Wysłany: Wto Sty 12, 2010 19:45 prawidłowy poziom oleju, jaki?
Mam dziwną sytuacje w swojej niuni. Otóż po tygodniowym staniu, kiedy to sprawdziłam poziom oleju bagnet był prawie suchy. W pierwszym momencie szok jak to możliwe skoro wcześniej regularnie sprawdzałam i było w normie. Przekręcam kluczyk, silniczek cichutko pracuje, kontrolka oleju momentalnie gaśnie. Przejechałam kilkadziesiąt metrów, odstawiłam spowrotem. Na drugi dzień sprawdzam olej jest w normie. . O co kaman. Po następnym tygodniu stania ta sama sytuacja. I teraz dylemat lać olej czy nie, czy w końcu jest, czy go nie ma? Który pomiar jest właściwy?
Następnym razem też nie było po dłuższym postoju? Może olej gęstnieje od zimna i nie osiada ładnie na bagnecie Jeśli nie świeci się kontrolka ciśnienia oleju podczas jazdy to coś go tam musi być
Auto: Audi 90USq
Skąd: Lubartów Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 118
Wysłany: Wto Sty 12, 2010 21:37
Też ostatnio zauważyłem ten przypadek u siebie ... zawsze jest stan 1/2 - 3/4.... ostatnio po 2 dniowym postoju zaglądam i jest mniej jak min Uzupełniłem i zobacze jutro w czym stan
Auto: Audi 80 B3 2.0E
Wysłany: Sro Sty 13, 2010 14:30
Proponuję po przejechaniu jakiegoś dystansu, tak aby silnik był nagrzany, wyłączyć silnik odstawić go na 10min sprawdzić. Potem jeszcze po 20/30min od wyłączenia.
Co zauważyliście?
_________________ ~~DIAGNOZOWANIE I NAPRAWA USTEREK WTRYSKU MECHANICZNEGO~~ tel 505-723-585
Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Skąd: Śródmieście Pomógł: 30 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 3256
Wysłany: Sro Sty 13, 2010 18:01
jak jezdzicie audio to tak jest
a co do tego ze zimny olej moze zmniejszyc objetosc to moze i tak jest ale roznica pomiedzy max a min jest srednio od ok 0,75 litra do 1litra wiec raczej ciezko zeby nagle np majac 4 litry w silniku zrobilo sie 3 i znowu bylo 4...
a co do tego ze zimny olej moze zmniejszyc objetosc to moze i tak jest ale roznica pomiedzy max a min jest srednio od ok 0,75 litra do 1litra wiec raczej ciezko zeby nagle np majac 4 litry w silniku zrobilo sie 3 i znowu bylo 4...
jagna, raz auto stalo 2 dni w garazu poziom oleju max, pojechalem na okecie i z powrotem postawilem do garazu, po godz. sprawdzilem poziom oliwki- max.Moja audiczka jezdzi co dziennie srednio na miesiac robie nia 1500km. dziwny jest twoj przypadek i nie jednemu daje do myslenia?
jagna, ile masz jeszcze do wymiany oleju? moze wymien olej nowego zalej na maxa i opserwuj, zakladam ze nie masz wyciekow , sasiad ma taki wozek jak nasze tylko ze 90konikow zmienial oliwke wypuscili z silnika prawie litr ale nic sie mu nie stalo!!! trwale auta