FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Audi 100 c3 - silnik gaśnie po przełączeniu na gaz
Autor Wiadomość
jgxp 
Uczy sie pisac

Auto: Audi A4 TDI
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 19:50   Audi 100 c3 - silnik gaśnie po przełączeniu na gaz

Mam to audi od 5 dni, na początku było wszystko ok, ale od nie dawna mam taki problem. Zapalam silnik na benzynie (aby najpierw samochód trochę pochodził na benzynie), potem po jakimś czasie włączam gaz i gaśnie silnik wtedy. Jak sobie ustawię opcje II na sterowniku gazu czyli automatyczne startowanie na benzynie i włączanie gazu po naciśnięciu pedału gazu to też silnik gaśnie. Nawet jak przejadę dużo kilometrów na benzynie to też gaśnie jak się przełączę na gaz. O co chodzi ? Coś z instalacją gazową? Co radzicie?

adas1987 
drifter
V6

Auto: HB RWD
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 20:15   

1 zatankować gaz
2 sprawdzić mase
3 sprawdzić kable do centralki

kom 695048708

QSY 
speed demon
emeryt

Auto: STI & Polonez 1500
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 21:44   

sprawdz też plusowy kabel zasilający całą instalację gazową, generlanie zawsze jest gdzies w okolicy akumulatora na plusowej klemie. Moze tez byc spalony bezpiecznik ten od zasilania centralki, gdzies pod maską jest koło tych wszystkoch gratów od gazu...

Gosia 
drifter

Auto: Audi 100 - C4
Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sob Kwi 25, 2009 19:56   

Sprawdziś dopływ powietrza i przeczyścić wszystkie możliwe elementy. Wymienić filtr gazu.

kudlaty24v 
znawca

Auto: c30se
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 10:07   

Sprawdz elektrozawory czy sie otwieraja

chudy 2.0 
drifter

Auto: wanna
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 10:33   

Może elektrozawór się nie załącza tak jak piszą koledzy sprawdź bezpiecznik od gazu jak tu nic nie pomoże to myślę instalka do gazu pada u mnie było tak że już po 20-30 naciśnięciach guzika na centralce dopiero przełączało na gaz zmieniłem na zwykłą centralkę i jest ok poczyść jeszcze wszystkie przewody od gazu czyli elektryczne może coś nie łączy i napisz czy słychać w butli zaworek jak przełączysz na gaz :spoko:

jgxp 
Uczy sie pisac

Auto: Audi A4 TDI
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 20:24   Dzięki

Dzięki za cenne uwagi. Napiszcie jeszcze mi jedną rzecz. Rano odpalam silnik (zimny silnik) na opcji II na sterowniku gazu (automat przełączający benzyna+gaz). Przejadę kawałek i powinien się sam przełączyć na gaz jak sie silnik odpowiednio nagrzeje, ale wtedy silnik gaśnie. Raz mi zgasł tak na środku skrzyżowania i teraz robię w ten sposób, że jak rano go odpalam to na benzynie i na benzynie przejeżdzam 1-2 km i potem staję na poboczu i przygazuję go i wtedy przełączam na gaz i wtedy łapie gaz. Potem w ciągu dnia już od razu po odpaleniu silnika łapie gaz na automacie im nie ma większych problemów, tylko rano przy zimnym silniku ma taki problem. Czy to normalne? Można coś z tym zrobić? Czy muszę tak robić tak jak robię że przejeżdzam rano najpierw 1-2km na benzynie a potem sie przełączam na opcję II na gaz i tak już muszę robić?

kubekP10 
Nowiciusz ;>

Auto: Nissan Primera
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 13:52   

może membrany w parowniku zesztywniały?

Odpowiedz do tematu