witam ponownie,mam kolejny problem z moja corsą 1.6 8v GSI,jakieś pół roku temu pękł mi wałek rozrządu z niewiadomych mi bliżej przyczyn,głowica została sprawdzona,a wałek nowy lekko sie obracał w obudowie więc teoretycznie powinno być dobrze,aż tu wczoraj kolejny pech,zgasła corsónia i po zdjęciu pokrywy zaworów znów sie okazało że wałek rozrządu pękł?
Może jest ktoś w stanie mi pomóc z tym problemem bądż podpowiedzieć gdzie się doszukiwać winy??
dzięki z góry i z niecierpliwością czekam na newsy,pozdrawiam
Junior znowu afera ze spszetem? Chyba musisz zdjac glowice i zawiesc do Pietaszka. Jak nie to jedz do Bułki i jego zapytaj on to jest magik cos wymysli
witam wszystkich i dzięki za wypowiedzi,jak na razie doszedłem do wniosków iż powodem mogło być (tak mi się wydaje) nadmierny luz na środkowej podporze wałka,chociaż nie jestem pewien jaki powinien być tam.
Zamierzam również sprawdzić poprzez dokręcenie głowicy na "sucho"czyli bez dżwigienek i popychaczy ,i sprawdzić czy wałek wtedy będzie również swobodnie sie obracał....
no nie do końca bo na razie czekam na przypływ gotówki w celu zakupienia części,ale jednak zostanę przy tej teorii iż winę za zniszczone 2 wałki był znaczące luzy w podporach wałka.Także teraz muszę się udać do salonu opla i zakupić nową obudowę wałka aby jedno z dwóch wykluczyć,ale jak na razie brak funduszy <bezradny>
już mam wałeczek i zdobyłem obudowę,podczas zdobywania jej obejrzałem kilka obudów i udało mi się wybrać najlepszą,interesuje mnie jeszcze jaki luz nominalny jest na podporach wałka....