Co to za wskaznik oleju w tej RX8? Cisnienie czy jakis poziom? w bagazniku widac 4ro czy 5cio litrowa banke oleju.... auto ma 18tys km przebiegu i moje pytanko:
ile RX8 zuzywa oleju? slyszalem ze ponoc sporo (ale zeby wozic baniak taki z oliwa w bagazniku to juz chyba przegiecie/ zwlaszcza w nowym aucie/prawie nowym)...
W wanklach powszechnie występują problemy z uszczelniaczami, min. przez to są olejożerne.
Ogólnie silniki nie wytrzymują dużej ilości przebiegu.
Aha, i silnik bardzo wyczulone na małe ciśnienie oleju
Auto: ropniak
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 08:38
Jaqub na przykład prosiaki też biorą oliwe i tak podobno w tym mocniejszych ma być,więc nie ma co myśleć ,że padaka.Jak piszą koledzy w RX8 wadą są uszczelniacze,a że ktoś wozi bańkę 5l oliwy hmmmm. Sam swego czasu woziłem bo po wymianie mi zostało troche w baniaku i nie było czasu wyjąć z bagażnika przez dłuższy czas,a dolewek wcale nie robiłem.
Na temat mazdy chyba najlepiej się wypowie mój sunsiad Paweel ,z tego co widze i wiem ma tego żelazstwa sporo u siebie.
Pozdrawiam
W wanklach powszechnie występują problemy z uszczelniaczami, min. przez to są olejożerne.
Ogólnie silniki nie wytrzymują dużej ilości przebiegu.
Aha, i silnik bardzo wyczulone na małe ciśnienie oleju
po co tak pitolisz jak nie masz pojecia? potem ktos to przeczyta - powtorzy i mamy polskie mitomanie
dobrze uzytkowany wankiel spokojowo przejedzie 300 tys.km do tego sa to najniezawodniejsze silniki spalinowe, olej lubia to fakt ale taka rx8 prawidlowo urzytkowana nie zuzyje wiecej niz 1l na tysiaka. uszczelniacze rotorow w rx8 to juz nowa konstrukcja
btw, to samochod strasznie spedalony w porownaniu do rx7 ktora byla kasala strasznie
Od drugiego postu. Miłej lektury.
Mogę się mylić- rzecz ludzka. Piszę to, co piszą inni. Podobne info wyczytałem na forum mazdy przy okazji szperania do tego tematu, co bym się mylił to bym poprawił.
dobrze uzytkowany wankiel spokojowo przejedzie 300 tys.km do tego sa to najniezawodniejsze silniki spalinowe, olej lubia to fakt ale taka rx8 prawidlowo urzytkowana nie zuzyje wiecej niz 1l na tysiaka. uszczelniacze rotorow w rx8 to juz nowa konstrukcja
btw, to samochod strasznie spedalony w porownaniu do rx7 ktora byla kasala strasznie
to chyba w RX'ach nie ma dobrych użytkowników
_________________ MAZDA ... i czujesz że korodujesz ...
Wcale nie jest powiedziane, że to autko musi brać tyle oleju. Ja też wożę w bagażniku 4 litrową bańkę z olejem, ale tylko dla tego, że zostało mi trochę po wymianie a nie chciało mi się tego przelewać w mniejszą butelkę, zwłaszcza, że bagażnik mam spory i mi nie przeszkadza.
Od drugiego postu. Miłej lektury.
Mogę się mylić- rzecz ludzka. Piszę to, co piszą inni. Podobne info wyczytałem na forum mazdy przy okazji szperania do tego tematu, co bym się mylił to bym poprawił.
btw, nie pitolę tylko piszę.
po przeczytaniu linku czyli www.tuningforum..... juz szkoda mi czasu na jego czytanie
dobrze ze zauwazyles ze piszesz to co pisza inni.
niestety know how wankla w pl jest jaki jest i mozna tego typu pierdoly poczytac.
Własnie dzisiaj sie zastanawialem nad tą rx8 bo coraz wiecej ich sie pojawia w Lublinie, jak to jest z tym silnikiem wankla, są w PL zakłady które umieja to robic, w razie jakiegos bum? Bo jak to wchodzilo do PL to slyszalem ze najblizszy mechanik znajacy temat wankla to w niemcowni.
_________________ POKRYCIA DACHOWE - Wszystko do dachu 794-998-001
Własnie dzisiaj sie zastanawialem nad tą rx8 bo coraz wiecej ich sie pojawia w Lublinie, jak to jest z tym silnikiem wankla, są w PL zakłady które umieja to robic, w razie jakiegos bum? Bo jak to wchodzilo do PL to slyszalem ze najblizszy mechanik znajacy temat wankla to w niemcowni.
nikt nie potrafi poskładać tak aby jeździło
_________________ MAZDA ... i czujesz że korodujesz ...
nikt nie potrafi poskładać tak aby jeździło
w VTG od jakiegoś czasu eksperymentują z tymi motorkami,niestety nie wiem z jakim skutkiem
no a w kwestii składania to na sr jest koleś o nicku rotor i on pewnie potrafi
_________________ '96 Subaru Impreza GT wozi dupę
'00 Daewoo Matiz Van rolniczo-służbowy
'95 Daewoo Nexja GSi 16v szczur na tor