Ostatnio zauważyłem w swoim samochodzie Audi A4 Avant B5 1,9 TDI AHU 90KM z 1997 r ze jak nacisnę gwałtownie pedał hamulca do końca to samochód słabo hamuje na dodatek pedał drga i słychać dziwne odgłosy jak by ktoś szarpał napiętą strunę. Co może być przyczyną , czy to wina płynu hamulcowego, układ się zapowietrzył, czy po prostu może klocki się zużyły lub tarcze?
Auto: A4//grande P.
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 7 razy Dołączył: 19 Sty 2008 Posty: 423
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 19:48
ostatnio ? czy od czasu kiedy jest śnieg na drodze? no bo takie "szarpanie struny" i dłuższa droga hamowania to normalna sytuacja poprawnie działającego absu kiedy koło traci przyczepność
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 20:23
Nio teraz ostatnio w lato tego nie zaobserwowałem. Ale mi się wydaje ze gdyby nie to drganie to by samochód lepiej hamował i ten odgłos słychać dosyć dobrze tak jak by rwał ktoś strunę .
Auto: audi a4 1,9tdi
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2007 Posty: 147
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 22:38
zużycie klocków byłoby wyczuwalne nawet przy lekkim wciśnięciu pedału hamulca.
majuDJ napisał/a:
jak nacisnę gwałtownie pedał hamulca do końca to samochód słabo hamuje na dodatek pedał drga i słychać dziwne odgłosy jak by ktoś szarpał napiętą strunę
na moje oko są to objawy prawidłowo pracującego absu. ale skoro nie ma pewności lepiej podjechać do specjalisty
_________________ sprzedam:
koła 16" do bmw (felgi alu + opony)