Auto: A4//grande P.
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 18:37 samochodem do Szwajcarii
witam
niebawem wybieram sie pierwszy raz do Szwajcarii, jadę autem ale nie jestem jego właścicielem. Właścicielem jest osoba z rodziny w linii prostej. jak to jest ? można tak?
Auto: Galant
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 19:24
Nie wiem jak jest teraz po wejściu do Schengen, ale wcześniej musiałeś mieć notarialne użyczenie. Teraz jeśli nie zatrzymają Cię nigdzie to raczej nie powinno być problemu Wydaje mi się, że jednak "coś" będzie potrzebne. Ja w wakacje wybieram się moim leasingowym autem do Czech, ale nie wiem czy umowa wystarczy.
_________________ "Never drive faster than your Angel can fly..."
niebawem wybieram sie pierwszy raz do Szwajcarii, jadę autem ale nie jestem jego właścicielem. Właścicielem jest osoba z rodziny w linii prostej. jak to jest ? można tak?
napisz sobie umowe uzyczenia auta w dwoch jezykach PL i ENG niech podpisze wlasciciel i jazda... lepiej miec jakikolwiek papier niz zaden, 10minut pisania a mozna uniknac sporo klopotow.
dowiedz sie czy CH obejmuje Twoje OC bo jesli nie to tez moga byc jaja...
Na Szwajcarskiej granicy i tak będziesz się musia zatrzymać żeby kupić sobie winiete,o ile nie będziesz miał kontroli celnej to tylko płacisz i jedziesz dalej ,a jak będzie kontrola to może być lipa,musisz też mieć zieloną kartę tego akurat celnicy nie sprawdzają,ale policja sprawdza i w razie wypadku będzie dużo problemów,wiem bo przechodziłem przez to, a tak na marginesie tak zapytam praca czy rekreacyjnie?
W Szwajcarii też nie trzeba, jesteś w dowodzie jako właściciel,a więc to twoje auto ,tylko będą problemy jakbyś chciał sprzedać auto wtedy jest potrzebny pierwszy właściciel,musi wyrażić zgodę na sprzedaż .