Auto: ropniak
Skąd: LSM Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 964
Wysłany: Sro Mar 10, 2010 21:16 Ubezpieczenie na dojazd sprowadzonego auta
Witam.
Mam pytanie.Kupiłem auto z Niemiec poza miejscem zamieszkania i trzeba auto do domu przywieźć.Tylko jest problem ,że tablice żółte niemieckie się już skończyły(data) ,czy jak wykupie ubezpieczenie,można na nieważnych tablicach jeździć? Czy Policja może coś za te tablice zrobić-czepić się?
Wysłany: Sro Mar 10, 2010 21:27
Właśnie też słyszałem ,że na takich tablicach zjazdowych z datą ważności nieważną nie można sie poruszać,dlatego dziwi mnie,że prawie wszyscy handlarze oferują ubezpieczenie na dojazd do domu .
Jak kupowaliśmy my auto to też były żółte które się skończyły i chociaż mieliśmy ubezpieczenie i się wtrącił że to nie halo i że nawet że mamy ubezpieczenie to i tak tablice są nie ważne no ale nic nie dostaliśmy a w drodze do Lublina żadna policja nas nie złapała.
Co do żółtego paska na rejestracji niemieckiej to mój znajomy jadąc samochodem z Niemiec wpadł na pomysł coby na granicy zamalować czerwonym markerem tenże żółty pasek . Przynajmniej się w oczy nie rzucało dzięki czemu bez problemu przejechał przez całą Polskę.
uwielbiam polaków którzy nie umieja czytac na ważnych żółtych tablicach mozna poruszac sie na terenie wielu krajów,zupelnie legalnie! na zielonej ulotce dolaczonej do tablic jest wszystko opisane i wyjasnione,mamy legalne OC a co do znajomego znajomego nastepnym razem niech pójdzie w czarny pasek,każdy pomysli ze chuck leci bo czarny pas
Auto: 120E88 328F30 550E60
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 18 razy Dołączył: 19 Lip 2004 Posty: 2476
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 06:07
oczywiście że tak , od dobrych kilku lat
[ Dodano: Czw Mar 11, 2010 07:08 ]
_Rafi_ napisał/a:
Oki.Potwierdza się to co wiedziałem.W takim razie inaczej się go przyprowadzi .
a ciekawe po co go " przyprowadzać " ...
pojechać zatargać na strzeżony jeśli nie ufasz sprzedającemu
wziąć kwity , zarejestrować i przyjechać na kołach
na celne czeka się JEDEN DZIEŃ , tak samo skarbówka z tego co słyszałem ( nie wiem ja nie musze robić ) i gotowe auto do rejestracji , badanie techniczne można wykonać tam na wsi ... założę się o konia z rzędem że jak sprzedaje handlarz to będzie w stanie Wam pomóc
[ Dodano: Czw Mar 11, 2010 07:12 ]
Kylo napisał/a:
Ubezpieczenie nic nie da musi być zarejestrowany. Możesz ryzykować ale to kosztuje 200zl ewentualnie załatw sobie próbne tablice.
nie 200 a 100 ... i to niecałe w mtu bodajże , albo 100 w PZU
_________________ MAZDA ... i czujesz że korodujesz ...
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 10:13
Paweł ubezpieczenie wiem ,że 100zł ,ale lipa z tymi tablicami.Na celnym czeka się teraz ok. tygodnia chyba,że ktoś ma wejścia.Na przegląd z tej "wsi" trzeba ok.30km jechać ,tez może być przypał.Sprzedający jak najbardziej by wszystko pozałatwiał,tylko przegląd On bez auta robi,ale wtedy kupuje jak od polaka i trzeba doliczyć podatek od wzbogacenia jeszcze.W sumie za daleko,żeby jeździć w tą i spowrotem z papierami.Inaczej się go przyprowadzi,znaczy właśnie ,że albo zarejstrowanego,albo "nad drogą "będzie się poruszał wyłączony z ruchu .
Auto: 120E88 328F30 550E60
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 18 razy Dołączył: 19 Lip 2004 Posty: 2476
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 10:52
_Rafi_ napisał/a:
Paweł ubezpieczenie wiem ,że 100zł ,ale lipa z tymi tablicami.Na celnym czeka się teraz ok. tygodnia chyba,że ktoś ma wejścia.Na przegląd z tej "wsi" trzeba ok.30km jechać ,tez może być przypał.Sprzedający jak najbardziej by wszystko pozałatwiał,tylko przegląd On bez auta robi,ale wtedy kupuje jak od polaka i trzeba doliczyć podatek od wzbogacenia jeszcze.W sumie za daleko,żeby jeździć w tą i spowrotem z papierami.Inaczej się go przyprowadzi,znaczy właśnie ,że albo zarejstrowanego,albo "nad drogą "będzie się poruszał wyłączony z ruchu .
nie chrzań bo robiłem akcyze dwa tygodnie temu , w czwartek po 11 zaniosłem kwity , miały być niby na poniedziałek ale odebrałem po 13 w piątek , bez łaski i bez znajomości
przegląd robi się bezimiennie , więc przegląd on może Ci zrobić i przekazać
no niestety takie życie , ew po zapłacie akcyzy można wziąć w WK próbne tablice i zapłacić ubezpieczenie na 14 dni ( koszt 100zł łącznie około ) ale .. i tak wyjdzie że albo ryzykować tylko z ubezpieczeniem albo szukać jakiegoś desperata z lawetą co przywiezie za czapke ryżu
_________________ MAZDA ... i czujesz że korodujesz ...