FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
WIBRACJE W AUCIE
Autor Wiadomość
piotrek2508 
Uczy sie pisac
piotrek b3

Auto: audi 80 b3
Wysłany: Pią Sie 28, 2009 08:12   WIBRACJE W AUCIE

Witam, jestem nowym uzytkownikiem forum, i mam mały problemik ze swoją audiczką b3 1,8 B+G
Podczas ruszania przy małej dawce gazu, a także na innych biegach na niskich obrotach silnika, silnikiem trzęsie a wibracje są odczuwane w aucie. Dzieje się tak w aucie od jakiegoś roku, próbując wyeliminować usterkę wymieniłem: poduszki pod silnikiem firma FEBI, poduszka pod skrzynią firma Lemforder. Wymieniałem także (nasze piękne drogi) tuleje w wachaczach, końcówki drążków i amorki z przodu SACHS, łożyska amorków - i dalej to samo! Może ktos z was orientuje co to może być ?

slaw86 
drifter

Auto: A4//grande P.
Wysłany: Pią Sie 28, 2009 12:17   

plecionka układy wydechowego do przeglądu(wymiany)...albo okładziny tarczy sprzęgła wyboczone 8)

Boczek 
drifter
What the fuck? o.O

Auto: Coupe
Wysłany: Pią Sie 28, 2009 18:02   

albo gdzieś rura wydechowa uderza..

u mnie było podobnie ale co sie okazało - urwała sie łapa silnika..
a skoro wymieniałeś poduszki to pewnie obejrzałeś czy są dobre.

jak sprawdzić co to? - wjechac na kanał, wrzucić sobie bieg np2 i szarpać autem tył-przód, powinno sie odezwać, jeśli nie to tak jak kolega wyżej pisał zapewne zużycie sprzęgła lub siatka na wydechu

[ Dodano: Pią Sie 28, 2009 18:09 ]
a może być również któraś świeca w silniku trafiona.. może mieć przebicie i przy obciążeniu silnik wpada w wibracje, które mimo nowych poduch są przenoszone na auto. sprawdź też od tej strony. Pozdro ;)

ryssioo 
Specjalista
fdsw

Auto: audi a4 1,9tdi
Wysłany: Pią Sie 28, 2009 21:42   

sprzeglo raczej odpada. u mnie przed wymiana i po wymianie kompletu szarpie. no chyba ze kolo zamachowe krzywe :| po przejechaniu kilku kilometrow jest juz ok. tez sie zastanawiam jak sobie z tym poradzic

piotrek2508 
Uczy sie pisac
piotrek b3

Wysłany: Sob Sie 29, 2009 12:19   

Wielkie dzięki za podpowiedzi - w poniedziałek spróbuje wymienić świece, bo jeśli chodzi o tłumik i plecionkę są napewno ok., po rozmowie ze znajomym mechanikiem - twierdzi że mogą to być tulejki (grzybki) sanek silnika - podobno są 4 szt. co o tym sądzicie?

Boczek 
drifter
What the fuck? o.O

Wysłany: Sob Sie 29, 2009 13:38   

odkręć świece i zobacz czy nie są wypalone zabardzo i nie popękane. bo to też moze być przyczyną szarpania silnika.

co do tych sanek to weź sobie łyzke lub łoma małego i sprawdź sobie czy mają luzy, jeśli masz kanał, ii będzie wszystko jasne:] :spoko:

piotrek2508 
Uczy sie pisac
piotrek b3

Wysłany: Nie Sie 30, 2009 11:35   

Hey, wymianiłem świece na nowe NGK trzyelektrodowe - ale dalej bez zmian

chudy 2.0 
drifter

Auto: wanna
Wysłany: Nie Sie 30, 2009 12:43   

Kolego powiem ci tak ja podejrzewam sprzęgło nie świece czy inne tam jeżeli powymieniałeś tuleje poduchy i nadal to samo to ja już wiem na 99% sprzęgło kolego miałem taki objaw jak miałem VW golfa II generacji podczas ruszania buda telepała jak by silnik nie siedział na łapach i tez czasem było uderzenie jak by poducha wyrwana co się okazało kolego pękła tarcza sprzęgła autko jeździło było ok zbierało się jak wcześniej tylko że był taki objaw jak u ciebie wywal skrzynie wyjmij sprzęgło obejrz bardzo dokładnie a jeżeli cie stać to kup odrazu nowe możesz jeszcze sprawdzić łapy skrzyni biegów i poduchy pozdro ;)

piotrek2508 
Uczy sie pisac
piotrek b3

Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 09:12   

Kurcze - ale skrzynie chodzi bez zarzutów - powiem wrecz idealnie - sprzęgło również - czy to mozliwe że mam wyboczone okładziny i wszystko chodzi idealnie (oczywiście oprócz tych wibracji), może zmienic olej w skrzyni (nigdy nie zmieniany).
Może orientujecie sie ile by mnie kosztowała zmiana sprzęgła cześci + robocizna

Boczek 
drifter
What the fuck? o.O

Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 18:13   

a zapłon ustawiałeś? 8) sprawdź i to..

czeslaw 
Uczy sie pisac

Wysłany: Czw Wrz 10, 2009 21:54   

powiem tak mam to samo ale się tym nie przejmuje bo jeśli jeżdze na gazie to nie moge ustawić obrotów jak wymieniasz obiawy trzesie nim ale to norma jeśli się jeździ długo na gazie mój brat siedział w tym 3 lata i mówi że to norma więć nie ma obawy

Odpowiedz do tematu