Wysłany: Pią Mar 18, 2011 23:53 Stawka za 1 kilometr przebiegu pojazdów prywatnych używany
Witam
Otóż nurtuje mnie bardzo jedna rzecz i pomyślałem, że może tutaj znajdę odpowiedź. Otóż podjąłem pracę w firmie w której muszę używać przez pewien okres auta prywatnego do celów służbowych. Z tego co rozmawiałem z szefem rozliczamy się wg. stawki obowiązującej w przepisach czyli wg. tej strony http://www.ekspertkadrowy...low-sluzbowych/ wynosi ona 0.8358gr za 1km. Jest to kwota która obejmuje paliwo i amortyzację. Wszystko było by ok. gdyby nie fakt, że jest to stawka nadana w 2007roku i działa do dziś, ale z tego co mnie pamięć nie myli w roku 2007 ceny paliwa znacznie się różniły od dzisiejszych. Oznacza to, że zmniejsza nam się znacznie kwota na amortyzację auta...gdzie jest sens tej stawki? Jeśli paliwo będzie kosztowało 7zł(nie liczyłem, to tylko przykład) to słowo amortyzacja staje się niepotrzebne.
Może źle rozumuje, albo są jakieś nowe stawki...jeśli tak to mnie poprawcie bo nie mogę nigdzie znaleźć info na ten temat.
Pozdro
_________________ POKRYCIA DACHOWE - Wszystko do dachu 794-998-001
Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Skąd: Śródmieście Pomógł: 30 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 3256
Wysłany: Sob Mar 19, 2011 13:58
Coś chyba pokręciłeś bo mi wydaje się, że przecinek źle postawiłeś bo z tego co pamiętam to 83 grosze za kilometr a nie 0,83gr. Czyli zupełnie opłacalna stawka bo np w gazie masz ok 20 kilka pln na paliwo a reszta zostaje na amortyzację
ale to juz nie chodzi o to ze mi nie zostaje nic z tych 0,83zl ale o to, że ceny paliwa rosną no to i takie stawki powinny?
Mi alfa spala jakies 52gr na km ale gdyby waszka kosztowala 3.5zl to koszt km wyniosl by przykladowo 0.47gr i na tych 5 czy 10 000km juz sie robi roznica. Na 10 000te 0.05gr to 500zl
_________________ POKRYCIA DACHOWE - Wszystko do dachu 794-998-001
Ta stawka amortyzacji samochodu prywatnego weszła w życie zeszłego roku, ta z 2007r. wynosiła coś ok. 75gr i obowiązywała ponad 2 lata Od tej stawki za amortyzację pracodawca nie powinien odliczać podatku i ZUS.