 do 500-600 zł. ZUS przez pierwsze dwa lata około 250, później 800. Podatku są grosze jak jesteś na karcie podatkowej. Do tego paliwo, naprawy itp. Ja to nie wiem czy 1500 zł miesięcznie z tego mam.

Dofinansowanie to już musiałbyś gadać z kimś kto brał w tym roku bo coś się pozmieniało chyba, ale wiem, że jak jesteś zarejestrowany to piszesz wniosek wraz z jakimś tam biznes-planem i dostajesz kasę. Ludzie piszą takie wnioski za kasę.

Przewóz osób to przewóz osób. Nie musisz posiadać licencji taxi, ale licencję na przewóz osób. Zamiast kasy/taksometru masz drogomierz. Najnormalniej w świecie masz działalność itd. Chyba, że jesteś zatrudniony u właściciela firmy jako kierowca. Ogólnie strasznie to śliskie i kiedyś mam nadzieję z hukiem padnie.

Dla wyjaśnienia - jadąc tym przewozem osób za 1,20 nie jest wcale taniej. W taxi masz na wejście załóżmy 5 zł i masz w tym 1km trasy. W przewozie osób masz 6 zł na wejście i nie masz nic. Także 1 km kosztuje 7,20. Ile trzeba jechać, żeby było taniej łatwo policzyć :)

Fubi 
Specjalista
Nowiciusz ;>

Auto: 80 Prawie jak Competition
Wysłany: Sob Mar 13, 2010 19:30   

Cytat:
ZUS przez pierwsze dwa lata około 250, później 800.

Dokładnie ze zdrowotnym jest 350zł

harnas 
Specjalista
Just for OOOO ;P

Auto: Audi A4
Wysłany: Sob Mar 13, 2010 20:09   

Fubi napisał/a:
Cytat:
ZUS przez pierwsze dwa lata około 250, później 800.

Dokładnie ze zdrowotnym jest 350zł

A jak pracuję na umowę o prace w jakiejś firmie i mam płacony ZUS, to chyba tylko zdrowotny płacę bez ZUS-u tak czy się mylę ??

Paweel 
the fastest furious
Zoom-Zoom fan ...

Auto: 120E88 328F30 550E60
Wysłany: Sob Mar 13, 2010 20:15   

nie mylisz się , dokładnie

Cytat:
233,32zł
na ten rok

Odpowiedz do tematu