FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Pytanie] droga główna
Autor Wiadomość
Junior6 
Specjalista

Wysłany: Czw Maj 29, 2008 15:51   

Ja włączam mimo, że jade z droga z pierszeństwem. No chyba że to jakaś wiejska droga po której jeździ ktoś raz na ruski rok :)

polll6 
drag czempion

Wysłany: Czw Maj 29, 2008 16:37   

hehe ja raz zapodaje kierunek raz nie :D jesli widze ze przedemna lub zamna sa jakies samochody to wlaczam

nie wlaczam jesli nic za mna lub przedemna nie ma lub jak wpadam bokiem :D

"To jest pokolenie któro uczyło się jeździć na pachołkach... MY uczyliśmy się na zusie i zawadówce :-) "

Gelek6 
Widać, że się stara

Wysłany: Czw Maj 29, 2008 17:04   

nie trzeba sygnalizować :)

arii 
Specjalista
ladomaniak

Wysłany: Czw Maj 29, 2008 17:18   

Prawo o ruchu drogowym mówi:
Kierujący pojazdem jest zobowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowanie niezwłocznie po zakończeniu manewru.

w tym przypadku powinniśmy używać kierunkowskazu

DACAR - Auto Części
Chełm, al. Armii Krajowej 9 lok. 5

misi3k6 
Specjalista

Wysłany: Czw Maj 29, 2008 17:30   

A gdzie tu masz zmianę kierunku jazdy? Załóżmy taką sytuację: jedziesz po łuku (w lewo) drogą główna i do tej drogi dochodzi podporządkowana dokładnie na łuku z prawej strony. Włączasz kierunkowskaz czy nie? Tu masz to samo tylko łuk masz 90st. Przepisy przepisami ale lepiej włączyć kierunek bo zdarzają się idioci którzy się pchają pod koła a później "przecież pan jechał prosto bo nie miał pan kierunku!".
Ostatnio zmieniony przez misi3k6 Czw Maj 29, 2008 17:32, w całości zmieniany 2 razy  

daniel_w 
drifter

Auto: A6C53.0quattro,New Bettle
Wysłany: Czw Maj 29, 2008 17:56   

Ja w takich sytuacjach zawsze włączam kierunek. Właściwie to już jest odruch (jest manewr to trzeba to sygnalizować) i nie muszę się nad tym koncentrować. Staram się, aby jazda była jak najbardziej przejrzysta dla innych uczestników.

Konrad6 
drifter
:)

Wysłany: Czw Maj 29, 2008 18:28   

prawo jest tak kombinowane że na dokładnie takim przykładzie jak dał michał trzeba używac kierunkowskazów...

arii 
Specjalista
ladomaniak

Wysłany: Czw Maj 29, 2008 20:11   

dla mnie spraw jest jasna jeśli dojeżdżam do skrzyżowania zawsze sygnalizuję skręt

DACAR - Auto Części

kolczyk_lbn6 
znawca

Wysłany: Czw Maj 29, 2008 20:33   

mi na kursie mówli, ze w takich sytuacjach nie ma obowiązku używania kierunkowskazów, ale dla bezpieczeństwa i ułatwienia innym kierowcom odczytania moich zamiarów lepiej uzyc kierunkowskazu. Na większości skrzyzowań tego typu stosuje się do zalecen instruktora, który mi to tłumaczył ;)

www.auto-szlif.pl - NOWA STRONA!!! ZAPRASZAM!!!

daniel_w 
drifter

Auto: A6C53.0quattro,New Bettle
Wysłany: Czw Maj 29, 2008 22:14   

Tam to juz chyba bezsensu włączać kierunek, bo nie ma to żadnego wpływu ani na poprawę bezpieczeństwa ani na poprawę bezpieczeństwa ruchu. Z prawnego punktu widzenia się nie wypowiem.

mikae 
prawdziwy tuner
ten zły

Auto: czarny mietek
Wysłany: Pią Maj 30, 2008 00:02   

Michał napisał/a:

czyli nie trzeba , ale najlepiej to zrobić dla własnego bezpieczeństwa.

czyli trzeba
arii napisał/a:

Prawo o ruchu drogowym mówi:
Kierujący pojazdem jest zobowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowanie niezwłocznie po zakończeniu manewru.

