Auto: F7P
Skąd: Polska Pomógł: 29 razy Dołączył: 17 Cze 2004 Posty: 1894
Wysłany: Sro Kwi 07, 2010 01:53
[ Dodano: Sro Kwi 07, 2010 03:06 ]
Bzyko napisał/a:
_Rafi_ napisał/a:
Pytanie brzmiało czy ktos ma zakład jakiś sprawdzony ,co można polecić,a tego ogłoszenia dziwnie nikt nie poleca.
Z tego forum nie wiem czy ktoś u mnie był, za to z motolublin było kilka osób i pewnie by polecili. Co do jakości usług nie masz się co obawiać, sprzęt jest profesjonalny i bez fuszerki a przede wszystkim bez naciągania na kasę (wpuścili Ci kontrast, za który zapłaciłeś i co Ci to dało?). Co do godzin, w których można podjechać to zgadza się tylko popołudniami, bo mnie nie ma w Lublinie a tata w godzinach 7-15 pracuje... jak komuś pasuje to zapraszam a jak nie to teksty o dziuplach sobie wypraszam.
y0
Sprzęt to sprzęt.. jezeli masz pojęcię, a zakładam wedle twojej opinii, że Tak to zrobisz cuda stosunkowo mniej markowym sprzętem.
Ważna jest wiedza a nie sprzęt.
Jeżeli było podejrzenie nieszczelności układu i dodali kontrast wtedy jego uzycie jest uzasadnione.
W dużej mierze wstepne czynności zależą od informacji jakie przekaże właściciel pojazdu, brane pod uwage przez warsztat...
Gołym okiem nic nie stwierdzimy..
Czasy dużego fiata i wróżby z kuli Mineły.
Ori83 napisał/a:
Witam,
gdzie w Lublinie dobrze nabijają i odgrzybiają klimę i za ile?? Jaki może być koszt wymiany osuszacza - chodzi o robociznę?? W Świdniku znalazłem warsztacik gdzie nabicie + odgrzybienie kosztuje 130zł? - coś podejrzanie tanio.
Pzdr
Uważam, że kwota 100zł jest uśrednionym wynikiem wstępnej diagnozy z okrojoną obsługą.. - zakładając sprawny układ i brak konieczności dodatkowych prac.
Piszę o obsłudze na zasadzie odzysku czynnika, osuszeniu układu z wilgoci, sprawdzenie szczelności, ew. uzupełnienie oleju i napełnienie ponowne czynnikiem.
Odgrzybianie swoją droga i możesz wykonać to sam.. specjalnymi środkami w sprayu.. dobre jakościowo od 40-90zł w hurcie brutto.
Co do elektrycznych urządzeń typu ozon maker.. tak ale ponad 90% zakładów nie ma pojęcia jak go używać.. i czynią głupoty .. a najgłupsze jest to że wiekszośc za to płaci i czuje 100% poprawę..
Ori83 - piszesz o osuszaczu.. wymieniasz go bo ?
Oczywiście miło to czytac jezeli jestes świadomy że nalezy go wymienić..
Panowie.. Osuszacz Nalezy wymienic bezwzględnie jezeli do układu dostała sie wilgoć np poprzez rozszczelnienie układu nawet na chwilkę.. wtedy Nigdy ale to nigdy nie nabijac klimy bez uprzedniej wymiany osuszacza.. !!
Jeżeli ktoś bedzie ciekawy.. rozpiszemy się w dalszej części.
Ciekawostka-- osuszacz jest w stanie przyjąc do 10 kropel wody
Kiedyś z czystej ciekawości podjechałem do polecanego mocno warsztatu klimatyzacji i dowiedziałem się że osuszacz potrafi przyjąc 10litrów wody..
Padłem w drzwiach warsztatu.. i długo nie mogłem się podnieść.. az mnie zapytano.. " a co nie Mamy Racji ? " - odpowiedziałem bez żenady.. " NIE"
Podaj dane samochodu.. mówimy o Civicu czy innym aucie.
Może u ciebie jest zasobnik gazu a nie osuszacz..
Czy po stronie wysokocisniniowej masz " puszkę " czy po stronie niskociśnieniowej.. gdzieś w pobliży sprężarki klimatyzacji ?
W autach mamy 2 rodzaje układów klimatyzacji.. i w dwojaki sposób do nich sie zabieramy.
Nie traktujcie ostatniego zdania dosłownie.
Idac dalej.
Nie kupujcie osuszaczy na allegro a w szczególności używanych.
Osuszacz raz użyty nie może byc uzyty po raz drugi.
Osuszacz musi miec zawsze zaslepione koncówki zabezpieczające go przez wilgocią..
Przy wymianie otwarty powinien byc na jak najkrótszy czas.. do cholernego minimum.
To jest bardzo wazne..
Nowe osuszacze zaczynają sie od 60-70zł brutto..
Mozna przyjąc teorie że nalezy go wymienić co 24 miesiące.. lub z przyczyn podanych wyżej.
Temat klimatyzacji nie jest taki prosty.. abym mógł napisac w jednym poście..
Ori.. odpowiadając na twoje pytanie.. 130zł tak.. pod warunkiem podanym wyżej..
Dodatkowy koszt to Osuszacz ale jestes w stanie wymienić sam.. trzymając sie zasad opisanych powyzej..
Serwisy : Patyra Serwis, Dziubiński Serwis, kolega polecał się powyżej.. Na ul Nowym Świat.. wielka wiedza i doświadczenie.. Auto Perfekty x 2, Cieslik.. Tokarski w Świdniku.. itd.. itd..
Jeżeli było podejrzenie nieszczelności układu i dodali kontrast wtedy jego uzycie jest uzasadnione.
W dużej mierze wstepne czynności zależą od informacji jakie przekaże właściciel pojazdu, brane pod uwage przez warsztat...
Oczywiście jest to jak najbardziej uzasadnione ale z postu Rafiego wynika, że wpuszczony został kontrast i to tyle bo ciągle nie zidentyfikowano nieszczelności i o to mi chodzi, że naciągnął ktoś go na dodatkowe koszty tylko i wyłącznie żeby mieć z tego korzyść a nie rozwiązać problem, który ciągle ma miejsce...
Auto: ropniak
Skąd: LSM Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 964
Wysłany: Sro Kwi 07, 2010 09:24
Bzyko napisał/a:
że naciągnął ktoś go na dodatkowe koszty tylko i wyłącznie żeby mieć z tego korzyść a nie rozwiązać problem, który ciągle ma miejsce...
Nikt mnie nie naciągnął,bo to u Szwagra było robione.Zobaczył ,że mało czynnika było to wpóścił profilaktycznie kontrast bez pytania i dodatkowych kosztów,jakby co żeby było widać gdzie uchodzi.Z racji tego,że warsztat rodzinny został zlikwidowany trzeba byłoby podjechać gdzieś indziej teraz i to zdiagnozować.
Ps. Nie obrażaj się za dziuple .