misi3k napisał/a:

ałóżmy taką sytuację: jedziesz po łuku (w lewo) drogą główna i do tej drogi dochodzi podporządkowana dokładnie na łuku z prawej strony. Włączasz kierunkowskaz czy nie?

czy na "zwykłym" łuku masz taki znak?
misi3k napisał/a:
Tu masz to samo tylko łuk masz 90st.

w tym przypadku powinniśmy używać kierunkowskazu
Michał napisał/a:

A teraz druga zagadka...
Każdy z Was wie jak się skręca z Unii Lubelskiej koło Gali w Zamojską, i po prawej jest Biedronka, leki łuk w prawo i ul. Zamojska...
Dla mnie zwykły łuk, a dlaczego "L"ki wrzucają tam kierunek w prawo? <wow>
Chciałbym aby może jakiś instruktor się wypowiedział.

Nie kojarzę jak to skrzyżowanie jest oznakowane ani też nie zwróciłem uwagi czy rzeczywiście eLki tam włączają kierunkowskaz, przy najbliższej okazji jak będę w tamtych okolicach zwrócę uwagę.

Kodeks kodeksem, przepisy przepisami ale też istnieje coś takiego jak zdrowy rozsądek, czy tak jak już pisali inni dbanie o własne bezpieczeństwo. Wiele jest sytuacji gdzie kodeks nie nakazuje pewnych rzeczy a właśnie ze względu własnego bezpieczeństwa czy też dbania o zwykłą współpracę na drogach i nie utrudniania sobie wzajemnie życia należy kierować się zdrowym rozsądkiem.

Jadąc trasą gdy ktoś chce nas wyprzedzić też warto mignąć prawym kierunkiem gdy widzimy, że może wyprzedzać i nie zamierzamy mu tego utrudniać.

Wątek ogólnie bardzo ciekawy i dobrze by było gdyby więcej osób zadawało pytania gdy ma jakieś wątpliwości co do zachowania na drodze czy z interpretacją przepisów.

Ostatnia "zadyma" w Chełmie pokazuje, że nie ma jednoznacznych przepisów w pewnych sytuacjach - część egzaminatorów i instruktorów twierdziła, że trzeba użyć lewego kierunkowskazu inna część, że nie.

Sam postaram się pokazać wam zdjęcie jednego miejsca w Lublinie gdzie wypadało by włączyć... oba kierunkowskazy :)

PS. w terenie zabudowanym też obowiązuje 50 i ... ;)

"Zbuduj swoją stronę www w 30 minut!"

Piszę poprawnie po polsku
.

arii 
Specjalista
ladomaniak

Wysłany: Pią Maj 30, 2008 08:15   

Michał napisał/a:
bo? ja nie zgodzę się z tym co napisal arii

dlaczego?? a w/w przykładzie jest jak najbardziej zmiana kierunku jazdy, przecież nie jedziesz prosto tylko kręcisz w lewo
skoro to jest oznaczone skrzyżowanie to to chyba należy sygnalizować zamiar skrętu prawda?? jeśli nie włączasz kierunkowskazu to dla mnie jest jednoznaczne, że jedziesz prosto.

DACAR - Auto Części

arii 
Specjalista
ladomaniak

Wysłany: Pią Maj 30, 2008 09:06   

to nie jest łuk a skrzyżowanie i to do tego oznaczone.. masz zaznaczony przebieg drogi głównej.. na drodze podporządkowanej stoi zapewne znak "ustąp pierwszeństwa przejazdu"

znak ten który pokazałeś jest z serii znaków T6 które pokazują przebieg drogi z pierwszeństwem przejazdu przez skrzyżowanie

DACAR - Auto Części

arii 
Specjalista
ladomaniak

Wysłany: Pią Maj 30, 2008 09:14   

a jakich argumentów potrzebujesz??
rozmawiałem dziś z kilkoma instruktorami jazdy i wszyscy jednogłośnie mówią że powinno się używać kierunkowskazu...

po za tym nie zapominajmy że przepisy obowiązują wszędzie a nie dla danego miejsca

DACAR - Auto Części

arii 
Specjalista
ladomaniak

Wysłany: Pią Maj 30, 2008 09:28   

więc sprawa jasna w tym przypadku używamy kierunkowskazu ;]

DACAR - Auto Części

Odpowiedz do tematu